Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović JEDINSTVENI TURISTIČKI PROIZVOD: Splitsko-dalmatinska županija prezentirala 'Digitalni katalog podvodne kulturne baštine'

JEDINSTVENI TURISTIČKI PROIZVOD: Splitsko-dalmatinska županija prezentirala 'Digitalni katalog podvodne kulturne baštine'

'Cilj je bio objediniti podvodna arheološka nalazišta i svrstati Srednju Dalmaciju na međunarodnu mapu arheološkog turizma'

U Palači Milesi, u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad u Splitu HAZU, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban održao je prezentaciju projekta 'Digitalni katalog podvodne kulturne baštine Splitsko-dalmatinske županije' kojeg su napravili u suradnji s partnerima Hrvatskim pomorskim muzejom Split i Konzervatorskim odjelom kulture i medija. 

- Dvojaka je korist od ovog mapiranja, odnosno brendiranja kulturnih arheoloških spomenika koji se nalaze pod morem. U posljednje vrijeme dolaze nam turisti koji nisu samo uživatelji sunca i mora koje je zasigurno najljepše na svijetu, nego su i ljudi koje žele avanture u prirodi, a sve češće dolaze i oni koji aktivnosti traže u podmorju. Imamo se čime pohvaliti, ali to trebamo čuvati i valorizirati - poručio je Boban koji otkriva kako ovo nije završetak projekta, naime, nadograđivat će se s ostalim lokalitetima koji se u međuvremenu otkriju. 

U pregledu od prapovijesti do novog doba otkrivaju se u podmorju srednjodalmatinskog akvatorija tragovi naselja, luka, nesretnih brodoloma, poprišta bitaka i namjernih potopa. Poput neizbrisanih slika prošlosti koje danas svrstavaju Srednji Jadran u jedno od najbogatijih podmorskih područja kako u arheološko-znanstvenom tako i u turističko-prezentacijskom sadržaju. 

Vodeći se prvenstveno potrebama zaštite podvodnih lokaliteta na promatranom području, Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, ističe njegova pročelnica Matea Dorčić, je kroz 'Program sufinanciranja projekata iz područja razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine' uključio se u pojedine istraživačke kampanje.

- Ovo je nastavak aktivnosti koje smo započeli koncem 2019. godine izdavanjem kulturno-turističkog vodiča 'Podvodna baština Splitsko-dalmatinske županije'. Kroz vodič je prezentirano 27 podvodnih lokaliteta i 4 zbirke maritimne arheološke baštine. Slijedom toga, u partnerstvu Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatskog pomorskog muzeja Split, realiziran je projekt 'Prezentacija pomorske baštine kroz nove tehnologije'. Cjelokupna aktivnost dio je krovnog projekta 'Pomorsko je dobro' kojeg provodimo - objašnjava Dorčić. 

Nastavno na spomenuto, realiziran je i Digitalni katalog podvodne kulturne baštine Splitsko-dalmatinske županije. 

- Cilj je bio objediniti podvodna arheološka nalazišta u jedinstveni turistički proizvod koji zasigurno svrstava Srednju Dalmaciju na međunarodnu mapu arheološkog turizma. Za potrebe promidžbe postavljene su informativne table u trajektnim lukama u Splitu i Visu te Zračnoj luci Split u Kaštel Štafiliću. Koristeći se modernim tehnologijama na tablama su primijenjeni QR kodovi i NFC tehnologija koji upućuju na mapu podvodnih lokaliteta - navodi Dorčić i dodaje kako je katalog podijeljen u cjeline.

- Prvenstveno je fokusiran na mapi i interaktivnim kartama. Imamo podjelu po akvatorijima Split, Hvar, Brač, Šolta, Vis i Palagruža, a imamo svaki od 26 lokaliteta podijeljenih te opisan foto i video materijalom. U zadnjem djelu imamo dvije publikacije na hrvatskom i engleskom jeziku, Viška bitka i podvodni turistički vodič Splitsko-dalmatinske županije - objašnjava pročelnica. 

Podvodni arheolog Saša Denegri, iz Konzervatorskog odjela u Splitu, objasnio je koji su podvodni lokaliteti i muzejski postavi obuhvaćeni Katalogom.

- Odabrani su najreprezentativniji lokaliteti, zbog svoje povijesne i položajne važnosti, koji predstavljaju županiju. Nisu uključeni svi lokaliteti  jer smo prezentirali razdoblje od 2500 tisuće godina, počevši od brodoloma iz najranije Antike, preko kasno antičkih lokaliteta, srednjovjekovnih, do drvenih jedrenjaka i njihovih ostataka te ratnih i trgovačkih željeznih brodova 19. i 20.stoljeća, kao i aviona iz Drugog svjetskog rata. Imamo pliće lokalitete koji su dostupni ronjenjem na par stotina metara, a imamo lokalitete na više desetaka tisuća metara dubine i treba tehničke kvalifikacije - objašnjava Denegri.

Vaša reakcija na temu