Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kako spriječiti da središte Splita postane alkoholni shopping centar? Banovina je nemoćna, ali se spominje jedno rješenje...

Kako spriječiti da središte Splita postane alkoholni shopping centar? Banovina je nemoćna, ali se spominje jedno rješenje...

Grad je ograničio radno vrijeme ugostiteljskih objekata, ali gosti nakon toga mogu nastaviti kupovati žestoka pića u specijaliziranim trgovinama

Na splitske ulice uskoro stižu zaštitari koji će asistirati komunalnim redarima u uvođenju reda u užem centru grada. Pokraj ulaza u Podrume bit će smješten mobilni preventivni centar splitske policije, a ograničilo se i radno vrijeme ugostiteljskih objekata koji će u Dioklecijanovoj palači raditi do ponoći, izuzev restorana u kojima gosti mogu sjediti do 1 sat iza ponoći. Ugostitelji izvan palače preko tjedna mogu raditi do 1, a vikendom i blagdanima do 2 sata ujutro.

Međutim, ostaje problem kojeg Grad ne može premostiti, a riječ je o specijaliziranim trgovinama žestokih pića.

Banovini je oduzeto pravo ograničavanja radnog vremena takvih trgovina nakon što je uvedena zakonska zabrana rada nedjeljom. Ukratko, Grad više ne može ograničiti njihovo radno vrijeme u centru grada, dok je ranijih godina bilo limitirano najkasnije do 22 sata.

Uslijed pronalaska kompromisa s kojim je Vlada Andreja Plenkovića nastojala kompenzirati odluku o neradnoj nedjelji, u Zakon o trgovini je uvedeno kako radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac, tako da od ponedjeljka do subote može samostalno rasporediti 90 sati tjedno. Uz to, trgovac može 16 nedjelja u godini odrediti kao radne, s time da se trajanju radnog vremena prodajnih objekata uz onih 90 sati dodaje još 15 sati koje raspoređuje od ponedjeljka do nedjelje.

Dok se u ožujku 2023. godine takve promjene nisu unijele u Zakon o trgovini, radno vrijeme je određivala jedinica lokalne samouprave. Tako dolazimo do apsurdne situacije da je Grad ograničio radno vrijeme ugostiteljskih objekata, ali gosti nakon toga mogu nastaviti kupovati žestoka pića u specijaliziranim trgovinama i nastavljaju bančiti praznim ulicama.

Zakonski se čak nije ostavila mogućnost određivanja maksimalnog radnog vremena specijaliziranih trgovina pa vlasnici svojih 90 sati mogu rasporediti od ranijeg prijepodneva do 2 ili 3 sata ujutro.
Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević smatra da su kolateralne žrtve izmjena Zakona o trgovini mali obrti i trgovine u kojima su se nudile razne vrste domaćih proizvoda.

- Ovakvim poremećajem na tržištu se omogućilo da je najisplativija vrsta trgovine na obali prodaja alkoholnih pića u sitnim noćnim satima, što prije nije bilo moguće jer je ograničeno do 22 sata. Drugi trgovci se nisu mogli nositi s najmovima, zbog čega se puno trgovina pretvorilo u Liquor shopove. To je stvorilo problem Gradu, policiji, ugostiteljima, ali i građanima koji trpe posljedice dostupnog jeftinog alkohola u noćnim satima - rekao je Ivošević. 

Dodao je da je riječ o zanimljivoj situaciji gdje su Grad, policija, ugostitelji pa i građani - koje iritira pojava takvih trgovina- na istoj strani i zagovaraju odredbe kojima bi ograničili sate kada bi se mogao prodavati alkohol, što nije baš uobičajeno pri donošenju političkih odluka.

- Nadamo se da će Hrvatska gospodarska komora zbog zaštite svih trgovaca i zaštite poslovanja ugostitelja, u suradnji s Vladom, iznaći rješenje i omogućiti gradovima donošenje propisa kojima bi ponovo regulirali barem dio njihovog poslovanja i na taj način destimulirali daljnje otvaranje još takvih trgovina. U nekim stranim zemljama je odavno propisana praksa ograničenog vremena prodaje alkohola, što se pokazalo kao pun pogodak za održavanje javnog reda i mira, ali i za gospodarstvo - podvukao je dogradonačelnik.

Ograničeno radno vrijeme dalo bi sigurno nekakvog rezultata u uvođenju reda u ljetnim mjesecima kada je i bez kumovanja alkohola velik pritisak na komunalne službe i policiju, no pitanje je hoće li Vlada RH prepoznati taj problem i reagirat. Svima drugima su ruke zavezane...

Vaša reakcija na temu