Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KOMIŽA Otvara se Centar za posjetitelje Modra špilja - Biševo

KOMIŽA Otvara se Centar za posjetitelje Modra špilja - Biševo

Projekt vrijedan više od 27 milijuna kuna sufinanciran je europskim novcem

U četvrtak, 18. kolovoza otvara se Centar za posjetitelje Modra špilja - Biševo.

Ukupna vrijednost projekta je 27.130.650,97 kuna, a udio EU u financiranju projekta je 18.470.061,85 kuna. Projekt su sufinancirali Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekta na regionalnoj i lokalnoj razini, Ministarstvo turizma i Splitsko-dalmatinska županija. Razdoblje provede projekta je od 13. prosinca 2016. do 31. kolovoza 2022. godine.

'Uspješnim obavljanjem tehničkog pregleda završeni su infrastrukturni radovi u sklopu projekta Centar za posjetitelje Modra špilja - Biševo kojeg od 2016. godine provodi Grad Komiža zajedno s partnerima Javnom ustanovom More i krš, Institutom Plavi svijet i Turističkom zajednicom Grada Komiže na jednom od najudaljenijih naseljenih hrvatskih otoka koji svake godine posjeti više od 150.000 turista. Projektom se revitalizira kulturna i prirodna baština otoka Biševo, a projekt je financiran sukladno ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava potpisanog s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program konkurentnost i kohezija Promicanje održivog razvoja prirodne baštine (referentni broj: KK.06.1.2.02'). kaže komiška gradonačelnica Tonka Ivčević.

U sklopu projekta napravljena je rekonstrukcija zgrade stare škole iz vremena kada je na Biševu živjelo tristotinjak stanovnika i njezina prenamjena u Centar za posjetitelje Modra špilja Biševo. Centar uključuje polivalentne prostore za interpretaciju i prezentaciju prirodne baštine otoka Biševa i Viškog arhipelaga, uredske prostore za volonterski i istraživački centar, restoran za posjetitelje te smještajne kapacitete za djelatnike. 

'U ovom će Centru na jedinstven način biti približeni posjetiteljima podmorski, kopneni i geološki fenomeni zajedno s bogatom prošlosti otoka. Dodatno su uređene poučno-tematske staze za pješake i bicikliste koje povezuju Centar za posjetitelje s Mezoportom, Portom, Gatulom, Salbunarom i najvišim vrhom Stražbenicom te su obnovljene i osvijetljene obalne topničke bitnice na rtu Gatula s odmorištima za posjetitelje i informativnim sadržajima.

Osmišljen kao integracija prirodne raznolikosti, iznimnih krških fenomena, kulturne baštine, gospodarski racionalnog upravljanja resursima te suvremenih ekoloških i turističkih nastojanja, Centar za posjetitelje Modra špilja - Biševo doprinijet će održivom razvoju otoka Biševa, koji sa svojih 13 stalnih stanovnika svake godine ugošćuje više od 150.000 posjetitelja', naglašava gradonačelnica.

Uz infrastrukturne aktivnosti izrađena je studija prirodne baštine otoka Biševa s prijedlogom edukativnih i informativnih sadržaja, studija održivog upravljanja Modrom špiljom, strategija brendiranja te upravljanja posjetiteljima. Uz stručno vodstvo izrađena je internetska stranica Centra https://bluecave-bisevo.com/ kao i mobilna aplikacija. Centar za posjetitelje u ovom je trenutku u finalnoj fazi opremanja multimedijalnim i edukacijskim sadržajima te uređenja okoliša, a bit će otvoren za sve posjetitelje do kraja ljeta.

Vaša reakcija na temu