Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HRT KUPRES PUN SPLIĆANA Hotelijeri u BiH gostima plaćaju dio PCR testova da bi se mogli vratiti kući

KUPRES PUN SPLIĆANA Hotelijeri u BiH gostima plaćaju dio PCR testova da bi se mogli vratiti kući

Uvodi li i Hrvatska COVID putovnicu?

Goleme gubitke imat će ove sezone sve zemlje koje se oslanjaju na zimski turizam. Najpoznatija europska skijališta su prazna. No, ima ih i otvorenih, i to u našem najbližem susjedstvu. Skijališta u Bosni i Hercegovini obiluju snijegom, a ima i skijaša iz Hrvatske, najviše Dalmatinaca. Istodobno, u našoj zemlji sve su oči uprte u iduću turističku sezonu, pred kojom je još bezbroj nepoznanica, a u kojoj će glavni preduvjeti uspjeha biti sigurnost i dobra epidemiološka slika, javlja HRT.

Idilični Kupres tradicionalno privlači dalmatinske skijaše, ali vikendom su hoteli i na Blidinju, Vlašiću, Jahorini puni.

- Jedva smo dočekali, došli smo neplanirano, prije par dana, došli smo iz Splita, rekla je Martina iz Splita.

- Kad smo prelazili granicu nitko nas ništa nije pitao ,a kad se budemo vraćali pokazat ćemo naše nalaze da smo nažalost imali Covid, rekla je Iris iz Splita.

Hotelijeri u BiH gostima plaćaju dio PCR testova da bi se mogli vratiti kući.

- S obzirom na to da se mijenjaju i stalno neke mjere pooštravaju mi ne znamo točno što će se dalje dešavati, kaže Zvonko Bagarić, hotelijer.

Ni u Hrvatskoj se još ništa ne zna o ovogodišnjoj turističkoj godini. Hotelijeri su još lani imali sličnu strategiju, ali iznajmljivači sigurno nemaju novca gostima plaćati dio testova. Izlaz svi vide u cijepljenju.

- Računam da to da ću se ja preventivno cijepiti da bi zaštitila sebe i bližnje, a i goste koji mi dolaze, kaže Barbara Marković, iznajmljivačica.

U Europi se vodi burna rasprava o tome tko će moći putovati, a tko neće,  posebno zrakoplovima, i hoće li se uvesti COVID putovnica. No odluka će se, tvrdi resorna ministrica, donijeti na razini Europske unije. Hrvatska koja se već dokazala kao sigurna destinacija uvest će nacionalnu sigurnosnu oznaku za hotele, kampove, marine, plaže prema standardima Svjetskog vijeća za putovanja i turizam.

- Uz to će biti primijenjeni i naši standardi iz HZJZ i kad dobijete tu oznaku samim tim će gosti dobiti i potvrdu da ulazi u prostor koji se pridržava svih epidemioloških mjera i HTZ će uskoro početi s promocijom oznake, rekla je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

O pojedinostima dodjele nacionalne oznake oni koji žive od turizma za sada malo znaju, ali do ljeta vremena ima, jer predsezone neće biti, a prošlogodišnja iskustva su neprocjenjiva.

Vaša reakcija na temu