Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / HRT Mađarski investitori 20 godina nisu obnovili hotele u Primoštenu, oglasio se Petrina

Mađarski investitori 20 godina nisu obnovili hotele u Primoštenu, oglasio se Petrina

'Nitko ne trza'

Više od 20 godina traje turistička agonija Primoštena. Mađarski investitori nisu obnovili dva od ukupno tri tamošnja hotela. Jedini koji odnedavno radi samo četvrtinu godine čeka cjelovitu obnovu. 

Investitori godinama navode niz razloga zašto se hoteli ne obnavljaju. Lokalna vlast traži raskid ugovora i međunarodni natječaj za novog investitora.

Dolazili su svojedobno u primoštenske hotele pripadnici svjetskog jet seta - slavni glumci i okrunjene glave. Blistava prošlost postala je tmurna sadašnjost.

'Imali smo sve u Primoštenu, imali smo i goste i turizam - i zimski i ljetni - a sad nemamo ništa', rekao je Mate Bakotić iz Primoštena za HRT

Jedini primoštenski hotel vrata će otvoriti tek početkom lipnja. Od prošle godine radi ograničenim kapacitetom samo tri mjeseca.

'Hotel bi trebao biti nositelj smještajne ponude. Ako uzmemo obujam turističkog prometa prema vrsti smještaja, hotel Zora zauzima 8% dolazaka i 6% noćenja, što je jako loše i ovaj status quo ne ide nikomu u korist', rekla je Mia Pešić, direktorica TZ-a Primošten.

Hoteli propadaju više od dva desetljeća. Jednako toliko vremena lokalna vlast upozorava da mađarski investitor nije ispunio obveze iz ugovora o privatizaciji.

'Kad smo sve izračunali, izmakla je dobit državi oko pola milijarde eura. Nitko u ovoj zemlji neće se trznuti na to, svi bježe od toga kao vrag od tamjana', istaknuo je Stipe Petrina, načelnik općine Primošten.

Investitori na svaki upit o daljnjoj sudbini neobnovljenih hotela odgovaraju jednako: na njihove planove utječe antagonizam lokalne vlasti s kojom vode niz sudskih parnica.

'Kao investitor, aktivno razmatramo optimalne planove i rokove za neobnovljene hotele te ćemo pažljivo procijeniti sve opcije i lokalne izazove prije donošenja daljnjih odluka', stoji, među ostalim, u odgovoru tvrtke Dalmatie Grupa.

Te odluke Primoštenci čekaju 20 godina.

'Mogu vam reći da to šteti i turizmu i cijelom kraju. Donosilo bi prihod, međutim nema ga', tvrdi jedan građanin.

'To je veliki minus. Nažalost, da je bila obnovljena i 'Marina lučica' i još da je bilo novih sagrađenih, bilo bi super, ali ovako samo tonemo', smatra drugi. 

Opsežna dokumentacija - od neispunjavanja privatizacijskih obveza do hipotekarnog opterećenja turističkog zemljišta - predočena je nedavno i potpredsjedniku Vlade Branku Bačiću.

'Jedini je izlaz jednostrani raskid ugovora. To može učiniti samo jedna osoba, odnosno jedna institucija - premijer, Vlada', naglasio je načelnik Petrina.

Vrhunac primoštenske priče odluka je Ustavnog suda. Nakon gotovo 23 godine parničenja i tri presude kojima se tamošnjoj hotelskoj tvrtki odbija tužba za naknadu štete zbog boravka izbjeglica, medicinskog osoblja te pripadnika vojske i policije u hotelima tijekom i nakon Domovinskog rata, sudski postupak vraća se na početak. Naime, prihvaćena je tužba primoštenskog hotelijera koji tvrdi da su mu prethodnom presudom povrijeđena ustavna prava.

Vaša reakcija na temu