Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash MANJAK RADNE SNAGE Otkazano 55 letova prema Hrvatskoj u srpnju

MANJAK RADNE SNAGE Otkazano 55 letova prema Hrvatskoj u srpnju

Kompanije i zračne luke nisu bile spremne na visoku potražnju ovog ljeta

Prijevoznici iz Lufthansa grupacije - Eurowings, Lufthansa i Austrian Airlines - otkazali su ukupno 55 povratnih letova prema hrvatskim zračnim lukama u Zagrebu, Rijeci, Puli, Zadru, Splitu i Dubrovniku, najavljenih za srpanj ove godine. Odlučili su tako kako bi osigurali redovno odvijanje operacija zbog nedostatka radne snage kod samih prijevoznika, ali i u zračnim lukama prema kojima prometuju, javlja Croatian Aviation

Lufthansa je smanjila broj letova na samo jednoj liniji prema Hrvatskoj, onoj između Zagreba i Munchena. Tako će srpnju na ovoj liniji prometovati 6 umjesto 7 puta tjedno, ukupno 28 povratnih letova u srpnju.

Više otkazivanja Eurowingsa

Niskotarifni avioprijevoznik Eurowings smanjuje promet na čak 10 međunarodnih linija prema šest hrvatskih zračnih luka. Radi se o sljedećim linijama:

Koln – Rijeka, umjesto 13, najavljeno 9 letova, (otkazano 4)

Koln – Zadar, umjesto 13, najavljeno 9 letova, (otkazano 4)

Koln – Zagreb, umjesto 26, najavljeno 14 letova (otkazano 12)

Koln – Dubrovnik, suspendirana linija, posljednji let obavljen 12 lipnja

Dusseldorf – Rijeka, umjesto 14, najavljeno 11 letova (otkazana 3)

Dusseldorf – Zagreb, umjesto 13, najavljeno 9 letova (otkazana 4)

Stuttgart – Pula, umjesto 7, najavljeno 6 letova (otkazan 1)

Stuttgart – Rijeka, umjesto 9, najavljeno 6 letova (otkazana 3)

Stuttgart – Split, umjesto 41, najavljeno 38 letova (otkazana 3)

Stuttgart – Zagreb, umjesto 23, najavljeno 14 letova (otkazano 9).

Austrian Airlines u srpnju nastavlja svakodnevno prometovati prema jadranskim zračnim lukama, Zadru, Splitu i Dubrovniku, no značajnije reže broj letova prema zagrebačkoj zračnoj luci. 

Umjesto ukupno 53 planirana povratna leta u srpnju, Austrian je otkazao njih 9 te sada za srpanj planira ukupno 44 leta na ovoj liniji.

Lufthansa grupa nije izuzetak među prijevoznicima. Kompanije i zračne luke nisu bile spremne na visoku potražnju ovog ljeta, što za posljedicu ima nedostatak radne snage u svim segmentima zračnog prometa, od nedostatka letačkog i kabinskog osoblja, nedostatka radne snage u zračnim lukama (check-in, utovar i istovar prtljage, općenito prihvat i otprema putnika i zrakoplova), a tu su i standardni problemi s radnom snagom u kontroli zračnog prometa, zbog čega zrakoplovi u ljetnim mjesecima rijetko polijeću (i slijeću) prema planiranom redu letenja.

S obzirom na to da je broj mjesečnih letova avioprijevoznika iz Lufthansa grupe prema hrvatskim zračnim lukama razmjerno velik, ukupno 55 povratnih otkazanih letova prema Hrvatskoj u srpnju i nije iznimno velika brojka, osobito ako će se na taj način rasteretiti pritisak na ranije spomenute dionike i omogućiti kakvu-takvu normalizaciju zračnog prometa u samoj špici ljetne sezone, čemu se ipak ne treba previše nadati.

Vaša reakcija na temu