Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay MINISTARSTVO TURIZMA: Turistički radnici moraju biti na listi prioriteta za cijepljenje

MINISTARSTVO TURIZMA: Turistički radnici moraju biti na listi prioriteta za cijepljenje

Hrvatska ne razmišlja u smjeru korištenja Covid putovnica, poručuje Brnjac

Ministarstvo turizma zatražilo je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da djelatici u turizmu budu na listi prioriteta za cijepljenje protiv Covida, kako bi se maksimalno povećala sigurnost turista i percepcija da je Hrvatska sigurna destinacija.

S tim ciljem u suradnji sa strukovnim udrugama upravo se provodi velika anketa u svim dijelovima sektora, kako bi se utvrdio interes među zaposlenicima i utvrdile eventualne potrebe.

Potvrdila je to ministrica turizma Nikolina Brnjac, pojasnivši da je ova aktivnost definirana početkom ovog tjedna na sastanku Savjeta za oporavak i razvoj turizma, gdje se pričalo o realizaciji turističke 2021. godine, piše Poslovni dnevnik.

Brnjac je još jednom ponovila da Hrvatska ne razmišlja u smjeru korištenja Covid putovnica o kojima se sve glasnije priča na globalnoj i europskoj razini.

Naime, nakon što je Grčka prošlog tjedna načela tu temu prema europskim institucijama, ovog tjedna i Španjolska je najavila da će uvesti certifikate o cijepljenju i svojevrstan registar procijepljenih, kako bi ubrzala povratak turizma.

'Hrvatska neće ići u tom smjeru, već ćemo i dalje raditi na uvođenju sigurnosnih i zdravstvenih standarda, i to ćemo koristiti u našim promotivnim kampanjama. Kako je poznato, uz oznaku Safe Travels koju smo dobili od Svjetskog turističkog vijeća (WTTC), uvodimo i našu nacionalnu oznaku Safe stay, uz detaljne protokole u svim segmentima.

Svi zainteresirani moći će dobiti i tu oznaku besplatno, i koristiti je u vlastitoj promociji. Uz sve te mjere, cjepivo je za turizam izvanredna stvar, koja će doprinijeti povratku normalnog turističkog prometa. Zato smo na Savjetu razgovarali sa članicama, da vidimo koja je zainteresiranost turističkog sektora.

Naime, kako su hotelijeri za svoje djelatnike organizirali dobrovoljno cijepljenje protiv gripe, tako i sada anketiraju koliko je turističkih djelatnika zainteresirano da primi cjepivo protiv covida, tako da imamo brojke o kojima možemo razgovarati s HZJZ-om, da se dobro pripremimo za ovu sezonu i da svi koji se žele cijepiti u turističkom sektoru da budu procijepljeni, tj. da uz djelatnike u zdravstvu i ostale struke turistički djelatnici budu prioritet', pojasnila je Brnjac.

Anketu na svojim stranicama promovira i provodi i Hrvatska gospodarska komora. 'Kako je prema Ministarstvu turizma i sporta upućeno više zahtjeva poslodavaca o važnosti cijepljenja turističkih djelatnika koji su u izravnom kontaktu s gostima, zamoljeni su članovi Savjeta da među predstavnicima sektora kojima pripadaju provedu anketu o interesima tvrtki o uključivanju u proces cijepljenja za zaštitu od korone i procjenu broja radnika koji bi se odlučili za što skorije cijepljenje.

Uime HGK kao članovi Savjeta imenovani su predsjednici Udruženja i Zajednica Odjela za turizam te smo među članicama zamoljeni provesti anketu, koja je još otvorena', ističu u Komori.

Turistički sektor u Uniji, kao i nacionalne vlade intenzivno smišljaju koji je najbolji način da se na neki način promovira cijepljene putnike i turiste, a da se ne pravi diskriminacija među putnicima koji zbog različitih razloga neće biti cijepljeni do proljeća ili ljeta, kad Unija planira da bi moglo biti procijepljeno 70% ukupne populacije.

Na sastanku čelnika nacionalnih vlada EU održanom jučer bilo je riječi i o uvođenju svojevrsnog zdravstvenog certifikata, no Brnjac vjeruje da jedinstveni stav Unije neće ići u smjeru bilo kakvog ograničavanja kretanja.

Vaša reakcija na temu