MORE RADNIKA U TURIZMU: Ako se ne cijepiš, otkaz ili niža plaća?

MORE RADNIKA U TURIZMU: Ako se ne cijepiš, otkaz ili niža plaća?

'Radnici odmah moraju potražiti zaštitu svojih prava ako se dogode takve situacije', poručuje pučka pravobraniteljica

U turističkoj branši traju pripreme za nikad neizvjesniju sezonu koju bi treći val pandemije koronavirusa mogao upropastiti u kombinaciji s nepoznatim režimima za prolazak državnih granica i niskom cijepljenošću stanovništva. Zbog panike koja vlada pojedini poslodavci krenuli su preoštro prema svojim zaposlenicima, otkriva nam stručnjakinja za radno pravo, čiji su podaci poznati redakciji, kojoj su apele za pomoć uputili zabrinuti radnici. Sugovornica nam kaže da nam ne može otkriti imena hotela o kojima se radi zbog zaštite radnika koji strepe da bi im se time mogao otkriti identitet, pa strahuju da bi u takvoj atmosferi lako mogli izgubiti posao.

'Radnike se već dva, tri tjedna mobingira, zove ih se na sastanke, razdvaja ih se i prijeti im se. Svi govore o tome da se 70 posto radnika u turizmu želi cijepiti, a nitko ne postavlja pitanje što je s preostalih 30 posto', kaže za T-portal sugovornica čiji se identitet morao zaštititi. Opisuje i kako izgledaju pritisci poslodavaca na terenu:

'Prvo krenu mailovi s upitima tko se želi cijepiti. Nakon toga krenu mailovi s pitanjem 'jeste li sigurni da se nećete cijepiti'. Ako radnik i dalje neće cjepivo, krenu nagovaranja, pa pozivanje na sastanke i konačno dolazi do prijetnji poput one da će ga se prebaciti na lošije radno mjesto ili da će dobiti otkaz. Neki poslodavci od radnika traže i potvrdu o cijepljenju iako takvu potvrdu liječnik ne smije dati poslodavcu zbog Zakona o liječništvu i GDPR-u. Postoje i slučajevi da pojedini hoteli planiraju uvesti posebne uniforme i majice za radnike koji su cijepljeni', nabraja sugovornica popriličan broj zakonskih prekršaja.

Što o ovoj problematici misle u Ministarstvu rada? U poduljem odgovoru ne upuštaju se u komentiranje, ali vrlo jasno podsjećaju poslodavce na to koje su im obaveze i kako zbog epidemije Covida ne prestaje dužnost ispunjavanja obveza u skladu sa Zakonom o radu. Poslodavac ne smije jednostrano i samovoljno promijeniti radno mjesto ili plaću radnika dok je radnik, kažu u Ministarstvu, dužan obavijestiti poslodavca o svojem zdravstvenom stanju koje bi moglo potencijalno ugroziti zdravlje ostalih radnika.

'Ne postoji propisana obveza cijepljenja te činjenica da se radnik cijepio ili nije cijepio ne bi mogla, sama po sebi, štetno utjecati na njegova radnička prava', poručuju.

U Ministarstvu turizma, koje vodi Nikolina Brnjac, kažu kako je cijepljenje protiv Covida-19 dobrovoljno u Hrvatskoj, samim time i cijepljenje turističkih djelatnika. Prioritetno cijepljenje u turizmu, podsjećaju, počinje ovog tjedna, a prioriteti se određuju u skladu s epidemiološkim rizicima.

Uredu pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter građani se najčešće obraćaju zbog neopravdanih otkaza ili mobinga iako Ured po zakonu ne može pružati nikakvu pravnu pomoć ili postupati u tim predmetima, zbog čega su na web stranicama objavili detaljan vodič o tome kako zaštititi svoja prava.

Upitana je što napraviti u situacijama u kojima se pred radnikom nađe ultimatum, tj. kad se inzistira na cijepljenju iako ono nije obvezno. Šimonović Einwalter kaže da osobe koje nisu cijepljene ne bi smjele imati posljedice što se tiče prava iz radnog odnosa, a posebno je važno, ističe, to da ne smiju biti kažnjeni oni koji ne mogu primiti cjepivo, recimo trudnice ili osobe određenog zdravstvenog stanja.

'Mislim da poslodavac ne smije nekome dati otkaz isključivo zato što određeni radnik nije cijepljen', kaže pravobraniteljica i poručuje da radnici odmah moraju potražiti zaštitu svojih prava ako se dogode takve situacije, prvo od samog poslodavca, a nakon toga po potrebi i na sudu, jer samo sud može utvrditi da je otkaz nezakonit i da ih poslodavac treba vratiti na posao.

Da poslodavci nemaju pravo tražiti od radnika potvrdu o cijepljenju, potvrđuju i u Agenciji za zaštitu osobnih podataka. Oni kažu kako je za svako prikupljanje i obradu osobnih podataka potrebno postojanje valjanog pravnog temelja (sukladno članku 6. Opće uredbe o zaštiti podataka), ali s obzirom na to da je podatak o cijepljenju zdravstveni podatak, kao takav predstavlja posebnu kategoriju osobnih podataka u smislu odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka. Obrada takvih podataka načelno je zabranjena, stoga je za njihovu obradu, uz pravni temelj, potrebno postojanje jedne od iznimaka iz članka 9. stavka 2. Opće uredbe o zaštiti podataka.

Strukovne udruge, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska udruga turizma i Hrvatska gospodarska komora ne propuštaju podsjetiti koliko je cijepljenje važno za uspjeh cjelokupne turističke sezone i da su radnici u turizmu od 60 do 74 posto spremni na cijepljenje protiv Covida-19. No suzdržavaju se od komentiranja slučajeva u kojima poslodavci sile radnike na cijepljenje. 

U Hrvatskoj udruzi turizma, koju vodi Veljko Ostojić, poručuju da su s Udrugom poduzetnika u hotelijerstvu  i Kamping udruženjem Hrvatske proveli anketu koja pokazuje visoku svijest djelatnika o potrebi cijepljenja, što ih nije iznenadilo jer znaju da je percepcija sigurnosti ključna za uspjeh turističke sezone u uvjetima pandemije.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca kažu nam da pozdravljaju inicijativu prioritetnog cijepljenja turističkih djelatnika kako bi se svim djelatnicima koji su zainteresirani za to omogućilo cijepljenje na dobrovoljnoj bazi, bez bilo kakvog uvjetovanja. U Hrvatskoj gospodarskoj komori dodaju da je prema njihovoj anketi 74 posto ispitanika iz turističkih djelatnosti odgovorilo da postoji interes za cijepljenjem, tako da ne očekuju značajnije odbijanje cijepljenja među navedenom populacijom.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(95654, "");
Pregledaj komentare