Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay MULJALI S RAČUNIMA Sezonci u NP Kornati zaradili skoro pola milijuna kuna

MULJALI S RAČUNIMA Sezonci u NP Kornati zaradili skoro pola milijuna kuna

Evo kako su operirali

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv osmorice hrvatskih državljana (1964., 1992., 1980., 1988., 1978., 1981., 1952. i 1982.) zbog osnovane sumnje na kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

Osmorica okrivljenika, obrazlaže DORH, radili su u jednoj javnoj ustanovi te su, na mjestu stručnog referenta, bili istovremeno ovlašteni i za prodaju ulaznica. Sumnja se da su kazneno djelo počinili u razdoblju od 16. svibnja do 15. listopada 2016. godine.

- Osnovano se sumnja da su prodavali posjetiteljima javne ustanove ulaznice za posjet parku te im za prodane i naplaćene ulaznice izdavali originalne račune nakon čega su, osnovano se sumnja, napravili 247 duplikata navedenih originalnih računa koje su, nakon naplate ulaznica izdali novim posjetiteljima parka, a sve kako njihov posjet ne bi bio evidentiran i kako novac dobiven od naplate ulaznica ne bi predali u javnu ustanovu već su ga zadržali za sebe - obrazloženo je iz DORH-a.

Takvim postupanjem okrivljeni si je 58-godišnjak pribavio 109.620 kuna, 30-godišnjak je 'zaradio' 80.900 kuna, 42-godišnjak 71.040 kuna; 34-godišnjak iznos od 60.640 kuna,  44-godišnjak iznos od 46.020 kuna, 41-godišnjak iznos od 34.760 kuna; okrivljeni 70-godišnjak iznos od 32.300 kuna i okrivljeni 40-godišnjak iznos od 27.100 kuna.

- Osnovano se sumnja da su na opisani način oštetili javnu ustanovu za ukupni iznos od 462.380,00 kuna - obrazloženo je iz DORH-a. 

Kako je za ŠibenikIN objasnio sadašnji direktor Nacionalnog parka Kornati Šime Ježina, gore opisanu prevaru počinili su sezonski radnici koji su za vrijeme bivšeg direktora na moru naplaćivali ulaznice u park brodovima.

- Od te se prevare mnogo više ulaže i u opremu i u zaposlenike. Kontrole na moru sada su jače i bolje i čitavo se područje kontrolira na drukčiji način. Nova je oprema sada bolja i kvalitetnija, a zaposleni su novi ljudi koji itekako znaju što se onda dogodilo. Sada imamo ljude od povjerenja, a i radimo na boljem pokrivanju Kornata signalom što će nam svima olakšati posao - kazao je ravnatelj NP Kornati Šime Ježina. 

Vaša reakcija na temu