Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com NAJBOLJIH DEVET MJESECI Split obara rekorde, iz Turističke zajednice otkrili tajnu uspjeha

NAJBOLJIH DEVET MJESECI Split obara rekorde, iz Turističke zajednice otkrili tajnu uspjeha

Imamo 2,5 milijuna noćenja s najviše Amerikanaca

Split iza sebe ima devet najboljih mjeseci u turističkom prometu ikada u kojima ga je posjetilo 837.125 tisuća gostiju s gotovo 2,5 milijuna turističkih noćenja, poručili su iz Turističke zajednice. Rezultat je to kojim je Split lanjsku najbolju turističku godinu nadmašio za cijelih 8 posto u broju posjeta gostiju, a broj njihovih noćenja veći je za 9 posto od lanjskoga. Split je tako u prvih devet mjeseci ove godine za mjesto svojeg odmora odabralo čak 67 tisuća gostiju više nego lani. Takvom  uspješnom rezultatu doprinio je i odličan turistički rujan u kojemu je Split posjetilo 120.584 gosta koji su zabilježili 337.868 noćenja, čime je grad Split u rujnu posjetilo 4 posto više gostiju koji su ostvarili 5 posto više noćenja.

- Turistički promet Splita u prvih devet ovogodišnjih mjeseci razlikuje se od svih ostalih u Hrvatskoj i po tome što je Split jedini grad kojemu su Amerikanci tijekom cijele godine na prvom mjestu po broju posjeta. Tako ih je samo u rujnu stiglo gotovo 18 tisuća, dok je ukupno ove godine Split ugostio tek nešto malo manje od 100 tisuća turista iz SAD-a, kojima je Split neizostavno mjesto kod dolaska u Hrvatsku - kaže Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Splita.

Pojašnjava kako se radi se o potrošačima koji po posljednjim istraživanjima troše oko 160 eura dnevno na putovanju kod nas, odsjedaju u skupljem smještaju, a u Splitu se zadržavaju duže nego drugdje. 

- Poznato je, naime, da Amerikanci na svojim putovanjima u Europi u pojedinoj destinaciji ostaju tek jednu noć, dok su u Splitu u dosadašnjem dijelu godine bili 2,4 noći u prosjeku. Više od tri dana se u Splitu zadržavaju gosti iz Velike Britanije koji su na drugom mjestu po brojnosti i do sada ih je bilo oko 90 tisuća koji su imali oko 300 tisuća noćenja u Splitu. Po dosadašnjem turističkom prometu u Splitu slijede Francuzi, Nijemci pa Australci, te Španjolci i Talijani - dodaje Vukšić.

Iz TZ-a poručuju kako na početku listopada, rezervacije dolazaka i još uvijek puni avio-letovi prema splitskoj zračnoj luci iz više od stotinu europskih odredišta, potvrđuju da je Split jednako zanimljiv u svim godišnjim dobima, a gosti koji stižu idućih dana moći će uživati u brojnim zabavnim,kulturnim  i sportskim manifestacijama. 

- Među njima je posebno zanimljiv Split Gourmet Expo-gastroizložba splitskih restorana, konoba i hotela na splitskoj Rivi, gdje će se postaviti izložbeni stol na kojem će svaki ugostitelj predstaviti hladno predjelo, glavno jelo te desert, a nakon ocjenjivanja moći će ih besplatno kušati svi posjetitelji. Slijedi Splitgraphic, 9. međunarodni bijenale grafike uz izložbu japanskog umjetnika i grafičara Yoshia Imamure u Salonu Galić, a Dani klasične gitare objedinit će koncerte vrhunskih umjetnika, predavanja i predstavljanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva za gitaru - najavljuju iz Turističke zajednice.

Vaša reakcija na temu