Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NON PARLO CROATO Ilegalni vodiči u Splitu prolaze lišo, jer inspektori nemaju sudskog tumača

NON PARLO CROATO Ilegalni vodiči u Splitu prolaze lišo, jer inspektori nemaju sudskog tumača

'Mi ćemo vam pomoći!', odgovaraju splitski turistički vodiči

Gužva je na ulicama centra grada. Sve je više turista i grupa koje obilaze Dioklecijanovu palaču, pa je više posla za turističke vodiče, ali i prevarante među njima.

Turistički vodiči s raznih strana svijeta bez dozvole nesmetano vode turiste po Splitu i po drugim gradovima Hrvatske – upozorava Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske.
Predsjednica te krovne udruge Kristina Nuić Prka kazala je da su već pisali na desetke prijava Državnom inspektoratu, uz fotografije, i molili da izađu na teren.

- Nedavno je inspekcija napokon izašla na teren, a onda smo ponovo svjedočili zaustavljanju isključivo vodiča s iskaznicom oko vrata, dok su pokraj njih uredno prolazili oni bez nje - ispričala je Nuić Prka.

Plava iskaznica oko vrata je dokaz da je vodič licenciran i legalist, a na ulicama je i popriličan broj onih koji ne posjeduju potrebne dozvole za obavljanje tog posla. Kako nam svjedoči Nuić Prka, dok su inspektori nadzirali rad domaćih vodiča s licencama, pokraj njih su prolazili ilegalci. Posebno ju je neugodno iznenadilo kada je neslužbeno saznala zašto ih uopće ne zaustavljaju.

- Rečeno nam je da se strani nelegalni vodiči ne mogu zaustaviti bez sudskog tumača. Radi se naravno, o nonsensu. Da je stvarno tako komunalni redari ne bi mogli kazniti nijednu jedinu osobu tijekom ljeta. Razumijem da imamo malo inspektora na terenu i da su ti ljudi uistinu preopterećeni i rade težak posao, ali onda nešto sustavno treba popraviti. To su novci koje gubi državni proračun jer se zakoni ne provode - poručila je predsjednica ZDTVH-a. A kazne i nisu baš male, postrožile su se, može biti više od 1000 eura za fizičku osobu ulovljenu u prekršaju.

Zbog ovakvih apsurdnih situacija na terenu, naša sugovornica je rekla da ne mogu preuzeti odgovornost za prosvjede vodiča koji bi na nekoliko dana mogli skinuti licencu oko vrata i inspektorima se obraćati na stranom jeziku.

- Ne možemo preuzeti odgovornost ako budu odgovarati inspektorima s ‘Es tut mir leid’- ‘mi dispiace, non parlo croato’ - ali ih definitivno mogu sa simpatijom gledati jer uistinu se valjda mora dovesti stvari do apsurda. Draga inspekcijo, molim vas ne tražite izlike već nezakonite vodiče - one koji prolaze uredno pokraj vas i svi ih vide osim vas - istaknula je predsjednica te krovne udruge turističkih vodiča.  

Strani turistički vodiči, pogotovo iz Azije nisu rijetkost ni u drugim gradovima Hrvatske. Nije samo problem ilegalno poslovanje, i nelojalna konkurencija domaćima, već i to da nelicencirani stranci znaju tumačiti našu povijest i kulturu na potpuno pogrešan način. Inspekcija, da bi izašla na teren, treba i sudskog tumača i policajca. Pa, kažu nam domaći vodiči, u praksi to izgleda da više kontroliraju njih nego ilegalce.

Iz Državnog inspektorata su nam potvrdili kako su im zaista potrebni sudski tumači kako bi komunicirali sa stranim vodičima.

- Turistički inspektori Državnog inspektorata pri obavljanju inspekcijskih nadzora turističkih vodiča na isti način pristupaju turističkim vodičima koji su hrvatski državljani, kao i turističkih vodičima koji su strani državljani, te navodimo da vodimo jedinstvenu statistiku za nadzore svih turističkih vodiča, neovisno o njihovom državljanstvu. Tijekom 2023. godine turistički inspektori su obavili 42 nadzora turističkih vodiča, te su u tekućoj godini do sada obavljena 43 nadzora turističkih vodiča - kazali su iz Državnog inspektorata, ali nisu odgovorili koliko su ilegalalaca kaznili.

Napomenuli su da turistički inspektori Područnog ureda Split obavljaju redovne inspekcijske nadzore turističkih vodiča, jer u do sada zaprimljenih šest prijava nisu navedeni osnovni elementi potrebni za provedbu nadzor, kao što su vrijeme pružanja usluga vođenja kao i lokacija na kojoj se pružaju usluge eventualnog nelegalnog vođenja.

Kristina Nuić Prka iz Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske je odgovorila da je to netočno, jer je svaki put, barem ona, uz pismenu prijavu poslala lokaciju, vrijeme, pa čak i fotografiju ilegalnih vodiča s grupom. No, nikad nije dobila odgovor Inspektorata.

Važno je naglasiti da nisu svi strani vodiči nelegalni. Usluge turističkog vodiča može pružati državljanin druge države potpisnice Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru i Švicarske Konfederacije koji ispunjava uvjete za turističkog vodiča, te državljanin države koja nije država ugovornica Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru i Švicarske Konfederacije koji ima prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj i ispunjava uvjete za turističkog vodiča.

-  Isto tako, turistički vodič državljanin druge države ugovornice Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru i Švicarske Konfederacije može privremeno i povremeno pružati usluge turističkog vodiča na području Hrvatske sukladno posebnom propisu kojim se uređuju uvjeti za priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija za pružanje usluga turističkih vodiča, osim na ili u zaštićenim cjelinama (lokalitetima) - objasnili su iz Državnog inspektorata te dodali kako u provedbi inspekcijskog nadzora turistički inspektori će usmenim rješenjem zabraniti pružanje usluge turističkog vodiča ako u nadzoru utvrdi da se ne pridržavaju svih uvjeta.

Ali im je za razgovor sa stranim vodičima potreban sudski tumač. Svakako, jasno je da s time postoji logistički problem pri sankcioniranju stranih i needuciranih vodiča. U tome im je pomoć ponudila Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske.

- Nudimo inspektorima naše usluge. Mi ćemo se organizirati i pomoći u savladavanju jezične barijere. Da su nam se ranije javili i odgovorili na naše upite, odavno bi imali našu pomoć - zaključila je Nuić Prka koja traži da se krene raditi na problemu.

Vaša reakcija na temu