Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Od početnika do iskusnog iznajmljivača: Kako postaviti optimalnu cijenu noćenja u smještajnom objektu?
Turistički savjetnik Piše: Agencija Litto

Od početnika do iskusnog iznajmljivača: Kako postaviti optimalnu cijenu noćenja u smještajnom objektu?

Nekoliko korisnih savjeta

Pripreme za turističku sezonu su u punom jeku, a iznajmljivači se suočavaju s izazovom postavljanja pravih cijena za svoje smještajne jedinice. Definiranje cijena noćenja može biti ključni faktor u uspjehu poslovanja. Evo nekoliko korisnih savjeta kako postaviti optimalnu cijenu za vaš smještajni objekt.

Cijena noćenja ovisi o različitim faktorima kao što su lokacija, kapacitet smještaja, sadržaji, cijene konkurenata i vrijednost za novac.

Na koji način navedeni faktori utječu na cijenu?

● Lokacija: utječe na potražnju, što posljedično utječe na cijenu smještaja. Smještaj na atraktivnoj lokaciji može omogućiti postavljanje viših cijena.

● Kapacitet smještaja: smještaji većeg kapaciteta mogu doseći visoke cijene.

● Sadržaji: dodatni sadržaji, poput bazena ili roštilja, obično opravdavaju više cijene.

● Cijene konkurenata: cijene smještaja u okolici mogu biti smjernica za postavljanje cijena.

● Vrijednost za novac: odnosi se na usklađivanje ponude sadržaja smještajnog objekta s prodajnom cijenom, odnosno na prilagodbu cijene onome što se u objektu nudi.

Kako odrediti cijenu?

Prije određivanja cijene, važno je istražiti tržište i napraviti analizu vlastitog objekta, te uzeti u obzir operativne troškove kao što su čišćenje i održavanje. Važno je ponuditi prihvatljive cijene, ali i osigurati da pokrivaju troškove i donose profit.

Dinamično prilagođavanje

Cijene treba redovito revidirati u skladu s promjenama na tržištu i sezonskim varijacijama. S obzirom na sezonalnost, nije razumno zadržavati cijenu noćenja na vrhuncu turističke sezone istom kao u post i predsezoni, uzimajući u obzir različite intervale potražnje u navedenim periodima.

Definiranje cijena za turistički smještaj može biti izazovno, ali uz pažljivo istraživanje i promišljen pristup, možete postići optimalne cijene koje će rezultirati uspješnom turističkom sezonom.

Još ne znate kako? Pitajte Litto.

Vaša reakcija na temu