Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Od šarana na rašljama, meda, sira, vina do šljiva i rakije: Doživljaj više čeka vas ove jeseni
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Od šarana na rašljama, meda, sira, vina do šljiva i rakije: Doživljaj više čeka vas ove jeseni

Zanimljiva ponuda Bjelovarsko-bilogorske županije

Od moslavačkog doručka na OPG-u Pirak, quad safarija u Narti i vinske magije u Coneru... pa sve do kajaka na Skresovima, šarana na rašljama i posjeta prvom hotelu za pčele u Hrvatskoj – doslovno nema čega nema u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji!

Čvarci su hrskavi baš kako treba, šaran primamljivo miriši s rašlji, srnetina, zečetina, svinjetina spremaju se na sto načina a domaće rakije – od mirte do ukusne aronije, medice, kruške, viljamovke, razvesele i najokorjelije melankolike. U ovoj regiji plodnih polja i planina, kušat ćete obilje meda, domaćeg sira, nagrađenih vina, craft piva, namirnica koje dolaze iz polja i vrta ravno na stol.

Isplanirajte putovanje tako da vam svaki dan bude raznolik, isprobajte planinarske staze, posjetite brojne kušaonice. Ovdje vas čeka i luda adrenalinska vožnja quadovima, kušanje craft piva i preukusnih sireva i medni zen u apikomori. Tu je i biološki bazen, predivna šetnica i muzej koji čuva uspomene na Ivu Robića.

Ljekovita oaza i utočište za umorne

Daruvarske toplice i njihov wellness raj pravo su utočište za one koji traže mir, ozdravljenje ili tek trenutak luksuza za sebe. Smještene u povijesnom okruženju, gdje su još stari Rimljani uživali u termalnim izvorima, toplice danas nude spoj medicinskih terapija i suvremenog wellnessa – sve u hladu stoljetnih stabala i blagotvornih para.

Zamislite mjesto gdje voda liječi i grije ljekovitim termalnim isparavanjima, mirisi prirode umiruju, a perivoj vas katapultira u mirisne senzacije cvjetnih grmova i raskošnih stabala. Ovdje jutro započinje toplim kupanjem u termalnoj vodi, a dan završava šetnjom kroz povijesni perivoj pod krošnjama legendarnog ginka.

U Daruvaru znaju kako razmaziti gosta onim najboljim; ušuškat će vas u zagrljaj ljekovitih termalnih voda, pobrinuti se za svaki iscrpljeni organizam i dodatno produžiti boravak ponudom bogate trpeze i finih piva.

Priče o pivu i pivska tura

Daruvar vas neće ušuškati samo u termalni raj svog wellnessa, ljekovitih voda, masaža, tretmana, šetnje perivojima i chillanjem pod Ginkom, već će vas srdačno pozvati i na čašu majstorskog piva. Iz Daruvarske pivovare, kultne postaje svih pivoljubaca, mjesto pod suncem je našao sjajan pivski projekt 5. element, kroz liniju zanatskih piva spaja inovaciju, priču o povijesti pivarstva na ovim prostorima i kombinira craft pive s lokalnim sirevima.

Iza 5. elementa stoje vrhunski pivari daruvarske Pivovare, najstarije industrijske pivovare u Hrvatskoj, koja još od 1840. njeguje svoju strast prema hmeljnom napitku. Svako pivo iz linije 5. element nosi svoju osobnost – od svježeg, citrusnog Pale Alea do kompleksnog i zavodljivog Stouta. Naučit ćete kako poslužiti i kušati pivo, kako sljubiti pivo i sir te, naravno, dobro se zabaviti. I za kraj pojesti prefinu čoko tortu koja super paše uz pivo.

Zmajevo gnijezdo kao prekrasno sklonište

Na blagim obroncima kraj Čazme, gdje šume pričaju priče, a vinogradi mirišu na djetinjstvo, obitelj Pirak otvorila je vrata svoga imanja – toplog i preukusnog gnijezda u kojem se dani mjere po mirisu domaće kuhinje, prognozi koja obećava primamljive plodove iz vrta i vinograda, a doručak daje energiju za cijeli radni tjedan.

Ovdje jutra započinju uz moslavački doručak – domaća jaja, kobasice, svježi sir, zapečeni kruh, voćni džemovi i med koji donosi okuse cvijeća iz livade. Tu su i pohane tikvice, ukusni omleti sa šampinjonima, naresci svih boja i oblika. 

Na imanju možete predahnuti u etno-sobi, provozati se fijakerom, prošetati vinogradom, ubrati grozd graševine ili sjesti pod trijemom i ni o čemu ne misliti. Za one željne doživljaja više – tu su i stare igre, prirodni vrt, staze za šetnju i srne koje ponekad došeću do prozora.

Brunch kod Grofa Lovskog – kraljevski zalogaji u srcu Čazme

U Čazmi je poseban hit jedna posebna kućica. Riječ je o gastro-oazi Grof Lovski, mjestu koje se iz skromne kućice pretvorilo u raskošnu postaju za sve ljubitelje mesnih delicija. Ovdje posjetitelje dočekuje miris domaće divljači, kreativno serviran u obliku polutrajnih proizvoda, kobasica, ćevapa koji su se smjestili u slasne burgere – sve iz domaće radionice obitelji Lovski.

Na meniju se ističu pikantne kobasice i hrenovke u tortilji s domaćim umakom, ali i nešto posebnije – ćevapi od muflona, šiš burger, te sve popularniji smash burger, oplemenjen kineskim kupusom, novim umakom i sirom, po recepturi nadograđenoj u dijalogu s gostima.

Za potpuni doživljaj, preporučuje se čaša Grof Lovski Pale Alea – kraft piva koje za ovu kućicu kuha pivovara Pivski mudraci iz Ivanić Grada, ili gutljaj škrleta Miklaužić, savršenog pratitelja ove šumske gozbe.

Vinarija Coner – diskretan glamour s vinskih brežuljaka uz srne

Vina koja pričaju priču tla, zraka i ruku koje ih stvaraju, dočekat će vas s osmijehom domaćina. Prošećite kod zalaska sunca na glavne vinograde iza vinarije, a potpuno oduševljenje je definitivno njihov smještaj. Spavat ćete kao bebe.

Na stolu je sve domaće – od ručno izrađene tjestenine do specijaliteta s ražnja, roštilja i iz krušne peći.

No, Coner  nije samo mjesto za uživanje u hrani i vinu. Ovo je prostor gdje se posao i užitak mogu prirodno spojiti. Dvije moderno opremljene dvorane primaju do 130 gostiju i idealne su za sastanke, radionice, predavanja i team-building programe. A kad se radni dan završi – ostaje vam priroda, tišina i čaša vina.

Quad avantura za adrenalinske entuzijaste

Za one kojima srce brže zakuca na zvuk motora, adrenalinske ture u Narti – Adventure Bjelovar, odlično su rješenje za adrenalinske entuzijaste. Domaćini vas dočekuju s nestvarno dobrim gulašem od srnetine, a da ne manjka, nakon obilnog gulaša od mekanog srnećeg mesa i domaće tjestenine, doplovit će na stol i slasna domaća pizza.

Osim vožnji quadovima, u ponudi nude i bicikliranje, pješačenje i enduro ture šumom, uz iskusne vodiče koji poznaju staze kao svoj džep. Briga o djeci također je uključena, pa roditelji mogu na vožnju bez stresa.

Gdje uživati pod kraljevskom sjenicom

Ako ste u potrazi za mjestom koje spaja prirodu, rustikalnu eleganciju i autentični šarm, restoran Greenberg, smješten samo nekoliko kilometara od centra Daruvara, pravo je iznenađenje. Smješten uz Zeleni brijeg, u okruženju pašnjaka, livada i potoka, ovaj restoran nudi ne samo fantastičnu hranu, već i potpuno iskustvo staro/novog šarma kroz elegantno uređen objekt i vrt koji podsjeća na engleski vrt.

Drveni ormari, škrinje, petrolejske svjetiljke i gramofon na navijanje stvaraju atmosferu koja podsjeća na zlatna vremena prošlih generacija, a kamin na drva donosi dašak topline u svakom kutku restorana. 

U vrtu iza restorana se druže koze, magarci i poneki znatiželjni pijetao, a pod sjenicom se kraljevski opuštate uz čašu vina i preukusne zalogaje.

Garešnica – carstvo biološke raznolikosti i dom brojnih velikana

Jedno od nezaobilaznih odredišta u Garešnici je Centar za Posjetitelje Natura 2000, smješten u preuređenoj zgradi bivšeg Društvenog doma. Ova multikulturna građevina ima fascinantnu prošlost, budući da je služila različitim svrhama, uključujući kino, noćni bar i trgovinu. Danas, u okviru projekta 'Zeleni vrtovi Poilovlja', Centar je postao kulturni biser ovog područja.

Ne zaboravite posjetiti i mali muzej Ive Robića čije je glazbeno naslijeđe zadužilo ovaj kraj kao i cijelu Hrvatsku, a njegova slava davno obišla globus.

Hotel za pčele s pet zvjezdica – tamo gdje su pčele domaćini

Na rubu borove šume, obitelj Balja stvorila je pravi medeni raj – prvi hrvatski hotel za pčele s pet zvjezdica. Ovdje su se udomaćile pčele kao domaćini, a prve košnice je još vlasnikova baka donijela u miraz početkom prošlog stoljeća.

Na imanju se mogu kupiti medovi, matična mliječ i pčelinja kozmetika – sve prirodno, sve domaće. Dostava u Zagreb funkcionira brzo i pouzdano, a svaki je gost – bilo da dolazi po znanje, zdravlje ili druženje s pčelama – ovdje dobrodošao.

Tanjur kao zemljovid sreće – Kod Bake

Negdje između svih tih poljana, mirisnih vinograda i mekih polja bilogorske doline, tik do Garešnice, smjestilo se pravo malo čudo domaće kuhinje – imanje Kod Bake u Kapelici. Neobično mjesto gdje vrijeme staje, gdje vas miris kruha iz krušne peći vrati u djetinjstvo.

Za kuhačom je glavna i odgovorna Danijela Crnjak Andri – chefica, majstorica i čuvarica bilogorskog gastro identiteta. Sa suprugom Zdravkom sakuplja recepte iz prošlosti, i serviranjem svakog jela uz minuciozno tumačenje podrijetla namirnica i vrsnu prezentaciju svega pripremljenog. Preporuka? Svratite na porciju fileka pripremljenih na 100 načina iz Danijeline kreativne kuhinje, ili na porciju masnog bunceka s kiselim zeljem, a Danijela sprema i sjajni rižoto sa šparogama. Ako želite nešto manje tradicionalno, možete odabrati bilo što s raznolike ponude menija.

U studenom Bjelovarsko-bilogorska županija postaje šarena pozornica prošlosti, običaja i okusa. Od mirisa pečenjaka u Velikom Grđevcu do bogate ponude sira, meda i vrganja u Grubišnom Polju – dvije manifestacije koje slave autentičnost, zajedništvo i domaću proizvodnju, pozivaju vas da osjetite duh ove regije na najukusniji mogući način.

Velikogrđevačka Komušana 2025. – Zlatna tradicija u punom sjaju

U srcu jeseni, Veliki Grđevac će 11. 10. 2025. godine, ponovno oživjeti duh tradicije kroz manifestaciju Velikogrđevačka Komušana, koja se ove godine održava pod motom Zlatna tradicija. U subotu, posjetitelje očekuje bogat cjelodnevni program: od svečanog otvorenja sajma domaćih proizvoda i starinskih zanata, preko dolaska povorke i scenskog prikaza komušanja, do kulturno-umjetničkih nastupa, radionica, dječjih aktivnosti, jahanja ponija i besplatnog ručka.

Posebnu pažnju privući će EKO radionice prirodne kozmetike, komušačke igre za djecu i odrasle, natjecanje u jedenju pečenjaka, te interpretacijski obilazak Lovrakovog centra.

Tijekom cijelog dana posjetitelji mogu uživati u vožnji Lovrak Expressom, pečenim kestenima i pečenjacima, izložbi oldtimer traktora, ringišpilu, te brojnim izborima – od najuređenijeg štanda do najfinijeg kukuruznog kruha.

Posjetite gospodarski sajam sira, meda i vrganja

Grubišno Polje će 15. i 16. studenog 2025. ponovno postati živo središte domaće tradicije i okusa. U školsko-sportskoj dvorani održat će se 19. Gospodarski sajam sira, meda i vrganja – manifestacija koja već godinama okuplja proizvođače i posjetitelje iz cijele regije. Sajam nudi besplatan izlagački prostor svim sudionicima, čime se domaćim proizvođačima otvara prilika da bez dodatnih troškova predstave svoje sireve, mliječne proizvode, med, gljive, rakije, džemove, začine, suhomesnate delicije i rukotvorine. Osim što povezuje male proizvođače i njihove kupce, sajam je i prozor u bogatu bilogorsku tradiciju – kroz autentične mirise, okuse i priče koje se prenose generacijama. Napomena: Tijekom Sajma za posjetitelje će biti predstavljeno i glavno jelo s Južne Bilogore kao nastavak projekta stvaranja gastronomske ponude područja Južne Bilogore koje se temelji na autentičnim namirnicama, siru, medu od lipe i vrganjima.

 

Ako još niste otkrili gdje bi krenuli na izlet – vrijeme je da se zaputite na istok, tamo gdje priroda diše združeno punim plućima kroz čak tri planine, gdje se doživljaji množe u neplaniranom slijedu, a vrijeme uspori da bi doživljaj više bio potpun. 

Zaprati/Istraži:

Tzbbz.hr
 

Facebook 


Instagram 


YouTube kanal 

Vaša reakcija na temu