Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Odmor na Jadranu u lipnju tridesetak posto jeftiniji nego u ljetnoj špici

Odmor na Jadranu u lipnju tridesetak posto jeftiniji nego u ljetnoj špici

Evo cijena

Za razliku od usluge, cijene na Jadranu rastu. Radnika manjka i mnogi hoteli i restorani neće dati svoj maksimum, ali poskupljenja svejedno idu. Što će si ovog ljeta na odmoru moći priuštiti Hrvati s prosječnim plaćama, koliko je Jadran jeftiniji u lipnju nego u špici, može li se igdje boraviti nekoliko dana bez većeg stresa za kućne budžete, za, recimo, ugodnih tisuću kuna?

Vile izvan kategorije

Za početak, odmor u lipnju već će značiti uštedu od tridesetak posto u odnosu srpanj i kolovoz, a pretraga jadranske ponude otkriva da dvoje u lipnju može provesti nekoliko dana na moru i za spomenutih tisuću kuna. Neće to biti najbolje od onog što Jadran nudi, ali, na kraju, u istom moru plivaju i oni koji noćenje plate sto kuna i oni koji ga plate sto eura, piše Večernji list.

Tisuću kuna može se razvući na tjedan boravka u najskromnijem od jadranskog smještaja, sobama s kupaonicom. Par koji doda još sto kuna može početkom lipnja dobiti i pet noćenja u malom studio apartmanu, koji domaćini u Novalji iznajmljuju za 220 kuna po danu. Cijena boljih apartmana za dvoje, ili s boljom pozicijom, penje se na 350 kuna pa će 1050 kuna trebati već za tri noćenja. Za apartman u hotelskim naseljima treba i nešto više, već na dva noćenja u, recimo, Umagu i Rovinju otići će 800-900 kuna.

U hotelima s tri zvjezdice, poput pulskog hotela Pula, Omorike na Krku ili hotela Hvar u Jelsi pak tisuću kuna početkom lipnja dostajat će tek za jedno noćenje. S tim da ono u spomenutim hotelima za dvoje iznosi 880, odnosno 900 kuna. No valja detaljnije istražiti ponudu, jer ima hotela s tri zvjezdice, poput Albe u Svetom Filipu i Jakovu, gdje aranžman s jednim noćenjem u dvokrevetnoj sobi početkom lipnja naplaćuju svega 540 kuna. Dašak hotelskog luksuza može se dobiti u Rapcu, gdje Hedera s četiri zvjezdice jedno noćenje za dvoje početkom lipnja naplaćuje okruglih tisuću kuna. Točno onoliko koliko u to vrijeme dvoje treba za dva noćenja u hotelu s dvije zvjezdice, Alem u Baškom Polju.

Komfor odmora u vili, pa još s bazenom, izvan je kategorije budžeta od tisuću kuna. Ali, takve kuće, koje se u lipnju po danu iznajmljuju za najmanje 1800-2000 kuna, obično imaju dvije spavaće sobe i dostupne su ako se 'udruže' dva para. Doduše, za samo jednu noć. Iako će u ljetnoj špici sve biti skuplje, i ovog će se ljeta za poneke datume sa slabijom popunjenošću mnogi objekti pokušati napuniti u zadnji tren, uz popust. No popularni zimmer frei u svim kombinacijama i razdobljima konkurira cijenom.

Obiteljski smještaj povoljan

- Ima vrhunskog i skupog obiteljskog smještaja, ali on u pravilu ostaje povoljnija opcija i pored poskupljenja koja nas svaki dan dočekuju u trgovinama. Samo treba malo ekonomizirati u svakodnevnoj nabavi. Inače, cijene obiteljskog smještaja u pandemiji su se ujednačile duž obale. Ranije su najskuplji bili apartmani na dubrovačkom području, na Mljetu, Korčuli, u Novalji i Hvaru. Izostankom Amerikanaca, Britanaca... u negdašnjim brojkama, to si više ne mogu priuštiti - kaže konzultant specijaliziran za obiteljski smještaj Nedo Pinezić.

Vaša reakcija na temu