Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Igor Šeler Otvoren posjetiteljski centar 'Kanal sv. Ante' u uvali Minerska

Otvoren posjetiteljski centar 'Kanal sv. Ante' u uvali Minerska

Nekadašnji vojni kompleks pretvoren u turistički atraktivnu lokaciju

Javna ustanova  Priroda Šibensko-kninske županije u sklopu EU projekta 'Turistička valorizacija u kanalu sv. Ante - 2.faza' nekadašnju je napuštenu zgradu u sklopu vojnog kompleksa Minerska pretvorila u moderno opremljen centar sa info pultom, suvenirnicom, atraktivnim multimedijalnim muzejskim postavom, višenamjenskom dvoranom za predavanja i uredima zaposlenika. Osim centralne zgrade posjetiteljskog centra, uređen je i caffe bar s otvorenom terasom i zimskim vrtom, poučna staza za slabovidne i slijepe osobe, te zgrada sa sanitarnim čvorovima.

Na današnjoj svečanosti otvorenja okupili su se brojni gosti i uzvanici, te predstavnici brojnih institucija među kojima i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja dr.sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija dr.sc. Ivica Poljičak, te šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Ravnateljica JU Priroda Šibensko-kninske županije, mr.sc.  Anita Babačić Ajduk u svom je pozdravnom govoru istaknula:

- Osnovni zadatak ovog projekta je zaštita biološke i krajobrazne vrijednosti ovog područja i cijele naše županije. Osim posjetiteljskog karaktera koji ima iznimnu važnost, jer će on biti jedna prihvatna točka za cijelu ovu zonu i tvrđavu sv.Nikole, što nam je omogućilo da Unesco spomenik ostane sačuvan u svom izvornom obliku, posjetiteljski centar ima i edukacijski karakter, ne samo zbog edukacijskih programa koje smo razvili ovdje i koje planiramo provoditi, već on ima i edukacijski karakter za one koji donose odluke, jer podiže svijest o zaštiti našeg okoliša. Hvala svima koji su sudjelovali na ovom projektu.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU dipl.ing Dragan Jelić, istaknuo je kako Hrvatska ulaže ogromne napore i sredstva kako bi sačuvala svoju prirodnu i kulturnu baštinu kroz projekte poput ovog. Samo u šibensko kninskoj županiji SAFU provodi preko 80 projekata vrijednih preko 120 milijuna eura. Projekt posjetiteljskog centra u Minerskoj, Jelić je nazvao svijetlim primjerom.

- Svi misle lako je napisati projekt i realizirati ga, ali iza ovoga stoji jako puno ljudi i jako puno truda. Ovo je projekt koji je zaista za svaku pohvalu i zaista je jedan svijetli primjer. Posebna mi je čast što SAFU u ovoj priči sudjeluje od samog početka još od 2010 kada je krenula priča oko izgradnje šetnice, nakon toga je išla druga faza u sklopu koje je napravljen ovaj centar i prateći sadržaji, a nadamo se da ćemo projekt nastaviti i kroz daljnje financiranje tvrđave sv. Nikole. Za 15 godina SAFU-a, nema ljepšeg dara nego što otvorenje ovog centra danas ovdje - rekao je Jelić

Šibensko-kninski župan dr.sc  Marko Jelić istaknuo je kako je zaštita naše prirodne i kulturne baštine na način kako je to napravljeno u kanalu sv.Ante, kroz projekt posjetiteljskog centra put kojim treba ići. Ovdje će se educirati novi naraštaji koji trebaju izgraditi svijest koliko je ovaj prostor i sve oko njega vrijedno, naglasio je župan.

- Prije 10 godina na ovoj prostor se nije moglo ni doći, a sada hodate po šetnici, možete doći na tvrđavu, posjetiti ovaj centar. Ovaj centar je otvoren i prilagođen svima, čak i slijepim i osobama s invaliditetom, što me posebno veseli. Uspjeli smo zaštititi ovo prekrasno područje za nove naraštaje koji dolaze, ali imamo itekako još šta raditi, ovo je bila druga faza, ali biti će vjerujte mi, i treća i četvrta i peta. Stoga molim nadležne u publici da se nam omoguće da se i dalje možemo prijavljivati za sredstva i da radimo i dalje ove divne stvari - istaknuo je župan Marko Jelić.

Nakon pozdravnih govora centar je svečano otvoren prigodnom sadnjom drveta ispred centralne zgrade Posjetiteljskog centra.

Glavna atrakcija centra je stalni izložbeni postav pod nazivom 'Dodir rijeke i mora' autora Filipa Beusana, nastao na temeljima jednogodišnjeg znanstvenog istraživanja kojeg je proveo Institut za Oceanografiju i ribarstvo iz Splta.

Izložbeni sadržaji uključuju niz vizualnih eksponata, didaktičkih modela, multimedijalnih interaktivnih prikaza flore i faune, posebice podmorja, koje uključivo s uređajima virtualne stvarnosti posjetiteljima omogućuju neposredan doživljaj prirodnih vrijednosti prvenstveno ekološke mreže Natura 2000 ušće Krke i Značajnog krajobraza Kanal-Luka u Šibeniku. Putem multimedije su prezentirana sva zaštićena područja Šibensko-kninske županije te kulturna baština kanala sv. Ante i buffer zona UNESCO spomenika Tvrđave sv. Nikole. Postav izložbe koju je opremila i uredila talijanska tvrtka „490 Studio“ postupno s kopna uvlači posjetitelja u podvodni svijet estuarija rijeke Krke kroz nekoliko atraktivnih tematskih jedinica: krajolik i krajobraz, estuarij, okoliš i podvodni svijet.

Od 16 sati i 30 minuta, centar je otvoren za građanstvo uz besplatan ulaz, a za građane Šibenika u popodnevnim su satima organizirane i dvije besplatne vožnje brodom Ždrelac do uvale Minerska.

Dani otvorenih vrata posjetiteljskog centra 'Kanal sv. Ante' uz besplatan ulaz za sve potrajat će sve do kraja mjeseca, uz radno vrijeme centra od 10 do 20 sati svakog dana.

Projekt 'Turistička valorizacija u kanalu sv. Ante 2 faza' ukupno je vrijedan 3.459.847,14 eura od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentost i kohezija osigurano 2.605.821,37 eura bespovratnih sredstava. Projekt su sufinancirali i Ministarstvo regionalnog razvoja te Fond za zaštitu okoliša.

Nositelj projekta je Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Šibensko-kninska županija, Javna ustanova Razvojna agencija Š-kninske županije i Turistička zajednica Šibensko-kninske županije.

Vaša reakcija na temu