Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PLAJA - BEACH FINDER Digitaliziraju se plaže u Hrvatskoj, do travnja bi sve trebale biti obuhvaćene

PLAJA - BEACH FINDER Digitaliziraju se plaže u Hrvatskoj, do travnja bi sve trebale biti obuhvaćene

Kreator Dejan Grepo kaže da aplikacija ima potencijal za međunarodno tržište

Splićanin Dejan Grepo je nakon osmotjedne StartIT akademije kreirao mobilnu aplikaciju Plaja - Beach Finder, kojom namjerava digitalizirati sve plaže u Hrvatskoj. Dostupna je za Android i iOS uređaje od 24. siječnja 2021. godine, a već sada bilježi gotovo 1000 preuzimanja. 

- Na ideju za mobilnu aplikaciju koja bi prikazivala sve plaže u vašoj blizini došao sam nakon dugogodišnjeg bavljenja turizmom (15 godina) i najčešćeg pitanja gostiju prilikom prvog kontakta s turističkim djelatnikom, a to je 'gdje je plaža?' - rekao nam je Grepo.

Ističe da je provedeno opširno istraživanje s turističkim zajednicama i s različitim profilima turističkih djelatnika od Dubrovnika do Pule koji su se složili s tim - da gosti najčešće postavljaju to pitanje, tj. u 70% slučajeva. Jednako tako, napominje, statistika pokazuje da se 75% svih turističkih boravaka u Hrvatskoj ostvari tijekom ljeta.

- Odgovor na pitanje gdje je plaža do sad se nudio putem papirnatih tiskanih mapa koje su nepraktične za objašnjavanje i navigaciju, a ogromne se količine troše da bi se dao odgovor upravo na samo to jedno pitanje, s obzirom na to da Hrvatsku posjeti preko 18 milijuna stranih gostiju godišnje - navodi.

Mobilna aplikacija Plaja - Beach Finder korisniku prikaže najbliže plaže, vijesti vezane uz njih i vremensku prognozu za to područje.

- Korištenjem mobilne aplikacije, plaže možete pretraživati preko mape, kategorija, tj. tipa plaže (pješčana, šljunčana, nudistička…) ili po tražilici tako da jednostavno upišete naziv plaže, grada, mjesta ili po radijusu u kojem želite pretražiti plaže s obzirom na vašu trenutnu lokaciju - objašnjava kreator aplikacije.

Najavljuje i da se ubacuje kategorija 'plaže za osobe s invaliditetom'.

- Za svaku plažu upisan je detaljan opis koji unose turističke zajednice, kao i njihovu lokaciju, sadržaj i slike. Uz opciju za navigaciju, tu je i mogućnost da svaku plažu virtualno posjetite i preko 360 view pregleda - dodaje Grepo.

Korisnik može ostaviti komentar i ocjenu plaže, tako se rangiraju po kvaliteti. Jako je bitna karakteristika mogućnost korištenja u offline modu, odnosno bez internetskog signala, što je posebno korisno stranim turistima. K tome, turističke zajednice mogu kontaktirati korisnike aplikacije o događajima na lokacijama na kojima se nalaze.

Grepo je došao i do zanimljivih saznanja prilikom istraživanja vezanih uz broj plaža:

- U hrvatskom registru plaža upisano je oko 1600 lokacija, ali mojim detaljnim istraživanjem pokazalo se da je ta brojka zapravo puno veća, čak i do tri puta, tako da nas stavlja u sami vrh po broju plaža ne samo u Europi, već u čitavom svijetu. 

Pojašnjava da se plaže svakodnevno unose prema zahtjevu turističkih zajednica, a već su sada uključene sve županije. Završetak tog procesa očekuje se sredinom travnja. 

- U tijeku je potpisivanje ugovora o suradnji s turističkim zajednicama na obali koje su prepoznale potencijal i potrebu za ovakvom mobilnom aplikacijom te je prihvaćaju kao alat za pružanje odgovora gostu u nadolazećoj sezoni. Mobilna aplikacija Plaja - Beach Finder ima potencijal za međunarodno tržište, u pripremi je za prezentaciju na sajmovima turizma u Londonu i Berlinu kao hrvatski proizvod namijenjen svim turističkim destinacijama na obali - ističe Dejan Grepo.

Smatra da je nakon 1000 godina korištenja papirnatih mapa došlo vrijeme da koristimo digitalne tehnološke mogućnosti koje su nam danas svima dostupne na našim mobitelima, te si tako olakšamo život. 

- Mobilna aplikacija uvelike će olakšati svim turističkim djelatnicima pružanje kvalitetnijeg i jednostavnijeg odgovora svakom gostu na postavljeno pitanje gdje je plaža - zaključuje. 


Vaša reakcija na temu