Pobjedom Imoćanina Jadrana Grančića završen 14. Biser mora

Pobjedom Imoćanina Jadrana Grančića završen 14. Biser mora

Drugo mjesto osvojio je Michele Bertoli iz Italije, a treće Ružica Jukičić iz Zagorja

Imoćanin Jadran Grančić, 28-godišnji šef kuhinje splitskog hotela Park, po drugi put je osvojio titulu najboljeg kuhara Bisera mora. Riječ je o najvećem kulinarskom natjecanju u Hrvatskoj koje se održavalo od 9. do 13. travnja u Svpetrvs hotelima u Supetru na Braču u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, a okupilo je preko 250 kuhara iz 21 zemlje.

Na Biseru mora natjecali su se polaznici srednjih i viših ugostiteljskih škola, te profesionalni kuhari pojedinačno (juniori i seniori) ili u timovima. Osim toga, tijekom četiri dana festivala održano je prvo natjecanje pizzaiola Bisera mora, niz master classova koje su vodili vrsni kuhari Francuske, Malte, Albanije i Hrvatske, bilo je prezentacija nacionalnih gastronomija država sudionika kao i mnoštvo drugih popratnih gastro i eno događanja.

Grančić je pobjedu odnio između stotinjak profesionalnih kuhara seniora, a posljednjeg dana nadmetao se s četvero drugih finalista u black boxu (kuhanje s namirnicama iznenađenja koje im je dao organizator uoči natjecanja). Drugo mjesto osvojio je Michele Bertoli iz Italije, a treće Ružica Jukičić, dobitnica brojnih kulinarskih nagrada iz Zagorja. Nagrade su im dodijeljene na velikoj završnoj svečanosti uz koncert Četiri tenora.

- Prije finala osvojio sam zlata za jela s janjetinom i ribom, a malo sam ostao neshvaćen u kategoriji modernih jela sa svojom dekonstrukcijom rižota od sipe i tu sam dobio srebro. Inače se nikad ne pripremam za natjecanja, ne vježbam jela prije, nego ih sva radim po prvi put kad se natječem. U black boxu, ponukan dosadašnjim iskustvom, pazio sam što i kako rade ostala četiri finalista. Dobili smo za zadatak rižot sa škampima i kozicama, a vidio sam da rade po jedan rižot, te sam se odlučio napraviti dvije varijante i tu smatram da sam stekao prednost ponudivši više nego ostali - kazao je Grančić.


U drugom slijedu finalisti su za glavno jelo dobili bakalar, riblju mlač i kapare, a tim je sastojcima Grančić dodao i vrhnje za šlag te, kako kaže, dobio 'umami'. Za desert finalisti su morali iskoristiti jagode, maslinovo ulje i med od čega je Grančić napravio slasticu od toplih jagoda koju je oblikovao modelom za izradu puzzli.

Grančić je posljednjih godinu i pol dana šef kuhinje u splitskom hotelu Park s pet zvjezdica, a učio se zanatu u restoranima zagrebačkih hotela Sheraton i Antunović, kuhao je i kod Graše u Splitu, a nakon toga ostvario uzlet u kuhinji makarskog restorana Jež. Prije Parka bio je i food manager hotela Medora u Podgori. Spomenimo da je Jadran osvojio sva ŠKMER-ova natjecanja. Počeo je krajem 2016. s prvom nagradom na 'Dioklecijanovoj amfori', zatim je odnio zlato na 3. Interregionalnom kupu kuhara europskih regija - IKKER 2017. u Makarskoj. Tri dana kasnije nastupio je kao član tročlane reprezentacije ŠKMER-a na internacionalnom natjecanju '2. Aegean culinary champions cup' u Turskoj gdje su osvojili srebro. Zatim je pobijedio i na 12. Biseru mora.

Dodajmo da je titulu juniorskog prvaka ovogodišnjeg Bisera mora obranio Dragutin Mandić, 21-godišnji kuhar iz Vranjica, što je bilo prvo put da je netko u 14. godina održavanja ove manifestacije uspije osvojiti istu titulu. U timskom natjecanju pobijedili su također Dalmatinci – ekipa Kap uja (Mate Đuzel, Maša Zeleni i Ante Rubić).

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare