PRISTUPAČAN TURIZAM: Radionice koje će pomoći da Dioklecijanova palača bude dostupna i osobama s invaliditetom

PRISTUPAČAN TURIZAM: Radionice koje će pomoći da Dioklecijanova palača bude dostupna i osobama s invaliditetom

Oni uvijek putuju u pratnji barem jedne osobe, što udvostručuje potencijal tržišta namijenjenog toj ciljanoj skupini

U sklopu EU projekta 'USEFALL - Unesco Site Experience For All' Grad Split organizira radionice za djelatnike ustanova u kulturi grada Splita i  djelatnike u turizmu koje će se održati sutra u hotelu Atrium. Radionice na temu 'Pristupačan turizam (turizam dostupan svima): izazovi i rješenja' održat će Siniša Kekić iz agencije TravAbled, prve turističke agencije specijalizirane za turizam osoba s invaliditetom, koja je nastala kao logičan slijed istoimenog prvog globalnog savjetnika za putnike s invaliditetom. Jutarnji dio radionica započinje u 10 i traje do 13 sati dok je termin popodnevnih radionica od 15 do 18 sati.

Radionice su dio aktivnosti u sklopu provedbe EU projekta USEFALL koji je dio programa Interreg V-A Italija – Hrvatska. Vodeći partner projekta je Comune di Ravenna, a ostali partneri, uz Grad Split, su još i Fondazione Aquileia, Venetian Cluster i Grad Poreč.

- U godini kada Split obilježava 40. obljetnicu od uvrštenja na UNESCO-vu listu, provodimo vrijedan projekt koji ima za cilj našu kulturnu baštinu, osobito Dioklecijanovu palaču, učiniti dostupnom svima. Uz infrastrukturne projekte, koji će biti od konkretne koristi našim sugrađanima sa smanjenom pokretljivošću ali i brojnim turistima, vrijednost projekta je u osvještavanju ovog problema i podupire napore povijesnih gradova u cilju proširenja ponude za turiste s invaliditetom. Ovaj projekt dio je zajedničkih nastojanja na razini EU da se potakne stvaranje preduvjeta za održivi razvoj pristupačnog turizma. Inače, pristupačni turizam omogućuje dostupnost – mobilnu, vizualnu, slušnu i mentalnu – tako da svi korisnici univerzalno dizajniranih proizvoda, usluga i okruženja, mogu djelovati neovisno, ravnopravno i dostojanstveno - poručuju iz Banovine.

Zaključuju kako podaci govore da u svijetu ima milijardu osoba s invaliditetom, a preko 300 milijuna njih često putuje te da takvi turisti uvijek putuju u pratnji barem jedne osobe, što udvostručuje potencijal tržišta namijenjenog toj ciljanoj skupini.       

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare