Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Propao, ostao dužan pa se s novom turističkom agencijom i bez osiguranja javlja na školske natječaje

Propao, ostao dužan pa se s novom turističkom agencijom i bez osiguranja javlja na školske natječaje

Korisnici mogu biti ugroženi

Imaju li hrvatski potrošači adekvatan sustav zaštite kad su u pitanju usluge koje pružaju turističke agencije?

Posebno ako one odu u stečaj?

Ako je suditi prema posljednjih nekoliko slučajeva, očito je da ta zaštita ne funkcionira te da bi, zbog korone, mnogi potrošači u slučajevima stečajeva mogli ostati zakinuti, piše Jutarnji list.

Najpoznatiji takav slučaj bio je onaj s agencijom Kompas, a sada je to, pak, slučaj s Kontakt Toursom, tvrtkom koja je službeno u stečaj otišla 11. siječnja ove godine, a mnogim roditeljima ostala dužna za neizvršeno putovanje još iz rujna 2020.

Prema zakonu, svaka agencija koja pruža usluge paket-aranžmana mora imati policu osiguranja u slučaju stečaja s osiguranim iznosom od minimalno deset posto ukupno ostvarenog prometa u paket-aranžmanima u protekloj godini, no slučaj roditelja koji su nam se obratili pokazuje da ni to nije dovoljno kako bi dobili povrat.

Kako je za Jutarnji ispričao Željko Markić, njegovo dijete trebalo je ići na školsko putovanje u rujnu 2020. godine, no ono nije održano, a kako je agencija u lipnju 2021. predala zahtjev za otvaranje stečajnog postupka, Markići su se obratili Generali osiguranju, kući s kojom je Kontakt Tours u vrijeme sklapanja ugovora imao osiguranje u slučaju stečaja.

Međutim, Generali je odbio isplatiti novac, navodeći kako je polica bila važeća do 12. kolovoza pa stoga nije pokrivala putovanje u rujnu, iako je putovanje bilo ugovoreno i plaćeno davno prije rujna.

Nakon toga slijedi bezbroj neuspješnih poziva agenciji koja se, naravno, ne javlja, da bi naknadno obitelj Markić dobila informaciju kako je Kontakt Tours nakon 12. kolovoza 2020. godine obnovio policu, ali ovaj put kod Uniqa osiguranja.

Misleći da će napokon uspješno riješiti svoj problem, Markić piše Uniqi i moli da ga se uputi u proceduru povrata novca, no tamo novi šok.

Osiguravajuća kuća odgovara mu kako je polica uplaćena kod Uniqe vrijedila od 12. kolovoza 2020. do 12. kolovoza 2021., ali nije uključivala putovanja ugovorena prije tog razdoblja, što zapravo znači da ekskurzija uopće nije bila osigurana.

Ipak, iz Uniqe mu kažu kako su iz želje da pomognu djeci i roditeljima donijeli iznimnu odluku da ipak isplate osigurani iznos od 300 tisuća kuna, ali samo roditeljima koji su zahtjev podnijeli do 23. rujna, među kojima nisu bili Markići.

Ostali su, dakle, i bez putovanja i bez novca, a onda i bez ikakve pomoći nadležnih institucija koje do danas nisu uspjele raspetljati što se to s Kontakt Toursom uopće dogodilo.

Naime, Državni je inspektorat još u lipnju 2021. godine pokrenuo nadzor nad Kontakt Toursom, no taj je nadzor očito toliko detaljan da do danas nije završen.

Štoviše, na upit Jutarnjeg iz Inspektorata su poručili kako ne mogu dati nikakvu informaciju jer je riječ o 'inspekcijskoj tajni koju mogu dati samo sudovima i drugim državnim tijelima', a dodali su i kako do danas ne znaju ukupni broj putnika kojima novac nije vraćen te utvrdili da je agencija tijekom 2020. imala dvije police osiguranja u slučaju stečaja.

Što je Inspektorat u vezi s tim policama provjeravao, nije jasno jer su obje osiguravajuće kuće ustanovile kako njihove police nisu obuhvaćale putovanje iz rujna 2020. godine, a doznajemo samo kako su protiv subjekta poduzete prekršajne mjere, zbog činjenice da nisu vratili novac za neizvršena putovanja, koje podrazumijevaju kaznu između pet i 30 tisuća kuna.

Koliko im je doista naplaćeno i je li što naplaćeno, nije poznato, ali mala je to utjeha roditeljima koji nisu dobili ni povrat novca, ni putovanje ni zaštitu.

Da bi stvar bila još gora, bivši direktor Kontakt Toursa, Tihomir Korać, nastavio je poslovati s drugom agencijom pod nazivom Jadran Alpe Nautika d.o.o. koja je registrirana na istoj adresi kao i Kontakt Tours i koja je zapravo preuzela poslove bivše agencije, a protiv koje je već Državnom inspektoratu stigla prijava od Ministarstva turizma i sporta.

Naime, otkriveno je da je agencija sudjelovala na natječaju za školsku ekskurziju koji je raspisala Srednja škola Tina Ujevića iz Kutine, iako, prema informacijama Ministarstva, nema osiguranu policu u slučaju stečaja pa sad preostaje vidjeti hoće li Inspektorat u ovom slučaju biti nešto aktivniji.

Na sreću, navedena agencija nije bila izabrana na školskom natječaju, ali ne zbog nadzornih tijela, nego zbog činjenice da su roditelji, kako doznaje Jutarnji, dobili informaciju da agenciju vode osobe koje su vodile i Kontakt Tours zbog čega ih nisu odabrali, iako su imali najbolju ponudu. U ovom slučaju sve je sretno završilo jer su roditelji bili dobro informirani, ali taj bi posao ipak netko drugi, umjesto njih, trebao odraditi.

Pitanje osiguranja turističkih aranžmana u slučajevima stečaja pokrenuto je još 2018. kad je u stečaj otišla turistička agencija Kompas, a potrošači su ostali zakinuti, usprkos činjenici da je i ta agencija imala uplaćenu policu osiguranja u slučaju stečaja.

Problem je nastao u činjenici da je Kompas osigurao nekoliko puta manji iznos nego što je po zakonu trebao pa za obeštećenje putnika nije bilo dovoljno novca. Čini se kako se do danas situacija promijenila nagore.

Naime, s pojavom pandemije agencije su se susrele s novim problemom - osiguravajuće kuće smatraju ih prerizičnima pa zbog toga velika većina njih ne nudi uslugu osiguranja u slučaju stečaja jer po zakonu taj proizvod nisu dužni imati, iako ga je agencija dužna uplatiti. Osim toga, iz Ministarstva turizma poručuju kako je svaka agencija organizator paket-aranžmana dužna Ministarstvu dostaviti dokaz o ispunjavanju zaštite u slučaju nesolventnosti, kao i svaku promjenu, a nadzor nad tim provodi Državni inspektorat.

No, taj nadzor očito nije dostatan s obzirom na činjenicu da agencija Jadran Alpe Nautika sudjeluje na natječajima za školske ekskurzije, iako Ministarstvu nije dostavila dokaz o osiguranju jamčevine, što je otkriveno tek nakon što su sami roditelji odustali od sklapanja ugovora s tom agencijom.

Kako je pojasnio predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain, većina agencija svoj posao radi pošteno, no, nažalost, uvijek postoje izuzeci koji pokušavaju zaobići propise. Fain napominje kako postoje i drugačiji modeli zaštite potrošača u slučajevima stečaja i drugih problema, a kakve uglavnom prakticiraju veća tržišta.

'Riječ je o nacionalnim garancijskim fondovima u koje organizatori putovanja uplaćuju naknade, ovisno o prometu koji realiziraju, a njihovi klijenti mogu biti mirni ne samo u slučaju nesolventnosti, nego i u izvanrednim okolnostima poput pandemije covida-19. Riječ je o modelima koji funkcioniraju na znatno većim tržištima od hrvatskog, u zemljama poput Danske, Nizozemske i Velike Britanije, gdje ljudi bitno više i češće putuju i gdje postoji duga tradicija zaštite prava putnika. Osnivanje garancijskog fonda kojim upravlja država svakako ima prednost i u kontekstu trenutačnih ograničenja koja su uvele osiguravajuće kuće', izjavio je Fain.

Vaša reakcija na temu