Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRVENSTVO HRVATSKE Najbolji sommelieri odmjerit će snage pred publikom

PRVENSTVO HRVATSKE Najbolji sommelieri odmjerit će snage pred publikom

Održat će se u ponedjeljak i utorak u Zagrebu

Hrvatski sommelier klub organizira 23. prvenstvo sommeliera Hrvatske koje će se, pod pokroviteljstvom HTZ-a, održati u zagrebačkom hotelu Westin. Prvenstvo počinje u ponedjeljak, u 10 sati četvrtfinalnim natjecanjem koje se sastoji od pismenog i praktičnog dijela. 

- Pismeni ispit traje 60 minuta, anoniman je (pod šifrom) a obuhvaća pitanja iz povijesti vinogradarstva, vinarstva, zakonodavstva (definicija vina, zaštita, regionalizacija, podjela), pitanja iz struke (zadaća sommeliera, osnovni pribor, posluživanje vina, dekantiranje...). Praktičan dio traje 30 minuta i sastoji se od degustacije 'na slijepo', pisanog opisa jednog bijelog i jednog crvenog vina. Kandidat je dužan ocijeniti i opisati vino uz pokušaj lociranja porijekla, naziva proizvođača, godine berbe i potencijala starenja. Osim toga, uz svako vino kandidat predlaže i najprikladnije jelo. Nakon opisa dva vina kandidate očekuje prepoznavanje četiri vina od autohtonih hrvatskih sorti te ispravljanje 'netočne' vinske liste - pojašnjavaju iz Hrvatskog sommelier kluba.

U polufinale, koje će se po prvi put odvijati pred publikom, ulazi osam natjecatelja s najviše osvojenih bodova u četvrtfinalu, a discipline su: pismeni test na engleskom jeziku u kojem se propituju znanja o svjetskim vinima te o najpoznatijim vinskim regijama Europe i svijeta, prepoznavanje četiri različita stila piva, posluživanje pjenušca te usklađivanje jela i vina na konkretnim primjerima jela.

U finalnom dijelu nastupit će tri najbolja sommeliera, prema rezultatima iz četvrtfinala i polufinala. Finalisti će pred publikom pokazati svoje umijeće u opisu dva domaća i jednog stranog vina 'na slijepo', prepoznavanju šest različitih svjetskih destilata, posluživanju i dekantiranju crvenog vina, ispravljanju vinske karte, usklađivanju vina sa zadanim menuom, rastakanju magnuma, poznavanju svijeta vina, ophođenju s gostima i jednom disciplinom iznenađenja.

Polufinalna natjecanja započinju 26. studenog u 10 sati, a finalni dio natjecanja istog dana, u 16 sati. Polufinalno i finalno natjecanje otvoreni su za publiku.

- Na ovogodišnje prvenstvo prijavio se rekordan broj od čak 37 kandidata, koji dolaze iz svih hrvatskih regija a zaposleni su u renomiranim hotelskih kućama, poznatim  hrvatskim restoranima, konobama i wine barovima. Pobjedniku ovogodišnjeg Prvenstva pripada glavna nagrada - studijsko putovanje u francusku regiju Champagne, a ovogodišnji će pobjednik i naredne godine predstavljati Hrvatsku na Prvenstvu sommeliera Europe i Afrike - Contest Best Sommelier of Europe & Africa 2020., koje će se održati na Cipru od 16. do 20. studenog 2020. godine - najavljuju iz Hrvatskog kluba sommeliera.

Prošlogodišnji naslov najboljeg sommeliera Hrvatske osvojio je Ivan Jug, suvlasnik i glavni sommelier zagrebačkog restorana Noel.

Vaša reakcija na temu