PRVENSTVO HRVATSKE Najbolji sommelieri odmjerit će snage pred publikom

PRVENSTVO HRVATSKE Najbolji sommelieri odmjerit će snage pred publikom

Održat će se u ponedjeljak i utorak u Zagrebu

Hrvatski sommelier klub organizira 23. prvenstvo sommeliera Hrvatske koje će se, pod pokroviteljstvom HTZ-a, održati u zagrebačkom hotelu Westin. Prvenstvo počinje u ponedjeljak, u 10 sati četvrtfinalnim natjecanjem koje se sastoji od pismenog i praktičnog dijela. 

- Pismeni ispit traje 60 minuta, anoniman je (pod šifrom) a obuhvaća pitanja iz povijesti vinogradarstva, vinarstva, zakonodavstva (definicija vina, zaštita, regionalizacija, podjela), pitanja iz struke (zadaća sommeliera, osnovni pribor, posluživanje vina, dekantiranje...). Praktičan dio traje 30 minuta i sastoji se od degustacije 'na slijepo', pisanog opisa jednog bijelog i jednog crvenog vina. Kandidat je dužan ocijeniti i opisati vino uz pokušaj lociranja porijekla, naziva proizvođača, godine berbe i potencijala starenja. Osim toga, uz svako vino kandidat predlaže i najprikladnije jelo. Nakon opisa dva vina kandidate očekuje prepoznavanje četiri vina od autohtonih hrvatskih sorti te ispravljanje 'netočne' vinske liste - pojašnjavaju iz Hrvatskog sommelier kluba.

U polufinale, koje će se po prvi put odvijati pred publikom, ulazi osam natjecatelja s najviše osvojenih bodova u četvrtfinalu, a discipline su: pismeni test na engleskom jeziku u kojem se propituju znanja o svjetskim vinima te o najpoznatijim vinskim regijama Europe i svijeta, prepoznavanje četiri različita stila piva, posluživanje pjenušca te usklađivanje jela i vina na konkretnim primjerima jela.

U finalnom dijelu nastupit će tri najbolja sommeliera, prema rezultatima iz četvrtfinala i polufinala. Finalisti će pred publikom pokazati svoje umijeće u opisu dva domaća i jednog stranog vina 'na slijepo', prepoznavanju šest različitih svjetskih destilata, posluživanju i dekantiranju crvenog vina, ispravljanju vinske karte, usklađivanju vina sa zadanim menuom, rastakanju magnuma, poznavanju svijeta vina, ophođenju s gostima i jednom disciplinom iznenađenja.

Polufinalna natjecanja započinju 26. studenog u 10 sati, a finalni dio natjecanja istog dana, u 16 sati. Polufinalno i finalno natjecanje otvoreni su za publiku.

- Na ovogodišnje prvenstvo prijavio se rekordan broj od čak 37 kandidata, koji dolaze iz svih hrvatskih regija a zaposleni su u renomiranim hotelskih kućama, poznatim  hrvatskim restoranima, konobama i wine barovima. Pobjedniku ovogodišnjeg Prvenstva pripada glavna nagrada - studijsko putovanje u francusku regiju Champagne, a ovogodišnji će pobjednik i naredne godine predstavljati Hrvatsku na Prvenstvu sommeliera Europe i Afrike - Contest Best Sommelier of Europe & Africa 2020., koje će se održati na Cipru od 16. do 20. studenog 2020. godine - najavljuju iz Hrvatskog kluba sommeliera.

Prošlogodišnji naslov najboljeg sommeliera Hrvatske osvojio je Ivan Jug, suvlasnik i glavni sommelier zagrebačkog restorana Noel.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(54705, "");
Pregledaj komentare