Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Prvi koraci u iznajmljivanju: Kako pripremiti objekt za kategorizaciju?
Turistički savjetnik Piše: Agencija Litto

Prvi koraci u iznajmljivanju: Kako pripremiti objekt za kategorizaciju?

Što je to kategorizacija i zašto je potrebna u turističkoj industriji?

Kategorizacija smještaja igra ključnu ulogu u poslovanju iznajmljivača u turizmu, a predstavlja standardizirane načine ocjenjivanja smještajnih objekata poput apartmana, studio apartmana i kuća za odmor. Ova praksa pomaže gostima da lakše odaberu smještaj koji odgovara njihovim potrebama, osigurava transparentnost u ponudi smještaja te potiče iznajmljivače na održavanje visokih standarda.

Upoznajte se s ključnim razlikama u kategorizaciji smještajnih objekata kako biste bolje uskladili svoju ponudu s očekivanjima gostiju, ali i standardima industrije. Sve je određeno u Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, a za vas smo izdvojili uvjete koji su predmet najčešćih pitanja i nejasnoća. 

Smještajni objekti imaju sljedeće kategorije, od najniže do najviše: 

1. Soba i studio apartman imaju tri kategorije: dvije, tri i četiri zvjezdice.

2. Apartman, kuća za odmor i kamp imaju četiri kategorije: dvije, tri, četiri i pet zvjezdica.

Svi objekti, bilo da su razvrstavani i kategorizirani kao postojeći ili kao novi objekti, moraju zadovoljavati Minimalne propisane uvjete navedene u točki 2. Pravilnika o razvrstavanju, kategorizaciji i posebnim standardima ugostiteljskih objekata u RH. Moramo uzeti u obzir i da se svaka vrsta smještajnog objekta kategorizira zasebno na temelju propisanih uvjeta za uređenje, opremu, usluge i dr.

Koju kategoriju će dobiti moj objekt?

Pri opremanju smještajnog objekta za pružanje usluga u domaćinstvu, većina je upoznata s osnovnim stvarima koje su potrebne za boravak gosta u objektu. No, za vas smo izdvojili ono što čini razliku kada je u pitanju kategorija objekta.

U nastavku donosimo koje kriterije je potrebno ispuniti za pojedinu kategoriju.



Dodjela kategorije objekta zahtijeva da objekt bude u potpunosti spreman za boravak gostiju, opremljen u skladu s gore navedenim uvjetima, prije nego što iznajmljivač podnese zahtjev za istu. 

Nadamo se da smo olakšali razumijevanje pojma kategorizacije smještaja u turizmu i same pripreme vlastitog objekta. 


DODATNE INFORMACIJE
Ako rješenje o kategorizaciji već imate, a treba vam partner u turizmu, Litto agencija je na raspolaganju. Kontaktirajte agenta za pitanja ili moguću suradnju.
Vaša reakcija na temu