Foto: Veljko Martinović PRVI LJETNI VIKEND Stigle 93 tisuće turista, kroz splitsku zračnu luku prošlo 15 tisuća

PRVI LJETNI VIKEND Stigle 93 tisuće turista, kroz splitsku zračnu luku prošlo 15 tisuća

A domaći gosti, čini se, vole Šibenik

S prvim pravim ljetnim vikendom stigao je i toliko očekivani val turista. U Hrvatskoj ih je trenutačno oko 290 tisuća, među kojima 250 tisuća inozemnih, javlja HRT. 

Više od pola boravi ih u Istri i na Kvarneru, najviše je Nijemaca, Slovenaca, Austrijanaca, Čeha i Poljaka. Trenutačno smo u znatno boljoj situaciji nego lani, imamo 40 posto više gostiju, ali još smo daleko od rekordne 2019., kada smo ih u ovo vrijeme imali više od 600 tisuća. Ono čemu se nadamo jest da će brojevi i dalje rasti, najave su dobre, no sve može, kao i lani, pokvariti još jedan val pandemije.

S GP-a Bregana za središnji Dnevnik HRT-a javila se Matea Mikić te rekla da se kolona stvara na ulazu u zemlju. Tako je kroz dan bilo i na prijelazima Kaštel, Plovanija, Rupa i Macelj, gdje su manje-više svugdje putnici čekali pola sata da bi ušli u Hrvatsku.

- Tome u prilog idu i brojke. Od MUP-a smo zatražili izvješće o broju ulazaka u Republiku Hrvatsku na sedam graničnih prijelaza. Podaci koje smo dobili su itekako ohrabrujući. Naime, jučer i danas do 13 sati u Republiku Hrvatsku dosad je ušlo gotovo 93 tisuće putnika. Ako to usporedimo s istim vikendom prošle godine, radi se o 13 tisuća putnika više. No još je važnija usporedba s rekordnom 2019. godinom kada je u pretposljednjem vikendu lipnja u našu zemlju stiglo 180 tisuća putnika. Te brojke su nam za sada još nedostižne, ali najvažnije je da je turistička sezona krenula. Za očekivati je da će tome pripomoći i tzv. COVID potvrde s čijom se primjenom na razini Europske unije kreće već za deset dana. Sve se više zemalja otvara, građani se cijepe, samo neka još epidemiološka situacija ostane povoljna i onda se zaista možemo ponadati da ćemo napokon imati sezonu kao prije pandemije - izvijestila je Mikić.

Kao u dobra stara vremena, Split je zračnim linijama povezan s 24 države. Gosti su jedva dočekali odmor u Hrvatskoj.

- Imamo izravan let pa je jednostavno, a i vrijeme je predivno u odnosu na ono u našoj zemlji - kaže Chris iz Luksemburga.

- Nikad nismo bili u Hrvatskoj pa smo veoma uzbuđeni! Jedva čekamo istražiti vašu zemlju - kaže Frank iz Njemačke.

- Stigla sam u Split na vjenčanje, ali odlučila sam doći dva tjedna prije kako bih uživala. Bila sam već ovdje, prelijepo je - poručuje gošća iz Luksemburga.

Kroz splitsku zračnu luku ovog je vikenda prošlo 15.000 turista, pet tisuća više nego prošlog. Obećavajuće, no pandemija je zadala snažan udarac avio-kompanijama.

- Teško je predvidjeti, ali sigurno se nekoliko godina ne očekuje u zračnom prometu da će se dogoditi brzi povratak - kaže Mate Melvan iz Zračne luke Split.

A upravo to žarko žele u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Gostiju ima, ne mogu se požaliti, ali na one iz daljih zemalja još će pričekati.

- To je teško nadomjestiti dok se ne uspostave svi mogući koridori s azijskim, australskim, američkim velikim aerodromima - kaže Vladimir Bakić, direktor TZ-a Dubrovačko-neretvanske županije.

Da kao ozebli sunce čekaju omiljene im Britance, već je poznato. Samo da za mjesec dana doista i dođu jer broj oboljelih od delta-soja koronavirusa - ne ohrabruje.

- Puno ovisimo o Englezima, i doslovno smo u njihovoj milosti. Ajmo reći da ih jedva čekamo jer oni nam čine sezonu, hoće li biti dobra ili loša. Sada je situacija da turizma skoro nema u privatnom smještaju. Hoteli su spustili cijene. Jako je teško doći do gostiju tako da su to više individualne situacije nego turizam - kaže Nino Dubretić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja za Dubrovnik i vlasnik Direct bookera.

Nade za privatne iznajmljivače ipak ima; turisti ne prestaju stizati. U Dalmaciji se odmara dosta Poljaka.

- Bio sam ovdje prije dvije godine krajem srpnja i bila je mnogo veća gužva. Sada je najbolje vrijeme za dolazak u Hrvatsku - kaže Karol iz Poljske.

Jučer je kroz tri granična prijelaza u Istri ušlo više od 11 000 stranaca. Gužve im nisu smetale - a ni vrućina; veselje - na vrhuncu!

A domaći gosti, čini se, vole Šibenik.

- 94 posto, čini mi se da su mi bili strani gosti, već lanjske i ove godine situacija se obrnula, sad su preko 70, 80 posto domaći gosti - kaže Ante Cicvarić, privatni iznajmljivač.

Cijene su niže, more čisto. Gdjegod da su bili - znamo da će ovog ljeta - zasluženo uživati!

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(101388, "");
Pregledaj komentare