Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRVI VLAK KREĆE 29. SVIBNJA: Potpisan Ugovor o suradnji HŽPP-a i češkog RegioJeta

PRVI VLAK KREĆE 29. SVIBNJA: Potpisan Ugovor o suradnji HŽPP-a i češkog RegioJeta

Sporazum o suradnji s HŽPP-om potpisala i Hrvatska turistička zajednica

Nastavkom prošlogodišnje uspješne suradnje kojom je vlakovima na relaciji Prag–Rijeka–Prag prevezeno više od 60.000 putnika, danas 13. svibnja potpisan je Ugovor o suradnji između RegioJeta i HŽPP-a o uvođenju sezonskih međunarodnih vlakova na relaciji Prag–Zagreb–Rijeka/Split i obrnuto.

Do sada je prodano oko 25.000 karata, a prvi vlak krenut će iz Praga 28. svibnja. U sjedištu HŽPP-a Ugovor su potpisali vlasnik i predsjednik Uprave češkoga željezničkog prijevoznika RegioJet Radim Jančura i predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić.

- Sretni smo što nastavljamo prošlogodišnju uspješnu suradnju koja je rezultirala zajedničkom atraktivnom i sigurnom ponudom za turiste koje putuju između Hrvatske, Češke i Slovačke. Zadovoljstvo nam je što je uz prosječnu popunjenost vlakova veću od 90 posto, cijeli projekt bio profitabilan. Također, izrazito smo zadovoljni suradnjom s HŽPP-om na temelju koje ćemo nadalje pokretati zajedničke projekte - rekao je Jančur.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što ove godine nastavljamo suradnju s RegioJetom i proširujemo ponudu kojom će putnici iz Češke, Slovačke i Mađarske uz Rijeku moći putovati do Zagreba i Splita. Nadam se da će proširenjem ove atraktivne ponude još veći broj turista uživati u Hrvatskoj, koja je jedna od najatraktivnijih europskih destinacija, kao i da će građani Hrvatske uz povoljne cijene putovanja, moći posjetiti Budimpeštu, Bratislavu i Prag - istaknuo je Ukić nakon potpisivanja.

Potpisivanju Ugovora bili su nazočni direktor Hrvatske turističke zajednice mr. sc. Kristjan Staničić i državni tajnik za željeznicu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dr. sc. Alen Gospočić.

- Prošlogodišnja linija Prag–Rijeka znatno je pridonijela turističkim rezultatima s češkog tržišta kako na Kvarneru, tako i u ostatku Hrvatske. Brojnim češkim, slovačkim i mađarskim ljubiteljima putovanja ove će godine hrvatske destinacije biti još dostupnije s obzirom na to da će vlak prometovati prema dvije nove destinacije, Zagrebu i Splitu. Rezervacija i prodaja karata ide odlično te smo sigurni da ćemo uz pomoć ove linije nadmašiti prošlogodišnji rezultat od 3,5 milijuna turističkih noćenja ostvarenih iz Češke - izjavio je Staničić, dodavši kako će zajedno s predstavnicima turističkog sektora dočekati prvi ovogodišnji vlak koji će u Split stići 29. svibnja.

Državni tajnik Gospočić je rekao kako Vlada RH i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pozdravljaju sve aktivnosti koje se poduzimaju vezano uz prijevoz putnika u željezničkom međunarodnom prijevozu, a posebno između naših država. 

- Ova suradnja značajno doprinosi razvoju željezničkog prijevoza i turističke ponude srednjoeuropskih zemalja. Ovakvo prometno povezivanje željezničkih sustava najbolji je primjer uspješne suradnje između zemalja članica Europske unije koju nadalje treba poticati i unaprjeđivati - zaključio je Gospočić.

Prošle godine vlakovi na relaciji Prag–Rijeka–Prag prevezli su oko 60.000 putnika, uz prosječnu popunjenost vlakova veću od 90 posto. Također, nekoliko tisuća građana Hrvatske posjetilo je Bratislavu i Prag tijekom ljeta. Nastavak uspješne suradnje Regiojeta i HŽPP-a doprinijet će daljnjem pozicioniranju Češke i Hrvatske kao privlačnih, sigurnih i jednostavno dostupnih turističkih destinacija, a očekuje se da će ove godine od 28. svibnja do 30. rujna u ukupno 176 vlakova biti prevezen još veći broj putnika. U svibnju, lipnju i rujnu vlakovi će voziti tri puta tjedno u oba smjera, a u srpnju i kolovozu svakodnevno.

Karte za relaciju Prag–Rijeka/Rijeka–Prag mogu se kupiti po cijeni od 23 EUR za mjesto u vagonu sa sjedalima, odnosno od 31 EUR u vagonu za spavanje, za relaciju Prag–Split/Split–Prag od 35 EUR u vagonu sa sjedalima, odnosno od 42 EUR u vagonu za spavanje. Uz to, putnici će moći putovati i u tzv. Astra vagonima koji u sjedala imaju ugrađene zaslone na dodir. Karte za vlak mogu se kupiti i od/do Zagreba i Budimpešte te na relacijama Zagreb–Rijeka/Split i obrnuto.

Karte se mogu kupiti putem aplikacije RegioJet i na blagajnama HŽPP-a u Zagreb GK, Rijeci i Splitu, a u cijenu karte uključene su dodatne usluge u vlaku (voda, kava, doručak, Wi-Fi). U cijenu karte uključen je i prijevoz autobusima iz Gračaca, Rijeke, Splita do drugih destinacija na jadranskoj obali. U vlaku se u 15 vagona može prevesti najviše 650 putnika te bicikli.

Također, između Hrvatske turističke zajednice i HŽPP-a danas je potpisan Sporazum o dugogodišnjem partnerstvu u povezivanju i promociji turizma i željezničkog prijevoza kojim se uspostavlja 10-godišnja suradnja i partnerstvo u aktivnostima i projektima povezanim s organizacijom i promocijom izletničkih vlakova u unutarnjem prijevozu i međunarodnih turističkih vlakova na području RH te cikloturizma. Sporazum su potpisali direktor Hrvatske turističke zajednice mr. sc. Kristjan Staničić i državni tajnik za željeznicu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dr. sc. Alen Gospočić.

Vaša reakcija na temu