Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Puno više od poslovno-industrijskog područja: Projekt ETHNIC otkriva i razvija turističke potencijale Općine Dugopolje i okolnog zaobalja

Puno više od poslovno-industrijskog područja: Projekt ETHNIC otkriva i razvija turističke potencijale Općine Dugopolje i okolnog zaobalja

Dodatni iskorak prema pozicioniranju Dugopolja na turističkom tržištu

'Kad se spomene Dugopolje, prvo što ljudi pomisle je poslovna zona, industrija, trgovina… Međutim područje općine i okolica skrivaju znatan broj atrakcija, zanimljivosti, bogatu etno, gastro i kulturnu ponudu koja nije dovoljno valorizirana na turističkom tržištu. U toj činjenici vidimo prilike za razvoj, a budući da nam je to, kao Razvojnoj agenciji Općine Dugopolje jedan od temeljnih ciljeva, odlučili smo napraviti dodatni iskorak prema pozicioniranju Dugopolja na turističkom tržištu i zajedno s partnerima kroz projekt Ethnic krenuti u razvoj vlastitih ekoturističkih potencijala', rekla je Marija Čipčić, ravnateljica Razvojne agencije Općine Dugopolje Odraz na projektnom sastanku koji je u Dugopolju okupio partnere u projektu s hrvatske i talijanske strane.

U tri su dana predstavnici partnera u projektu, Planinskog saveza Montefeltro, Društvene zadruge Atlantide, Turističke zajednice Ravni Kotari i RA Odraza, definirali uloge i zadatke u okviru projekta koji je započeo 1.7.2023., traje do 31.12.2024., financiran je kroz Interreg program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska u sklopu 'small scale' poziva. Osim rada na projektnim zadatcima, u sklopu sastanka organiziran im je i posjet lokalnim OPG-ovima, Muzeju Alke u Sinju, te istraživanje Centra za posjetitelje Skrivena Dalmacija u Dugopolju.

'Ono što smo vidjeli u Dugopolju dokaz je da smo opravdano uključili ovo područje u projekt, jer baš kao i svi druga partnerska područja u projektu, u što smo se i sami imali prilike uvjeriti kroz ova tri dana, posjeduje atrakcije, turističke usluge i ostale dionike potrebne za sustavni turistički razvoj. Upravo će nam prvi korak u projektu biti mapiranje tih potencijala, da bismo na temelju njihove analize, selekcije i jačanja kapaciteta lokalnih dionika došli do potencijalnih proizvoda koje će projektna područja u zaobaljima Jadrana, s talijanske, ali i hrvatske strane moći ponuditi na turističkom tržištu', istaknuo je Gianluca Sarti, tehnički voditelj projekta Ethnic.

'Kroz mapiranje lokalnih resursa, koje je sljedeći korak u projektu, nastojat ćemo u projekt uključiti kako nositelje razvoja turizma, jedinice lokalne i područne samouprave, sektorske agencije, udruge, znanstvene i obrazovne institucije, male i srednje poduzetnike, te sve one koji su zainteresirani pridonijeti jačanju turističkih potencijala Dugopolja i okolice', zaključila je Anita Ževrnja, viša stručna suradnica za pripremu i provedbu projekta u RA Odraz.

Sljedeći sastanak partnera na projektu Ethnic – ekokulturni turizam za održivi razvoj zaobalja jadranskog područja dogovoren je za travanj 2024, održat će se u Italiji, gdje bi trebale biti vidljive prve konture projektnih rezultata.

Vaša reakcija na temu