Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HRT Ruši se luksuzni kamp

Ruši se luksuzni kamp

'Ako sam kriv, rušit ću sam', kaže vlasnik

Prema nalogu Državnog inspektorata počelo je rušenje velikog luksuznog kampa u Tisnu na otoku Murteru.

Građevinska je inspekcija još prošle godine donijela rješenje o uklanjanju bespravno izgrađenih objekata, na što se investitor žalio, kao i na sva iduća tri rješenja o novčanim kaznama jer nije postupio po nalazu inspekcije.


Luksuzni odmor u prirodi nastao je na temeljima kampa starog više od 40 godina koji su novi vlasnici, zagrebačka poduzetnička obitelj Pereković, odlučili modernizirati i uložili u njega čak 6 milijuna eura, javlja HRT.

U posljednjih pet godina ljetovali su ovdje brojni turisti, kamp je dobivao i turističke nagrade. No stigla je u njega i građevinska inspekcija.



- Utvrđeno je da je investitor izgradio više stambeno-poslovnih građevina za iznajmljivanje unutar obuhvata kampa i bazene, nadstrešnicu sa solarnim panelima, parking s potpornim zidom i sportsko igralište, sve bez prethodno ishođene pravomoćne građevinske dozvole - stoji u odgovoru Državnog inspektorata.


Investitor tvrdi - u kamp su postavljene mobilne kućice, kao u mnogim kampovima u Hrvatskoj, a ne građevine.


- To je izvještaj gospođe inspektorice koja je to dala i nakon toga kreće ovaj kaos. Zašto, zbog čega? Gledajte, to je bio jedan strahovito veliki pritisak, što imamo informacije, i na Ministarstvo turizma da nam se ne produži dozvola - kaže poduzetnik Željko Pereković, otac vlasnika kampa.


Naime, početkom godine ukinuto im je rješenje o privremenom obavljanju ugostiteljske djelatnosti koje je bilo valjano do kraja 2024. O razlozima zasad u Ministarstvu turizma i sporta ne mogu govoriti.


- Protiv rješenja od 18. siječnja ove godine ugostitelj Zelena luka d.o.o. Tisno pokrenuo je upravni spor pred Upravnim sudom u Splitu. S obzirom da je spor još u tijeku, ukazuje se na Zakon o sudovima, kojim je propisano da je zabranjen svaki oblik utjecaja na donošenje sudske odluke - stoji u odgovoru Ministarstva turizma i sporta.

Na temelju ukinutog rješenja, Turistička je inspekcija uoči ljeta zabranila rad kampu. Koji je još prošle godine dobio i rješenje o uklanjanju i 3 rješenja o novčanim kaznama zbog neizvršenja uklanjanja. Na sve se to investitor žalio, Upravni sud u Splitu odbio je sve tužbe.


- Zato što je to, reći ću otvoreno, bio pritisak na sutkinju, apsolutno - kaže Pereković.


Pa su se žalili i dalje - i tako dočekali strojeve izvođača radova za Državni inspektorat. Jer je odbijen zahtjev za odgodu rušenja.


- Ali ovo silovanje, da se ide na izvršenje toga, da se to ide porušiti - pa 'ajmo pričekati da Visoki upravni sud u Zagrebu donese svoje rješenje - apelira Pereković.


Ako je kriv, kaže, rušit će sam! Dosad je zbog bespravne gradnje investitor zaradio optužni prijedlog, a zbog sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti i kaznenu prijavu. 

Ostaje pitanje - je li kamp uopće mogao raditi posljednjih 5 godina, pa čak i dobivati nagrade za najbolji kamp, među njima i onu resornog Ministarstva?

Vaša reakcija na temu