Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Savršena ideja za vikend izlet: Posjetite Knin i uživajte u prekrasnim prizorima na Krčiću!
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Savršena ideja za vikend izlet: Posjetite Knin i uživajte u prekrasnim prizorima na Krčiću!

Od jeseni do proljeća slap Krčić u punoj je snazi i svom silinom se obrušava u Krku

Ako tražite ideju za vikend izlet, pravo je vrijeme da posjetite Knin. Ovaj kraljevski grad kojeg su još putopisci u 19. stoljeću prozvali čarobnim, prepun je prirodnih ljepota i atraktivnih lokacija, a jedna od njih je i slap Krčić. Sad je pravo vrijeme da ga posjetite jer je nakon dugog, sušnog ljeta Krčić potekao punom snagom!

Knin je smješten na jedinstvenom području, a leži na sedam rijeka, okružen je s devet moćnih planina i čudesnim Šarenim jezerima. Iz najviše hrvatske planine Dinare pokraj Knina rađa se rječica Krčić koja se nakon 10,5 kilometara toka slapom ulijeva u izvor Krke. Taj jaki slap visok 22 metra ispod kojeg izvire rijeka Krka poznat je još i pod imenima Topoljski buk, Veliki buk i onim najpoznatijim - Krčić.

Krčić je samo desetak minuta udaljen od centra Knina, a zahvaljujući 15 kilometara dugoj makadamskoj cesti koju je izgradio car Napoleon prije nešto više od 200 godina, romantični kanjon uz tok krške ljepotice sa slapovima i mlinicama jedno je od najprivlačnijih izletničkih odredišta.

Od jeseni do proljeća slap Krčić u punoj je snazi i svom silinom se obrušava u Krku, a posebne prizore stvara zimi kada se zaledi ili pak kada zbog jakih udara bure 'teče uzbrdo'. Upravo su ti kadrovi uistinu spektakularni pa je Krčić stekao svjetsku slavu i prizori s magičnog slapa privlače sve više posjetitelja.

Ljeti, kada Krčić presuši, vidljivo je glavno, nepresušno vrelo Krke, pa iako nema slapa, posjetitelji mogu uživati u pogledu na modro smaragdno vrelo i kristalno čistu vodu kroz koju se vidi svaki kamen na dnu.

Osim predivnog Krčića, u Kninu možete posjetiti i veličanstvenu Kninsku tvrđavu, jednu od najvećih i najstarijih tvrđava u Europi koja će vas impresionirati veličinom i bogatom poviješću. Iz Knina se možete uputiti i u Park prirode Dinara, a u okolici je i takozvano 'čarobno oko Dalmacije' odnosno predivan izvor Cetine, magična Šarena jezera, kao i arheološko nalazište Biskupija. U blizini je sjeverni dio Nacionalnog parka Krka pa možete obići ostatke rimskog vojnog logora Burnum i slap Manojlovac koji je treći, najviši i po mnogima najljepši slap rijeke Krke.

Ljubitelji aktivnog turizma mogu uživati u zabavnim aktivnostima poput vožnje čamcima niz Krku, turama quadovima, buggyjima, jeepovima, jahanju konja, a dobra vijest za bicikliste je da mogu unajmiti bicikle i provozati se nekom od čak 13 označenih biciklističkih staza.

Knin je sve popularnije odredište, broj posjetitelja raste pa su ove godine ostvarili rekord i u prvih devet mjeseci premašili broj noćenja iz 2019. godine. Kasna jesen idealna je da istražite Knin i njegovu okolicu, pa iskoristite predstojeće vikende i složite idealan itinerar kako bi stigli sve obići. Nakon istraživanja možete predahnuti uz dobru hranu i piće, a kninski kraj nudi kvalitetnu gastro ponudu pa možete posjetiti lokalne OPG-ove, vinariju ili isprobati Kninsko pivo i tako okusiti sve domaće specijalitete.

Tijekom prosinca Knin se oblači u božićno ruho, a već tradicionalno pripremaju odličan program Adventa u Kninu. Bit će tu koncerti popularnih glazbenika, kućice s gastro ponudom, Božićni sajam, besplatno klizalište i puno sadržaja za djecu. 

Sve novosti i informacije pronađite na webuFacebooku i Instagramu Turističke zajednice Knin.

FOTO: Turistička zajednica Knin, Kninski muzej, Udruga Grabarije, Turistička agencija Marunuša, Pure Adventure, Dinaris Xperience, Nostra Tours, Biciklistički klub Adrian Oros, OPG Markoš, Vinarija Burnum
Vaša reakcija na temu