Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / HRT SINJ Povijesne postrojbe iz 1. stoljeća izazvale divljenje na prepunoj Pijaci

SINJ Povijesne postrojbe iz 1. stoljeća izazvale divljenje na prepunoj Pijaci

Rimski legionari u crvenim odorama u cijelosti su autentični

Povijesna postrojba KoHorta Delmata Osinium predstavljena je u Sinju. Inovativni je to turistički proizvod udruge Gaj Laberije u partnerstvu s Udrugom nezaposlenih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. 

Povijesne postrojbe iz 1. stoljeća, Kohorta Delmata i Rimski legionari, izazvale su divljenje brojnih Sinjana i ponekog turista na prepunoj sinjskoj Pijaci, javlja HRT. Prošetale su gradom u povijesnim odorama te izvele kratki prikaz borbe. Udruga Gaj Laberije promiče kulturne događaje, a cilj predstavljanja postrojbe jest oživljavanje bogate antičke povijesti na području Cetinske krajine. 

- Znači, usmjeravanje i edukacija lokalnog stanovništva pa i turista, skretanje pozornosti na naše muzeje koji imaju impresivne zbirke antičkih artefakata i iskopina i ima dosta lokaliteta. Kroz ovu priču potičemo da se ti lokaliteti istraže - naglašava Dejan Poljak, predsjednik Udruge "Gaj Laberije", Sinj.

Rimski legionari u crvenim odorama u cijelosti su autentični, a Kohorta Delmata još radi na svojem izgledu. 

- Uzeli smo zlatni format, to nam je bilo da budemo malo impresivni. Više smo se bazirali da ovo bude inovativni turistički proizvod - govori Poljak. 

Osim za promidžbu sinjskog turizma, Udruga i postrojba važne su i za braniteljsku populaciju jer su članovi najvećim dijelom nezaposleni hrvatski branitelji. 

- Ministarstvo hrvatskih branitelja je vrlo ponosno kad vidimo naše branitelje u ovakvim povijesnim, kulturnim, sportskim događajima. Branitelji su aktivni i dalje u svim situacijama - ističe Ivana Srdarević Bravić, izaslanica ministra branitelja. 

Svojim atraktivnim izgledom povijesna postrojba Kohorta Delmata zasigurno će privući pozornost gdje god se pojavi.

Vaša reakcija na temu