Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Skoro dvije tisuće studenata prošle je godine radilo u Dubrovniku, mahom u turizmu

Skoro dvije tisuće studenata prošle je godine radilo u Dubrovniku, mahom u turizmu

'Interes poslodavaca svake je godine sve veći'

U prošloj, 2023. godini mogućnost rada uz posredovanje student servisa Studentskog centra u Dubrovniku iskoristilo je 1700 studenata u redovnom statusu. Kako od 2018. godine i izmjene 'Zakona o obavljanju studentskih poslova' i izvanredni studenti imaju pravo rada preko student servisa, uz uvjet da nisu u radnom odnosu ili ne obavljaju djelatnost obrta, a osim toga preko student servisa rade i maturanti u postupku upisa na visoka učilišta, ukupno se dolazi do brojke od 1900 studenata koji su u prošloj godini radili u Dubrovniku, piše Dubrovački dnevnik

Tih 1900 mladih osoba važna su karika prvenstveno dubrovačkog turizma i svih onih djelatnosti koje su turizmu okrenute. U doba izraženog nedostatka radne snage 'rupe krpaju' studenti i strani radnici. Poslodavci pak nerijetko za vrhunac sezone prvo biraju studente, a tek onda strane radnike. Iako su studenti limitirani kako obimom posla kojega mogu i smiju raditi, tako i radnim satima te plaćom, oni su ipak poslodavcima često draži izbor jer poznaju kulturu, jezik i užance, a to ih naravno izdvaja od onih koji dolaze iz drugih zemalja, kultura, govornih područja...

'S obzirom na gospodarsku sliku našeg područja logično je da su studenti najčešće angažirani na poslovima direktno ili indirektno vezanim uz turizam. Veliki broj naših studenata u vrijeme turističke sezone radi u hotelima, ugostiteljskim objektima, tvrtkama koje se bave iznajmljivanjem vozila, turističkim agencijama te poslovima vezanim uz prihvat i otpremu putnika u zračnoj luci. Osim ovih poslova dio studenata radi i na poslovima u trgovini prehrambenim i neprehrambenim namirnicama, građevinarstvu, računalnim uslugama te drugim poslovima', govori Marko Asić, voditelj student servisa, Studentskog centra u Dubrovniku i napominje kako je 'dobra strana rada preko student servisa u Dubrovniku, što se ljetno razdoblje kad studenti imaju manje obveza na fakultetima, poklapa s vrhuncem turističke sezone pa studenti u tom razdoblju mogu raditi i puno radno vrijeme'. 

Prema podacima koje iznosi Asić, od 1900 studenata koji su radili njih je 1150 s područja Dubrovnika što približno iznosi 60 posto. Od preostalih 40 posto studenata najveći broj je iz drugih dijelova Dubrovačko – neretvanske županije, posebno Župe Dubrovačke, Konavala i Dubrovačkog Primorja, ali tu su i studenti iz drugih dijelova Hrvatske. 

'Manji dio studenata dolazi iz susjednih država te država Europske unije, koji također koriste mogućnost rada preko student servisa za vrijeme studiranja ili boravka na međunarodnoj razmjeni u Hrvatskoj', govori. 

Iako su jedan od vitalnih dijelova tržišta rada u ljetnoj sezoni, studenti ipak moraju paziti koliko su zaradili, jer kod njih nije uvijek više – bolje. Naime, ako bi prešli prošlogodišnji porezni limit od 3.185,38 eura njihovi roditelji izgubili bi pravo na poreznu olakšicu, što znači da državi na kraju godine moraju vratiti nekoliko stotina, pa i tisuća eura. 

'Prosječna cijena sata rada naših studenata u prošloj godini iznosila je 6,08 eura. Taj iznos značajno je veći od minimalne propisane satnice koja je u prošloj godini odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja iznosila 4,38 eura po satu. S obzirom na to da u 2024. godini minimalna satnica iznosi 5,25 eura očekujemo da će ove godine naši studenti moći zaraditi još i više, što će im omogućiti održavanje studentskog standarda u uvjetima inflacije i povećanja svih životnih troškova pa tako i troškova vezanih uz studiranje', govori Asić i dodaje kako je otprilike 65 posto studenata ostalo ispod praga od 3.185,38 eura koji je roditeljima omogućio da ih na svojim poreznim karticama vode kao uzdržavane članove i ostvaruju olakšicu prilikom obračuna plaće. 

'Ove godine je limit povećan na 3.360,00 eura, ali ako uzmemo u obzir povećanje minimalne studentske satnice s 4,38 na 5,25 eura ili otprilike 20 posto, ponovno će dolaziti do situacija da studenti rade kraće nego što bi mogli. To je osim studentima koji ostaju uskraćeni za zaradu, i naravno njihovim obiteljima koji uglavnom snose troškove studija, problem i poslodavcima koji usred sezone ostaju bez radnika u uvjetima nedostatka radne snage kao ključnog problema prethodnih sezona', mišljenja je Asić. 

Voditelj student servisa kazuje kako je s obzirom na brojke, vidljivo da postoji interes studenata za radom, ali i interes poslodavaca za njihovim angažiranjem. 

'Samo prošle godine 850 poslodavaca koristilo je usluge studenata uz posredovanje student servisa Studentskog centra u Dubrovniku. Svake godine bilježimo povećan interes poslodavaca i veći broj oglasa za posao, naročito pred ljetne mjesece', govori Asić i dodaje kako i studenti na taj način stječu neophodno iskustvo, pa čak i ako njihov studentski posao nije direktno u vezi sa studijem i budućim zaposlenjem. 

'Osim iskustva stječu i brojna poznanstva i vještine, a poslodavci pronalaze kvalitetnu radnu snagu u uvjetima nedostatka radnika, posebno u ljetnim mjesecima. Nije zanemariva pritom i mogućnost vrlo pristojne zarade koja studentima kasnije služi za pokrivanje troškova školarine, ili stanarine ako studiraju van svog mjesta boravka, i drugih troškova vezanih uz održavanje studentskog standarda', zaključuje voditelj student servisa Studentskog centra u Dubrovniku, Marko Asić. 

Vaša reakcija na temu