Splitski restorani Corto Maltese i Bokeria Kitchen & Wine osvojili nagrade 'Dobri restorani'

Splitski restorani Corto Maltese i Bokeria Kitchen & Wine osvojili nagrade 'Dobri restorani'

U kategoriji kreativne urbane kuhinje slavila su čak dva splitska bistroa - Corto Maltese proglašen je najboljim, dok je Bokeria Kitchen & Wine na trećem mjestu

Čak 21 splitski restoran bio je nominiran za izbor 'Dobri restorani', a samo su dva osvojila nagrade koje su sinoć dodijeljene na terasi Oleander zagrebačkoga hotela Esplanade.

Svečana dodjela počela je uručivanjem posebne nagrade, odnosno Grand Prixa za višegodišnju izvrsnost, i to restoranu Pelegrini koji je u ovom izboru slavio kao najbolji restoran čak četiri puta zaredom, dok je tri puta chef godine bio njegov vlasnik i glavni kuhar Rudolf Štefan.

Chefom godine proglašen je Tvrtko Šakota koji je otvaranjem Nava ozbiljno prodrmao zagrebačku gastronomsku scenu. Prvi laureat nagrade 'Andrej Barbieri' je mladi i talentirani Bruno Vokal iz dubrovačkog Restauranta 360, koji u svojoj biografiji već ima upisan restoran s tri Michelinove zvjezdice iako mu je tek 25 godina. Restaurant 360 penjao se na pozornicu čak tri puta, i to kako bi primili nagradu za najboljeg mladog chefa, drugo mjesto u kategoriji visoke kuhinje te kao restoran s najboljom vinskom ponudom. U kategoriji kreativne urbane kuhinje slavila su čak dva splitska bistroa Corto Maltese proglašen je najboljim, dok je Bokeria Kitchen & Wine na trećem mjestu. Između njih, na drugome mjestu, smjestio se zagrebački Brokenships pod kuharskom palicom Matije Jagića.


Recenzentski tim posjetio je sve restorane koji su ušli u izbor Dobrih restorana, a nekoliko restorana koji nakon višekratne provjere nisu opravdali renome na kraju nisu ni uvršteni u knjigu ‘Dobri restorani 2019.’ koja je večeras promovirana u sklopu dodjele nagrada. To, naravno, ne znači da neće ući u idući izbor. Baš kao i mnogi koji zasigurno zaslužuju svoje mjesto u izboru, ali ih od početka godine dosad recenzentski tim nije uspio posjetiti. 

Najbrojnija skupina recenziranih su, dakako, tradicionalni restorani, a najboljim je proglašen Alla Beccaccia iz Fažane. Drugo mjesto zauzeo je restoran Terbotz, iz Železne Gore kod Štrigove, poznatoga međimurskog vinara Darka Jakopića. Trećeplasirani restoran je Johnson iz Mošćeničke Drage čija priča traje više od 20 godina. 

Nova kategorija u izboru su hotelski restorani visoke kategorije. Treće mjesto osvojio je Wine Vault koji se nalazi u rovinjskom hotelu Monte Mulini, a glavni chef je Damir Pejčinović. Drugoplasirani je Alfred Keller, restoran boutique hotela Alhambra na Malom Lošinju. Najbolji od najboljih je Zinfandel’s, gastronomska meka okusa pod jurisdikcijom chefice Ane Grgić, koji se nalazi u zagrebačkom hotelu Esplanade. Kod restorana visoke kuhinje Draga di Lovrana slavila je kao trećeplasirana, a za to je velikim dijelom zaslužan Deni Srdoč i njegov tim u kuhinji. Drugo mjesto pripalo je Restaurantu 360. Titula najboljeg restorana visoke kuhinje pripala je epicentru otočne autohtone priče paškom Boškincu. Upravo predivna lokacija pokraj Stare Novalje, kulinarska ekspertiza Matije Bregeša i sjajna integriranost lokalnog u enogastronomsku ponudu restorana samo su neki od razloga zašto je Boškinac slavio na prelijepoj Esplanadinoj terasi.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(46815, "");
Pregledaj komentare