Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Jakša Kuzmičić Splitsko-dalmatinska županija se po prvi put samostalno predstavlja na poznatom turističkom sajmu u Londonu

Splitsko-dalmatinska županija se po prvi put samostalno predstavlja na poznatom turističkom sajmu u Londonu

World Travel Market održava se od 4. do 6. studenoga

Sajam World Travel Market koji se ove godine od 4. do 6. studenoga održava u Londonu je jedan od najvažnijih svjetskih turističkih sajmova. Među brojnim štandovima turističkih destinacija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije je po prvi put na samostalnom, vlastitom štandu oznake EU 1355. Nastupom na turističkom sajmu World Travel Market (WTM) započinje službena sajamska promidžba turističke ponude Splitsko-dalmatinske županije za sljedeću godinu. Svoju turističku ponudu predstavlja s četiri klasterska info-deska te je gospodarskim turističkim subjektima županije osigurala uvjete za obavljanje razgovora s poslovnim partnerima na najvećem svjetskom okupljanju poslovnih ljudi iz industrije turizma. S obzirom na različite interese putnika, od vlastitih preko agencijskog aranžmana do all-inclusive ponude, izuzetno je važna kvalitetna suradnja s međunarodnim partnerima, organizatorima putovanja, ali i svima čija je djelatnost usko vezana uz turizam. U sklopu štanda TZ županije predviđen je niz događanja i poslovnih susreta, posjetit će ga župan Blaženko Boban sa suradnicima, a priredit će se i degustacija srednjodalmatinskih vina, pršuta i sira lokalnih proizvođača Splitsko-dalmatinske županije. 

- Odlični rezultati koji su u špici sezone ostvareni na području Splitsko-dalmatinske županije nastavljaju se novim rekordima u posezonskom razdoblju. Prema podacima sustava eVisitor i ureda TZ Splitsko-dalmatinske županije tijekom listopada Splitsko-dalmatinska županija bila je turistički najposjećenija i najtraženija hrvatska regija. Tako je u listopadu u komercijalnom smještaju bilo 188.562 dolazaka i 623.895 noćenja, što predstavlja rast od 14 posto u dolascima i 8 posto u noćenjima. U listopadu je  s tržišta Velike Britanije u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno 15.255 dolazaka što je rast od 17% u dolascima i 81.142 noćenja što je porast od 10% u odnosu na prethodnu godinu. U prvih deset mjeseci ove godine ukupno je u županiji ostvareno u komercijalnom smještaju 3.592.210 dolazaka (rast od 5 posto) i 17.932.166 noćenja (rast od 2 posto) - poručuju iz TZ Splitsko-dalmatinske županije.

Dodaju kako su se kao naši najbrojniji gosti u prvih deset mjeseci po prvi put ove godine smjestili Nijemci s 318 tisuća dolazaka i 2,21 milijuna noćenja koji su ostvarili rast od 9 posto u dolascima i 3 posto u noćenjima. Rast dolazaka i noćenja u prvih deset mjeseci u odnosu na prošlu godinu bilježi se i s tržišta Velike Britanije koje s 241 tisuća dolazaka i 1,12 milijuna noćenja raste 5 posto u dolascima i 3 posto u noćenjima. Omiljena odredišta gostiju iz Velike Britanije u prvih deset mjeseci na području Srednje Dalmacije je Split s udjelom od 39 posto Britanaca u dolascima i 29 posto u noćenjima, a slijedi ga Hvar s udjelom od 13 posto u dolascima i 10 posto u noćenjima. Split, Makarska, Hvar, Omiš, Baška Voda i Tučepi su i ove godine najposjećenija turistička mjesta Splitsko-dalmatinske županije koja bilježe porast broja noćenja u odnosu na prošlu godinu.

- Podaci o 230.613 dolazaka nautičara i 1.546.193 noćenja ostvarenih u nautici na području Splitsko-dalmatinske županije s rastom od 9 posto u dolascima i noćenjima u prvih deset mjeseci 2019. godine, govore da se gotovo polovina svih nautičkih noćenja u Hrvatskoj ostvari u akvatoriju Srednje Dalmacije. Prema eVisitoru u 2019. godini u Splitsko-dalmatinskoj županiji u komercijalnom i nautičkom smještaju bilo je 3.822.823 turističkih dolazaka i 19.110.498 noćenja što je najveći rast ostvaren u svim priobalnim turističkim županijama u 2019. godini. U ukupnom turističkom prometu Hrvatske Splitsko-dalmatinska županija sudjeluje s 20 posto, odnosno svaki peti gost Hrvatske u komercijalnom smještaju je 2019. godine noćio u Srednjoj Dalmaciji - ističu iz TZ-a.

Napominju i kako je na području Splitsko-dalmatinske županije u 2019. godini uloženo 197 milijuna eura u turizam, pri čemu je grad Split najatraktivniji ulagačima. U njemu se gradi osam hotela s četiri i pet zvjezdica koji bi prema najavama investitora trebali otvoriti vrata gostima u tijeku 2019./2020. godine. Prve goste trebao bi ove godine primiti prvi u Hrvatskoj Marriott International s brendom Courtyard by Marriott koji će se otvoriti u Dalmacija Tower sa 190 soba i četiri apartmana, Hotel Amphora Resort na Žnjanu s ukupno 207 soba, izgrađen je paviljon Radisson Blu Resorta s 54 sobe i 15 apartmana. U nekadašnji hotel Ambasador na splitskoj Rivi investira se  17 milijuna eura. Novi Ambasador imat će 101 sobu i apartman, a njegovo otvaranje najavljeno je za 2020. godinu. 

- Nakon što je TUI kupio pola tučepskog hotela Jadran u vlasništvu Jake Andabaka, TUI i Bluesun hoteli putem svoje zajedničke tvrtke Punta Zlatarac Tučepi kupili su 32 hektara zemljišta na Braču u uvalama Tiha i Stiniva, gdje planiraju graditi luksuzni hotelski kompleks najviše kategorije. Hoteli Zlatni rat d.d. kao dio Bluesun Hotels & Resorts u suradnji s njemačkim turoperatorom TUI u Bolu planiraju investirati u 55 milijuna eura vrijedan projekt na mjestu hotela Borak gdje će izgraditi novi hotel kapaciteta 278 postelja pod nazivom Magic life koji će biti otvoren u svibnju 2020. Valamar u Hotele Makarska u sljedećih pet godina planira uložiti 178 milijuna kuna u skladu s Valamar brend standardima - najavljuju iz TZ-a. 

Izravnim letovima 60-tak europskih zrakoplovnih kompanija s više od stotinu letova dnevno tijekom ljetnih mjeseci Zračna luka Split povezuje grad Split kao glavno središte Dalmacije s više od 100 gradova širom Europe. Broj putnika lanjske godine dosegao je rekord od 3,1 milijuna putnika. Prema najavama odlične posezone, do kraja ove godine očekuje se da će kroz Zračnu luku Split proći oko 3,3 milijuna putnika. Niskotroškovni (low cost) prijevoznici su u Splitu najznačajnija grupacija koja u Resnik dovedi čak polovicu putnika. Prema dosadašnjim najavama zračnih prijevoznika, trend rasta prometa i putnika nastavlja se u posezoni, a odlične su najave letova već od ranog proljeća za 2020. godinu. 

- Dok brojni gosti Srednje Dalmacije uživaju u njenim jesenskim bojama i toplini juga strastveni putnici i čitatelji renomiranog Conde Nast Travelera odabrali su svoje ljetne favorite u 2019. godini. Prema rezimeu ovog vodećeg svjetskog travel magazina, u ispunjavanju 32. po redu Readers Choice Awards upitnika sudjelovalo je preko 600 tisuća putnika, njihovih čitatelja iz cijeloga svijeta, što je najveća brojka u povijesti ovog istraživanja. Jedna od najzanimljivijih kategorija svakako je ona s najboljim otocima svijeta, a u prestižnom društvu našao se i naš najsunčaniji otok Hvar koji je proglašen najboljim otokom u Europi za 2019. godinu. Bogati gosti ističu da 'dalmatinska obala postaje francuska rivijera istoka, a Hvar je neupitno njegov St. Tropez. Iako je otok godinama popularno odredište za mediteranske jahte, njegova relativna nepristupačnost pomogla mu je zadržati posebnu mirnu ljepotu, gdje zrak miriše na lavandu, dok su kamenita brda oko samoga grada Hvara prekrivena ljubičastom bojom'. Ovo je samo dio onoga što bogati gosti pišu u svojim komentarima i što preporučuju putnicima namjernicima, te dodaju da ih na otoku čekaju luksuzni apartmani i restorani s izvrsnom hranom - dodaju iz TZ Splitsko-dalmatinske županije.

Među najljepše kruzerske luke na Mediteranu portal cruiseradio.net svrstao je i Split. 

- Grad je to blagoslovljen obalom s bistrim plavim morem i pješčanim plažama u neposrednoj blizini povijesne jezgre. Stari dio grada nije velik, pa ostaje dovoljno vremena za istraživanje okolnog područja. Split je zbog svojeg središnjeg položaja na obali također poznat po izvanrednim mogućnostima izleta u okruženje, poput NP Krka i mnogih drugih. Tu možete plivati i uživati u zip-lineu. Ako tražite mediteranski grad s mnoštvom različitosti, dodajte svakako Split u plan putovanja - piše portal.

Splitska luka i grad su predstavljeni kao najljepše kruzing luke Mediterana sa Sevillom, Barcelonom, Palma de Mallorcom, Vallettom na Malti, Cagliarijem na Sardiniji i Venecijom.

Vaša reakcija na temu