Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: NFT car girl / Unsplash STIŽE SEZONA Za najtraženije zanimanje ovog ljeta satnica i po 20 eura

STIŽE SEZONA Za najtraženije zanimanje ovog ljeta satnica i po 20 eura

Radne snage nedostaje

Sad već tradicionalno, uoči sezone poslodavci u turizmu muku muče s pronalaskom radne snage. Ove godine nije samo problem s nedostatkom konobara i kuhara već je teško pronaći i čistačice i sobarice. U problemima su i hoteli, a najave za sezonu nikad nisu bile bolje - pa se mnogi pitaju tko će za gostima čistiti, piše N1.

Zdravka kao sobarica radi već osam godina. Težak je to i naporan posao kaže nam, a posljednjih su joj godina kolegice uglavnom Filipinke.

'Da, nažalost više je radne snage izvana nego nas. Ili su naši nezainteresirani ili idu vani raditi jer misle da je vani bolje', govori Zdravka Milinović, sobarica u jednom splitskom hotelu.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, nakon prodavača i konobara, posao čistačice najtraženije je zanimanje za koji se satnica kreće od 17 do 20 eura. No, uglancati staklene površine, usisati i promijeniti posteljinu - posao je koji ne želi raditi svako.

'Ne bih sad baš rekla da nisu plaćene. Mislim to je takva situacija di bi mi svi željeli nešto više i više plaće, ali mislim da ipak za sve to treba pričekati', kaže sobarica Zdravka.

Oni koji ih trebaju, nemaju vremena čekati i kažu da pomama za čistačicama nikad nije bila veća.

Potvrđuje to i Nevena Čikeš, direktorica hotela u Splitu: 'Svi imamo s tim problema, mislim da je danas to zanimanje najtraženije. Traže se sobarice, čistačice, higijeničarke… Njihova cijena raste po zlato. Nama su za sobarice plaće 6500 kuna s tim da nudimo cjelogodišnji posao.'

Iznajmljivačica Ana Milinović ima kuću za odmor u Dugopolju, 20-ak minuta nedaleko od Splita. Problema s pronalaskom čistačica nema samo zato što taj posao odrađuje sama:

'Ali bi vjerojatno imala zato što je strašno cijena porasla. Došla je čak i do 20 eura na sat. Sve dobre čistačice i one koje svoj posao odrade vrhunski su godinama zauzete.'

A zauzeti su i kreveti u Splitu pred Uskrs, što znači da je sezona krenula. U ovom hotelu nema slobodne sobe.

'Hotel nam je skroz pun i par dana prije smo na nekih 70 posto, za sami Uskrs i uskršnji ponedjeljak smo sto posto popunjeni. Jednostavno, mi znamo da nam je Uskrs početak sezone', kaže Čikeš.

Ani iz Dugopolja su danas stigli i prvi gosti, a sezona je kaže startala ranije nego prijašnjih godina: 'Za sada je sve skoro do kraja devetog puno. Inače taj 10. i 11. mjesec koliko god u Dugopolju mislite da nema gostiju - ima. Bude odlično, ali onako nekakav last minute osmi i deveti mjesec se puni.'

Gostiju čini se nikom neće faliti, ali radne snage itekako hoće pa će potražnja za ovim ne tako glamuroznim poslom u sezoni biti višestruko veća, a satnica će vjerojatno biti još skuplja. Tko ne bude mogao, apartman će morati čistiti sam.

Vaša reakcija na temu