Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Stižu rate paušala. Saznajte sve o financijskim obvezama u iznajmljivanju privatnog smještaja!
Turistički savjetnik Piše: Agencija Litto

Stižu rate paušala. Saznajte sve o financijskim obvezama u iznajmljivanju privatnog smještaja!

Donosimo rokove na koje treba pripaziti

Privatni iznajmljivači u turizmu suočavaju se s nizom financijskih obveza koje su važne za razumijevanje i planiranje poslovanja. Evo pregleda najvažnijih s kojima se susreće svaki iznajmljivač:

1. Turistička članarina

Turistička članarina jedan je od prihoda turističke zajednice, a plaća se u paušalnom obliku, ovisno isključivo o broju ležajeva u objektu, prema propisanom iznosu, u jednoj kalendarskoj godini.

U obzir se uzima maksimalan broj registriranih kreveta tijekom godine te se obračunava za sve smještajne jedinice koje se nalaze na području jedne turističke zajednice u vlasništvu jednog iznajmljivača.

Kako izračunati turističku članarinu?

Turistička članarina plaća se u iznosu od 5,97 EUR za osnovne, te 2,99 EUR za pomoćne krevete u turističkom smještaju. Obvezu turističke članarine moguće je podmiriti jednokratno do 31. srpnja tekuće godine ili u tri jednaka obroka:

1. S rokom dospijeća 31. srpnja,

2. S rokom dospijeća 31. kolovoza, 

3. S rokom dospijeća 30. rujna.

2. Turistička pristojba

Odluku o visini godišnjeg paušalnog iznosa po krevetu donosi Županijska skupština uz mišljenje lokalnih turističkih zajednica. U to ulaze osnovni i pomoćni ležajevi, vodeći se važećim Rješenjem o kategorizaciji.

Ovisno o području, najniži iznos turističke pristojbe je 46,45 EUR, a najviši 132,75 EUR.

Kako izračunati turističku pristojbu?

Ukupan broj ležajeva, osnovnih i pomoćnih, pomnožiti sa iznosom turističke pristojbe pripadajućeg grada ili općine.

Turistička pristojba plaća se u tri jednaka obroka:

1. S rokom dospijeća 31. srpnja,

2. S rokom dospijeća 31. kolovoza,

3. S rokom dospijeća 30. rujna.

3. Paušalni porez na dohodak

Visina paušalnog poreza na dohodak obračunava se isključivo po broju stalnih (osnovnih) ležajeva u domaćinstvu, dok pomoćni ležajevi nisu obuhvaćeni ovim obračunom.

Također, na ovu obvezu ne utječe popunjenost smještaja ni ostvareni promet.

Visina paušalnog poreza na dohodak ne mora biti jednaka ni na različitim lokacijama istog grada. Odluku o visini paušalnog poreza na dohodak za pojedina područja možete pronaći OVDJE.

Plaćanje poreza na dohodak se vrši kvartalno, prema rokovima:

1. do 31. ožujka,

2. do 30. lipnja,

3. do 30. rujna,

4. do 31. prosinca.

4. PDV na usluge stranih agencija

Ako iznajmljivač želi surađivati s poreznim obveznicima iz EU (putničke agencije, platforme za oglašavanje i sl.) obvezan je platiti hrvatski PDV na njihove usluge.

Iznos obračunatog PDV-a se uplaćuje u državni proračun.

Za iznajmljivače je važno razumjeti ove financijske obaveze kako bi pravilno planirali svoje poslovanje i osigurali pravovremeno podmirenje svih obveza. Prijavite se na Litto newsletter i primajte obavijesti na vrijeme!

Vaša reakcija na temu