Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press SVJETSKI DAN TURIZMA: Fina objavila tko su bili najbolji poduzetnici u pružanju usluga smještaja, pripremanja i usluživanja hrane

SVJETSKI DAN TURIZMA: Fina objavila tko su bili najbolji poduzetnici u pružanju usluga smještaja, pripremanja i usluživanja hrane

Zabilježeno je povećanje broja zaposlenih

Povodom Svjetskog dana turizma (27.9.), Fina donosi rezultate poduzetnika u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u 2023. godini.

Prema podatcima iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja za statističke i druge potrebe za 2023. godinu, u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane poslovao je 13.891 poduzetnik, kod kojih je bilo zaposleno 85.740 radnika, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje broja zaposlenih za 8510 ili za 11 %.

U promatranom razdoblju, ova skupina poduzetnika ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 6,3 milijarde eura te ukupne rashode od 5,9 milijardi eura. Ostvarili su dobit razdoblja od 685,1 milijun eura i 353,2 milijuna eura gubitka razdoblja te je ukupna neto dobit iznosila 331,9 milijuna eura (u prethodnoj godini ostvarena je neto dobit u iznosu od 511,3 milijuna eura). U odnosu na 2022. godinu, ukupni prihodi povećani su za 18,1 %, ukupni rashodi za 23,9 %, a gubitak razdoblja povećan je za 124,1 % u odnosu na prethodnu godinu.

U djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u 2023. godini, najveće ukupne prihode (299,5 milijuna eura) ostvarila je Valamar riviera d.d.. Na drugom mjestu po ukupnim prihodima je Maistra d.d. (230,2 milijuna eura), a na trećem Plava laguna d.d. (214,8 milijuna eura). Najveću dobit razdoblja u iznosu od 44,4 milijuna eura ostvarila je Plava laguna d.d..

Vaša reakcija na temu