Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Tjedan Noći muzeja uz projekt arheološkog turizma 'Regnum Croatorum'
Regnum Croatorum Piše: Mate Božić, koordinator projekta arheološkog turizma 'Regnum Croatorum'

Tjedan Noći muzeja uz projekt arheološkog turizma 'Regnum Croatorum'

Volonteri i volonterke bit će prigodno odjeveni u ranosrednjovjekovne odore povijesne postrojbe 'Praetoriani Croatorum'

Članstvo Udruge studenata povijesti 'Toma Arhiđakon' - ISHA Split već šesti put zaredom volontira i aktivno sudjeluje u Noći muzeja, a ove godine aktivnosti udruge će se nastaviti i tijekom idućeg tjedna. Tako je tema 15. Noći muzeja, koja će se večeras održati u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, 'Velike obljetnice hrvatskih muzeja', a volonterke i volonteri udruge 'Toma Arhiđakon' i ovaj će put biti na usluzi posjetiteljima splitskog Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika. Od 18 sati aktivno će sudjelovati u obilasku postava muzejske izložbe prigodno odjeveni u ranosrednjovjekovne odore povijesne postrojbe 'Praetoriani Croatorum'. 

Uz događanja u Splitu, program 15. Noći muzeja uz projekt 'Regnum Croatorum' odnosno povijesnu postrojbu 'Praetoriani Croatorum' bit će organiziran i na tvrđavi Klis, točnije u obnovljenom Kneževom dvoru (Providurov stan). Uključit će prezentaciju planiranih aktivnosti oživljene povijesti starohrvatskog doba tijekom 2020. godine uz prethodno predavanje: 'Regia Croatorum - prva stoljeća Hrvata na tlu Europe u svjetlu novijih etimoloških tumačenja hrvatskog imena' (Mate Božić). Izlaganje i prezentacija će započeti u 20.30 sati.

Sljedećeg tjedna, tj. u četvrtak, 6. veljače, navedeno predavanje s temom iz starohrvatskog srednjovjekovlja bit će održano i pred splitskom publikom u suorganizaciji sa splitskim ogrankom Hrvatskog plemićkog zbora u prostorijama Filozofskog fakulteta. Idućeg dana, u petak, 7. veljače, aktivnosti Udruge studenata povijesti 'Toma Arhiđakon' - ISHA Split tijekom tjedna Noći muzeja s ciljem populariziranja oživljene povijesti starohrvatskog doba bit će zaključene povijesnim kvizom u rodnoj kući oca hrvatske književnosti Marka Marulića - Marvlvs Library Jazz Bar. 

Vaša reakcija na temu