Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
TRADICIJA SE NE PREKIDA Procesija 'Za križen' ove godine uz minimalan broj vjernika

TRADICIJA SE NE PREKIDA Procesija 'Za križen' ove godine uz minimalan broj vjernika

Uz križonošu će biti samo najuža pratnja

Poštujući preporučene mjere socijalnog distanciranja, više od 400 godina stara procesija 'Za križen' koja se odvija na otoku Hvaru na Veliki četvrtak navečer, ove će godine imat će minimalan broj sudionika, poručuju iz Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. 

Tako će uz križonošu ove godine biti samo najuža pratnja. No, Hvarani ističu da se tradicija neće prekinuti ni u ovim iznimnim pandemijskim okolnostima, iako će procesija biti s najmanjim mogućim brojem vjernika koji će se držati propisanih mjera distanciranja. 

Počevši u predvečerje Velikog Četvrtka i nastavljajući kroz ranojutarnje sate Velikog Petka, ta je procesija pučki pasionski oblik štovanja Isusove muke. Slavlje započinje na Veliki Četvrtak misom koja se istodobno služi u šest župa: Jelsi, Pitvama, Vrisniku, Svirču, Vrbanju i Vrboskoj. Zatim slijedi procesija koja do ranih jutarnjih sati Velikog petka prijeđe put dug 25 kilometara. 

- Budući da svaka skupina hodočasnika polazi iz svoje crkve i kreće se u smjeru kazaljke na satu, skupine se nikad ne sretnu. Svaku skupinu predvodi na poseban način izabran križonoša - zaključuju iz Turističke zajednice.

Vaša reakcija na temu