Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Trogir domaćin konferencije 'Stvaranje i upravljanje doživljajima u kulturnom turizmu'

Trogir domaćin konferencije 'Stvaranje i upravljanje doživljajima u kulturnom turizmu'

Potencijal kulturnog turizma jedan je od ključnih faktora u strategiji razvoja turizma Splitsko - dalmatinske županije

Pametnim upravljanjem kulturnom baštinom i proizvodima kulturnog turizma možemo privući još više posjetitelja iz svijeta jer imamo ono nešto izvorno, iskonsko, autohtono što danas sve više privlači ljubitelje povijesti i kulture.

Konferencija na temu kulturnog turizma održava se 11. travnja s početkom u 9.30 sati u Brown Beach Hause hotelu u Trogiru. Organizatori konferencije su Turistička zajednica grada Trogira i Croatia Hot Spots magazin u partnerstvu sa Turističkom zajednicom Splitsko - dalmatinske županije.

Na konferenciji će vodeći ljudi u turizmu županije, marketinški i komunikacijski stručnjaci, predstavnici kulturno - kreativnih industrija govoriti o postojećim kulturno - turističkim proizvodima i potencijalu razvoja kulturnog turizma, koji u Splitsko - dalmatinsku županiju privlači znatan broj turista.

Potencijal kulturnog turizma jedan je od ključnih faktora u strategiji razvoja turizma Splitsko - dalmatinske županije i, kao takav, još uvijek nedovoljno iskorišten. Obzirom da kultura destinacije ne postoji bez stanovništva, za stvaranje ponude i doživljaja destinacije potrebno je prihvaćanje lokalne zajednice i njihovih želja za razvitkom kulturnog turizma.

Trogir, grad čije se povijesno središte nalazi na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine od 1997. godine, drugo je najveće kulturno središte Splitsko - dalmatinske županije. Grad pozornica umjetnosti i promotor kulturnih vrijednosti, čija gradska baština nepresušni je izvor stvaralaštva generacijama, domaćin je ove konferencije.

Inovativne tehnologije za kreativniju interpretaciju baštine

Konferencija će odgovoriti na pitanja kako ponuditi kvalitetnu prezentaciju kulture na turističkom tržištu, kako stvoriti i upravljati doživljajima u kulturnom turizmu, koje su navike i ponašanja turista novog doba i kako ispuniti njihova očekivanja. Kako biti drukčiji i kako ponuditi nezaboravan doživljaj prilikom predstavljanja autentične kulture na turističkoj karti svijeta?

Domaćin smještajne jedinice - promotor destinacije

Čak 40 posto svih svjetskih turističkih putovanja motivirano je kulturom. Najčešće se radi o gostima koji putuju u vlastitom aranžmanu, u predsezoni i posezoni, uglavnom borave u manjim hotelima u gradskoj jezgri ili u privatnom smještaju.

Što traže naši gosti, tzv. kulturni turisti?

Unaprijed se informiraju o kulturnom sadržaju kojeg će posjetiti i to na temelju informacija dostupnih na internetu na njihovom jeziku, putem društvenih mreža, te putem komunikacije s domaćinom te kroz spontanu i srdačnu interakciju s lokalnim stanovništvom.

Kulturne atrakcije destinacije vrijedan su dodatak ponudi privatnog smještaja, a njihova interpretacija značajan motiv za posjet. Za razvoj kulturnog turizma u destinaciji ključni su educirani djelatnici.

Program:

9.30 'Srednja Dalmacija prepoznatljiva destinacija kulturnog turizma u Hrvatskoj i svijetu', Turistička zajednica Splitsko - dalmatinske županije, direktor Joško Stella

9.50 'Strategija brendiranja - Marked by masters' - Turistička zajednica grada Trogira /Grad Trogir, direktor Turističke zajednice grada Trogira, Marin Piveta

10.10 Projekt interpretacije kulturne baštine 'Dalmacija storytelling destinacija', Upravni odjel za turizam i pomorstvo, Splitsko - dalmatinska županija

10.40 Udruga turističkih vodiča grada Trogira - 'Proizvodi kulturnog turizma u destinaciji'

11.00 'Popularne društvene kulture, kreativne i kulturne industrije, pretpostavka razvoju destinacije' - profesor politologije, predstojnik Odsjeka za strateško komuniciranje na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Domagoj Bebić

12.00 'Kulturni turizam i brendiranje destinacije, stvaranje kreativnog i inovativnog turističkog proizvoda' Robert Baćac, predsjednik udruge Tur Kultur, nositelj projekta Cro Routes

12.40 Uspješni kulturno turistički proizvodi u destinaciji - Pozitivni primjeri iz prakse Hotel Pašike, Kairos Travel i Opera Selecta

Kao primjere dobre prakse i poduzetništva u kulturnom turizmu u destinaciji, predstaviti ćemo kulturno kreativni projekt Međunarodni festival klasične glazbe - Opera Selecta, agenciju za destinacijski menadžment i tailor made putovanja- Kairos travel i Heritage hotel Pašike s pravim doživljajem stare, povijesne, autohtone gradske jezgre u šarmantnom ambijentu s restauriranim antičkim namještajem.

Vaša reakcija na temu