TURISTIČKI VODIČ: Papa je izgubio rat protiv omiških gusara, ali vojska turista nakon osam stoljeća osvojila je grad
Turistički vodič Piše: Dalmatinski portal

TURISTIČKI VODIČ: Papa je izgubio rat protiv omiških gusara, ali vojska turista nakon osam stoljeća osvojila je grad

Papa Honorije III. je 1221. godine protiv Omišana poveo križarski rat koji je izgubio

Dalmatinski portal objavljuje serijal u kojem ulogu vodiča po dalmatinskim mjestima imaju predstavnici turističkih zajednica. Petra Bartulović, direktorica Turističke zajednice grada Omiša, odgovorila je na naša pitanja...

MJESTO DOBILO IME: Podrijetlo naziva grada potječe od slavenske riječi holm / hum, što je prevedenica ilirsko-grčke riječi onaion / oneon, a znači brijeg, brdo, mjesto na brijeg. Cetinu su grčki kolonisti u donjem toku zvali Nestos iz čega se izvodi ime grada Oneum (Onaeum). Srednjovjekovni se grad naziva Olmissium, Almivssium, a u doba mletačke vlasti Almissa. Današnje se ime Omiša izvodi iz srednjovjekovnog imena.

POVIJEST MJESTA U TRI REČENICE: Još od antičkih vremena ušće Cetine trajno je naseljeno, a povjesničari smatraju kako je preteča današnjeg Omiša maleno naselje Oneum koje se nalazilo u samom podnožju velikog brda sjeverno od grada - Omiške Dinare. S vremenom je lokalno stanovništvo svoje kuće počelo graditi sve bliže moru, a za to su imali itekako dobar razlog - stari Omišani su, naime, bili gusari! Omišani su tako, pod vodstvom čuvenih knezova Kačića, gotovo dva stoljeća vladali velikim dijelom Jadrana te su s vremenom postali toliko moćni da je 1221. godine papa Honorije III. protiv Omišana poveo križarski rat koji je izgubio, no nepunih 60 godina kasnije Mlečani su, također po papinskom nalogu, protiv gusara s Cetine poveli drugi križarski rat, ovaj put s nešto više uspjeha.

BROJ STANOVNIKA: Omiš je prema popisu stanovništva iz 2011. imao 14.936 stanovnika

LEGENDA KOJA SE PRENOSI: Legenda o Mili Gojsalić.

Iako su Poljica danas istinska oaza mira, kroz povijest su se u ovim krajevima vodile mnoge bitke. Jedna od najpoznatijih bitki koju su Poljičani vodili bila je ona 1530. godine kada su na teritorij Poljičke Republike s istoka nezaustavljivo nadirale Osmanlije. Brojčano nadmoćniji, turski osvajači bili su na korak od pobjede nad Poljičanima. Legenda kaže kako je te sudbonosne 1530. mlada Poljičanka Mila Gojsalić otišla u šator turskog osvajača Ahmed-paše i za slobodu svojih Poljičana žrtvovala ono najvrjednije što je imala - svoj život. Zavevši pašu, ušuljala se u spremište baruta turske vojske i zapalila ga. Osmanlije su Milu pokušali uhvatiti, ali, kao svaka prava junakinja, ona nije mogla dopustiti da padne u ruke neprijatelju. S turskom vojskom za leđima, hrabro je trčala do litice s koje puca veličanstven pogled na ušće Cetine te skočila u smrt. U spomen na njen herojski čin, nedaleko od sela Gata danas se nalazi vidikovac s kipom ove mlade junakinje, koju s pravom nazivaju poljičkom Ivanom Orleanskom. Impresivni kip djelo je svjetski poznatog hrvatskog umjetnika Ivana Meštrovića, a nalazi se točno na mjestu s kojeg je, prema legendi, Mila skočila u smrt bježeći od turske vojske.

MJESTA NA KOJIMA SE MORATE FOTOGRAFIRATI: Tvrđava Mirabella, tvrđava Fortica, vidikovac Mila Gojsalić, kanjon rijeke Cetine, Vruja, sv. Vid.

MUZEJ KOJEGA TREBATE POSJETITI: Gradski muzej Omiš

POVIJESNO ZDANJE KOJE TREBATE VIDJETI: 

- tvrđave Mirabella i Fortica koje su trajni podsjetnik na slavnu gusarsku povijest

- Kuća sretnog čovjeka - ime dobila po natpisu koji se nalazi iznad ulaznih vrata 'Zahvaljujem ti, Gospode, što sam bio na ovom svijetu' (GRATIAS AGO TIBI DNE QUIA FUI IN HOC MONDO)

- Crkva sv. Petra (X. st.) - značajan predstavnik starohrvatskog predromaničkog sakralnog graditeljstva                                                - prvi put se spominje 1074. godine za vladavine kralja Slavca

- Poljički trg (poč. 17. st.) - mjesto glavne tržnice, trgovine žitom i sajmova           

-  štandarac za zastavu s grbom providura Molina (1671.) ujedno je služio za oglašavanje naredbi i javno kažnjavanje manjih prijestupa

NAJPOPULARNIJA PLAŽA: Gradska plaža Punta, plaže Brzet i Slavinj, plaža kampa Galeb

PLAŽA NA KOJOJ ĆETE NAĆI MIR: Sva mjesta na Omiškoj rivijeri od Omiša do Piska nude brojne šljunčane plaže idealne za mirni odmor

PLAŽA ZA INVALIDE: Gradska plaža Punta

NUDISTIČKA PLAŽA: /

MJESTA ZA DJECU: Dječja i sportska igrališta

KUĆNI LJUBIMCI: Plaža za pse Ravnice, prostori za istrčavanje pasa u blizini gradske plaže i na Ribnjaku

PONUDA ZA NAUTIČARE: /

MJESTO ZA FJAKU: Šetnice uz Cetinu, štekati kafića i restorana u starom dijelu grada, šetnica do svjetionika s kojeg se pruža prekrasan pogled na gradsku plažu

PONUDA ZA STUDENTE: /

PONUDA ZA UMIROVLJENIKE: igrališta za balote, šetnice, planinarske staze

ZDRAVSTVENI TURIZAM: /

ETNO-EKO: sela omiškog zaobalja i Poljica

DAN GRADA: 16. svibnja - sv. Ivan Nepomuk

MANIFESTACIJE: Festival dalmatinskih klapa, Gusarska bitka, Dalmacija ultra trail, Omiš guitar fest, Moto party, Omiški polumaraton, Plivački maraton, Grebenning, Imbertrek i sl.

INFORMACIJE: TZG Omiš – tel. 021/861 – 350, web:www.visitomis.hr,FB/VisitOmiš

KAKO DOĆI:

Automobilom:

Iz kojeg god smjera da dolazite u Omiš, jedan dio puta vjerojatno ćete provesti na autocesti A-1 gdje postoje čak tri izlaza s kojih za samo pola sata stižete u centar grada.

Ako dolazite iz smjera Zagreba, autocestom A-1 stići ćete do Splita gdje se spajate na državnu cestu D-8. I - to je to. Za otprilike 20-30 minuta lagane vožnje naći ćete se u centru Omiša. Alternativno, s autoceste možete izaći na izlazu Blato na Cetini s kojeg državnom cestom D-70 za pola sata stižete na odredište (nije preporučeno za kampere i druga veća vozila).

Ako dolazite iz smjera Dubrovnika, ključna riječ je opet - D-8. Cesta koja doslovce prolazi kroz sam centar Omiša. Od Dubrovnika do Omiša automobilom stižete za nešto više od tri sata, dok vam od 25 kilometara udaljene Makarske do grada treba tek nešto više od 25 minuta.

Alternativno, ako s juga stižete autocestom A-1, izađite na izlazu Šestanovac s kojeg se državnom cestom D-39 spuštate do mora odakle cestom D-8 nastavljate put do odredišta.

Autobusom:

Budući da se nalazi samo 25 kilometara od drugog najvećeg grada u zemlji (Split), do Omiša je poprilično jednostavno doći autobusom. Iz većine mjesta u Hrvatskoj moguće je kupiti direktnu autobusnu kartu za Omiš, dok iz Splita do grada vozi nekoliko lokalnih linija. Sa splitskog autobusnog kolodvora do Omiša voze autobusi nekoliko autoprijevoznika (o voznom redu raspitajte se na info pultu ili na web stranici, dok iz centra grada do Omiša vozi linija broj 60 autoprijevoznika Promet Split te redovita linija autoprijevoznika Dalmatinac.

Avionom:

Najbliža zračna luka (Resnik) od Omiša je udaljena 41 kilometar i nalazi se u Kaštelima.

NAJBROJNIJI TURISTI: Nijemci, Česi i Poljaci

NAJPOZNATIJI GOST: /

NAJPOVOLJNIJA OPCIJA SMJEŠTAJA: Ponuda smještaja na www.visitomis.hr

NAJLUKSUZNIJA OPCIJA: Ponuda smještaja na www.visitomis.hr

PREPORUKE ZA RESTORANE: Restorani u centru grada, na Rivijeri i u kanjonu rijeke Cetine

PIZZERIJA: brojne

IZLETIŠTA: Radmanove mlinice

OD SUMRAKA DO ZORE: /

REKREACIJA: Rafting, slobodno penjanje, canyoning, planinarske staze, zipline, ronjenje, hiking, treking, kayaking...

DOMAĆI SPECIJALITET: Poljički soparnik - jedno od rijetkih jela službeno uvrštenih u popis hrvatske nematerijalne kulturne baštine

DOMAĆE PIĆE: Vino i brojne vrste rakija

MORATE DOŽIVJETI: Kanjon rijeke Cetine

NEMOJTE URADITI: Nemojte koristiti rute avanturističkih sportova bez pratnje stručnog vodiča

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(65828, "");
Pregledaj komentare