Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com TURIZAM U HRVATSKOJ 'Gotovo svaki četvrti poduzetnik bavi se nekim vidom turističke aktivnosti'

TURIZAM U HRVATSKOJ 'Gotovo svaki četvrti poduzetnik bavi se nekim vidom turističke aktivnosti'

Maruška Vizek kao problem je istaknula i apartmanizaciju na obali

O naličju turizma u Hrvatskoj, koji je naša najvažnija gospodarska grana, u N1 Newsroomu govorila je Maruška Vizek, znanstvena savjetnica Ekonomskog instituta.

- Turizam je naša najjača gospodarska grana, o njoj ovisi četvrtina našeg BDP-a - istaknula je Vizek. 

Tvrdi da se gotovo svaki četvrti poduzetnik bavi nekim vidom turističke aktivnosti.

- Udio u BDP-u nam je među najvećima među mediteranskom konkurenciji - istaknula je ekonomistica.

Navela je da ni 2020. ni 2021. nisu bile normalne godine za usporedbu. 

- Ono što se vidi od 2014. godine nadalje, vidimo da nam se povećava sezonalnost, povećava se udio postelja u privatnom smještaju, a smanjuje u hotelima i kampovim.

Potražnja za smještajem visoke kategorije je velika i tu postoji prostor. Ipak, najčešće se radilo o rekonstrukciji starih hotela, a kod novih hotela nema računice - kad se uzme u obzir sve što moraju zadovoljiti i sva davanja, isplativi su tek kroz deset do 15 godina. Uz to imate privatnu konkurenciju od kojih se očekuje jako malo standarda, a porezno opterećenje im je vjerojatno najmanje u državi - komentirala je znanstvena savjetnica Ekonomskog instituta.

O koncentraciji turizma

- Narančasto, crveno i žuto predstavlja povećanje indeksa koncentracija turizma. Povećanje broja noćenja po stanovniku seli i u zaleđe - Gorski kotar i Liku, pa u zadarsko zaleđe. Cijeli jadranski dio ima povećanje - pojasnila je.

Dodala je da je po koncentraciji turizma Hrvatska rekorder među mediteranskim zemljama.

Kao problem navodi i apartmanizaciju na obali.

- Imamo osjećaj da nam je turizam neodrživ, ali na temelju statističkih podataka ne možemo procijeniti što to točno znači. Tu imamo cijeli niz pokazatelja koji bismo tek trebalo početi pratiti - kazala je.

Vizek je pojasnila da je najkraća sezona u Istri, gdje se turizam 'strateški planira'. Osim toga, i dio otoka je produžio sezonu, kao i dio oko Dubrovnika.

- Ako vam u jedinicama lokalne samouprave dominira samo privatni smještaj, teško da možete produžiti sezonu. 

Ne bi nam se smjelo dogoditi kao zemlji da je turizam dominantna grana i nemamo dovoljno diverzificiranu ekonomiju, a događa nam se upravo to - zaključila je. 

Vaša reakcija na temu