Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
TZ Splitsko-dalmatinske županije izradila Strategiju kružnog gospodarstva u turizmu

TZ Splitsko-dalmatinske županije izradila Strategiju kružnog gospodarstva u turizmu

Bit će primjenjiva na svim područjima koja su pod pritiskom turista odnosno prevelikih pritisaka turističke ponude u ljetnim periodima, poručila je Maja Franetović

U hotelu Briig danas je predstavljen nacrt Strategije kružnog gospodarstva u turizmu, financirane sredstvima Incircle EU projekta. Tom prigodom direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella poručio je kako je ponosan što su izabrani sa šest mediteranskih područja kao područje za koje će se izraditi strategija. 

- Projekt koji je u vrijednosti od 25 milijuna kuna, odnosno 3,37 milijuna eura, je spojio šest europskih zemalja Mediterana. Cilj projekta je da se razvija održivi turizam i strategija kružnog gospodarstva u turizmu. Sve se to logično nastavlja na naše nastojanje da provodimo održivi turizam, s naglaskom na blagostanje lokalnog stanovništva. Napravili smo Studiju nosivih kapaciteta, a sada je u tijeku izrada akcijskog plan upravo održivog turizma. Ova strategija je odličan nastavak za spomenuto, a dobit ćemo odličan dokument u kojem su se uključili ključni akteri u turizmu s našeg područja. U ovom dokumentu važan je otpad, voda, energija i mobilnost - kazao je Joško Stella.

Maja Franetović, savjetnica za financije i europske fondove TZ Splitsko-dalmatinske županije, otkrila je detalje programa. 

- Strategija se razvijala od listopada prošle godine do lipnja ove godine. U tom periodu smo izradili nacrt, a danas je predstavljanje nacrta strategije. Samu strategiju i njezinu finalizaciju očekujemo krajem lipnja - kazala je Franetović dodavši da je naša županija pionir u strategiji kružnog gospodarstva za područje turizma. 

- Bit će primjenjiva na svim područjima koja su pod pritiskom turista odnosno prevelikih pritisaka turističke ponude koji se događaju u ljetnim periodima. Kroz ovu strategiju pokušavamo definirati neke mjere da očuvamo autohtono stanovništvo, kulturnu baštinu, smanjimo pritiske, očuvamo okoliš, odnosno da pokušamo učiniti našu destinaciju dugoročno održivom.

Kristina Brščić iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča ponosna je što su izabrani kao izrađivači studije.

- Važno je reći da mi ne izrađujemo sami studiju nego zajedno sa dionicima s ovog područja. Jako mi je drago da se od početka uključio velik broj dionika, što je TZ uspjela mobilizirati ljude iz različitih sektora. Danas je četvrta po redu radionica, predstavit ćemo nacrt izabranih mjera te definirane vizije i ciljeve. Nakon toga izbrusit ćemo polako aktivnosti i nadamo se da ćemo do kraja lipnja imati gotovu strategiju. U okviru prethodne tri radionice definirali smo viziju za područje turizma, za područje energije, za područje mobilnosti i za područje upravljanja vodom. U okviru svake ove vizije definirali smo tri do šest ciljeva i za svaki cilj definirali smo pojedine mjere kako ostvariti te ciljeve. Strategija je zamišljena da se realiziraju ove aktivnosti do  2030. godine - pojasnila je Brščić.

Ako se bavite turizmom vezano uz energiju, dodala je, predložila bih vam da koristite što više obnovljive izvore energije, da svoje turiste potičete na to da ne koriste energiju, da ne koriste plastiku, da ne koriste hlađenje iznad 24 u svojim sobama, malim koracima se dolazi do velikih ušteda. 

- Nisu to nikakve specijalne stvari nego način ponašanja kako se svi moramo odnositi prema resursima koje imamo s poštovanjem - zaključila je.

Vaša reakcija na temu