Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay U dva dana booking na Airbnb-u za ukrajinske gradove doživio veliki rast
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

U dva dana booking na Airbnb-u za ukrajinske gradove doživio veliki rast

Evo o čemu se radi

Bojana Ćulum Ilić, izvanredna profesorica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, preko Airbnb-ja na tri je dana bukirala apartman u ukrajinskom Harkivu, za Dan žena.

Alan Bahorić, PR stručnjak iz Zagreba, odlučio je sebi za rođendan 23. ožujka 'pokloniti' petodnevno putovanje u Sumi.

Njih dvoje, jasno, neće otputovati u ove ukrajinske gradove koji zbog ruske agresije zadnji tjedan trpe teško bombardiranje, a čiji su stanovnici već danima u podrumima, ali su se kao na stotine ljudi diljem svijeta pridružili akciji na društvenim mrežama kako bi pomogli ukrajinskim Airbnb domaćinima, piše Jutarnji list.

Akcija je nastala spontano 2. ožujka, a u samo 48 sati, objavio je na Twitteru suosnivač i glavni izvršni direktor Airbnb-ja Brian Chesky, na tisuće gostiju iz cijelog svijeta bukiralo je preko 61.000 noćenja u ukrajinskim gradovima koji su zahvaćeni ratnom invazijom Rusije.

Uplaćeno 2 milijuna dolara

U samo dva dana, kažu nam u Airbnb-iju, ukrajinskim domaćinima na taj je način uplaćeno gotovo 2 milijuna dolara, a najpoznatija globalna platforma za kratkoročni najam smještaja odrekla se svih naknada za domaćine i goste.

Uz to, osigurat će potpuno besplatno 100.000 smještajnih jedinica za ukrajinske izbjeglice, a kao odgovor na rusku invaziju, blokirali su buking za Rusiju i Bjelorusiju, tako da se tamo preko Airbnb-ija ne može unajmiti smještaj, niti ruski i bjeloruski gosti mogu bilo gdje u svijetu bukirati apartman ili sobu.

- Više od 34.000 noćenja rezervirali su gosti iz SAD-a, više od 8000 gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva, a oko 3000 kanadski gosti. Vrijednost rezervacija je oko 2 milijuna dolara, a Airbnb se odrekao svih naknada - odgovorili su Jutarnjem listu iz Airbnb-ija, no nemaju još najnovije podatke kao i one za Hrvatsku.

Bojana Ćulum Ilić za akciju je doznala na Twitteru. Odlučila se i sama pomoći tako što će rezervirati stan u Harkivu, drugom najvećem ukrajinskom gradu na istoku koji danima Rusi napadaju iz svih raspoloživih sredstava. Poslala je mail vlasnici stana Nataliji kojoj je objasnila da neće doći, ali da tako želi simbolično pomoći i poslati im poruku ohrabrenja jer joj se to učinilo kao dobra akcija direktne pomoći ljudima.

Dala joj je i e-mail te poručila da se jave i njeni prijatelji kojima treba pomoći.

- Napisala sam joj da budu hrabri, strpljivi i da se čuvaju, te da i sami imamo ratna iskustva. Da im sada treba način da to prebrode, kroz humor, zajednički će to proći. Ona je bila beskrajno emotivna, zahvaljivala se, a mene je njen mail potpuno emotivno dotukao – kaže Bojana Ćulum Ilić

Vaša reakcija na temu