Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay U petak u Dubrovniku započinje organizirano cijepljenje turističkih djelatnika

U petak u Dubrovniku započinje organizirano cijepljenje turističkih djelatnika

Namjera je poslati poruku o sigurnosti te hrvatske destinacije

Organizirano cijepljenje turističkih djelatnika započinje u petak u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a Dubrovnik će povodom početka ove važne akcije Ministarstva turizma i sporta i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo posjetiti ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Nakon Dubrovnika, sukladno prioritetima i planu cijepljenja, krenut će se s cijepljenjem turističkih djelatnika i u svim ostalim turističkim destinacijama Republike Hrvatske.

- S obzirom na izrazitu važnost i prepoznatljivost Dubrovnika kao turističke destinacije želimo s cijepljenjem započeti baš u Dubrovniku, kako bismo dodatno poslali poruku našim gostima o sigurnosti ove, ali i svih drugih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Zahvaljujem našim turističkim djelatnicima na iznimnoj odgovornosti koju pokazuju u pripremama za ovu sezonu, kao i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Ministarstvu zdravstva na stručnoj pomoći - rekla je ministrica Nikolina Brnjac, objavljeno je na stranicama Ministarstva.

- Iznimno smo zadovoljni što je počelo organizirano cijepljenje turističkih djelatnika u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, jer znamo koliko je važno poslati poruku sigurnosti turistima, a ovime to činimo. Dubrovnik spremno dočekuje sve naše goste i zahvaljujem svim turističkim djelatnicima koji su pristupili organiziranom cijepljenju kako bismo što otporniji dočekali glavni dio sezone - izjavio je župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

Hrvatska je od početka travnja otvorena i za turiste izvan Europske unije, uz vrlo jasna i transparentna pravila oko ulaska u zemlju. Ministarstvo je na svojim mrežnim stranicama objavilo Upute za cijepljenje djelatnika u sektoru turizma.

Prioritetno cijepljenje je dobrovoljno i odnosi se samo na zaposlene u pravnim osobama i obrtima u turističkom sektoru, a poslodavci trebaju svoje zaposlenike, koji iskažu želju za cijepljenjem, razvrstati u dvije skupine sukladno epidemiološkim rizicima koji proizlaze iz njihovog radnog mjesta.

U prvoj prioritetnoj skupini za cijepljenje su zaposlenici koji ostvaruju veće kontakte prema gostima i oni koji zbog prirode posla nisu u mogućnosti osigurati kvalitetnu socijalnu distancu u zatvorenim prostorima, ili su izravno u kontaktu s proizvodima koji idu pred gosta, dok su u drugoj prioritetnoj skupini zaposlenici koji poslove mogu obavljati bez bliskog izravnog kontakta s gostima te ostvaruju povremene kontakte prema gostima i u obavljanju posla mogu osigurati epidemiološku distancu.

U kontekstu početka akcije, ministrica Brnjac je istaknula kako će cijepljenje turističkih djelatnika u Hrvatskoj smanjiti mogućnost nastajanja žarišta u turističkim destinacijama te dodatno potaknuti povjerenje u Hrvatsku kao sigurnu i odgovornu destinaciju.

Vaša reakcija na temu