Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Umro Stjepan Brkljačić Pipo, jedan od pionira hrvatskog turizma

Umro Stjepan Brkljačić Pipo, jedan od pionira hrvatskog turizma

Preminuo je u nedjelju u 81. godini života

Jedan od pionira hrvatskog turizma, Stjepan Brkljačić Pipo, preminuo je u nedjelju u 81. godini života, piše portal Turizmoteka.hr. Svoj život posvetio je razvoju i promicanju hrvatskog turizma u svijetu.

Rođen je 3. siječnja 1939. u Gospiću, a dugu i plodnu karijeru započeo je kao profesor francuskog jezika u Korenici. Plitvička su jezera blizu, turizam kreće, i traže se oni koji govore strane jezike, te mladi profesor francuskog dobiva ponude da se okuša u turizmu. Odabire zagrebački Generalturist gdje razvija odjel za lovni turizam koji doživljava procvat, a Stjepan kojega svi zovu Pipo postaje poznat turistički menadžer. 1974. postaje zamjenik voditelja predstavništva Turističkog saveza Jugoslavije u Parizu.

Nakon francuske epizode preuzima belgijsko predstavništvo Bemex Toursa, koji također ubrzo doživljava pravu poslovnu renesansu. Kao direktor Bemexa dočekao je rađanje hrvatske države. Kruna karijere bila mu je osnivanje I.D. Riva Toursa u Nizozemskoj, koji ove godine slavi 25 godina postojanja i jedan je od najvećih domaćih touroperatora. 

Od 2002.godine Brkljačić se povlači iz javnosti, no i dalje, premda oslabljen moždanim udarom, prati sve do zadnjeg dana, rad svoje Rive. Bio je jedinstven čovjek, intelektualac, stručnjak, poeta, ljubitelj umjetnosti, glazbe, duhoviti zafrkant, prijatelj...

Vaša reakcija na temu