Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MILIJUNI ZA PRORAČUN Povećana turistička pristojba, najviše u Podstrani

MILIJUNI ZA PRORAČUN Povećana turistička pristojba, najviše u Podstrani

Odluku je usvojila Županijska skupština

Usvojena je odluka o visini turističke pristojbe za 2020. godinu koju je Županijska skupština trebala donijeti do 16. rujna, a osim usvojenih povećanja novost je da je Skupština po prvi put usvojila decentralizirane prijedloge svih jedinica lokalne samouprave koje su uspjeli prikupiti na dvije koordinacije s predstavnicima jedinica lokalne samouprave i njihovim turističkim vijećima.

- Sami Pravilnik o najvišem i najnižem iznosu donosi svojevrsna povećanja turističke pristojbe za neke djelatnosti, pa je na primjer cijena za hotele za smještaj po osobi između 10 i 20 kuna, a za privatne iznajmljivače, kojih je najviše, paušal je između 350 i 1000 kuna. Do sada je taj iznos bio od 174 do 345 kuna po razredima koji su novim zakonom ukinuti, a sada je cijela destinacija jedan razred. Za hotele su se cijene po razredima kretale od 7 do 10  kuna - kazao je Stipe Čogelja, županijski pročelnik za turizam i pomorstvo.

Većina jedinica lokalne samouprave su prihvatile minimalne iznose, tek su neke donijele blaga povećanja u predsezoni, za kampove ili za korištenje kuća za odmor koje se ne koriste u turističke svrhe.

- Među njima su Split, Makarska, Hvar i Podstrana koja donosi najveća povećanja ovih pristojbi. Nažalost, nije bilo dovoljno vremena za neku ozbiljniju analizu koju su predsjednici turističkih zajednica na lokalnom području mogli napraviti. Očekujemo da će se za 2021. godinu napraviti detaljnija analiza kako bi jedinice lokalne samouprave vidjele koliko je vršno opterećenje na infrastrukturu, što povećanje broja turista donosi za povećanje troškova komunalnoj infrastrukturi. Raspodjela je da 65% ide jedinicama lokalne samouprave, 35% turističkim zajednicama, a 30% direktno gradovima i općinama koje će taj novac dalje moći ulagati u razvoj infrastrukture - pojasnio je Čogelja.

Na pitanje koliko će Splitsko-dalmatinska županija uprihoditi na osnovu ovog povećanja odgovorio je da je teško procjenjivati, ali da će se svakako raditi o milijunima.

Vaša reakcija na temu