Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO Barbara Marković u PodKaST-u: 'Split se u turizmu mora odlučiti što želi biti'

VIDEO Barbara Marković u PodKaST-u: 'Split se u turizmu mora odlučiti što želi biti'

'Moramo kvalitetno iskoristiti vrijeme prije centralnog dijela sezone i period nakon toga'

Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja, gostovala je u posljednjem splitskom podcastu PodKaST kod urednika i voditelja Vangela Likuševskog.

Bavi se aktivnim turizmom više od 20 godina, od toga 10 godina u Americi radeći u kruzing industriji kao oficir u hotelskim operacijama, a kasnije je i za renomirane hotelske lance radila kao organizatorica kongresa, konferencija i raznih seminara. 

Organizira prvi hrvatski kongres obiteljskog smještaja

Diplomirala je nakon povratka u Hrvatsku te je otvorila putničku agenciju. Licencirani je turistički vodič i pratitelj na engleskom i francuskom jeziku. 

Među prvima je sudjelovala u edukacijama za vlasnike obiteljskog smještaja te danas radi kao domaćin u svojim smještajnim jedinicama, ali i kao stručni predavač na podizanju i razvoju kvalitete obiteljskog smještaja. Organizira prvi hrvatski kongres obiteljskog smještaja.

U zadnje vrijeme je koordinatorica Povjerenstva za turizam Grada Splita te organizira panel rasprave i okrugle stolove u svojstvu moderatora te se bavi ključnim pitanjima vezanim uz turizam i sinergiju turističkih djelatnosti.

'Bili smo generacija koja nije imala puno novaca'

U opsežnom i vrlo detaljnom razgovoru otkrila je mnogo toga o sebi, a posla je i važne poruke za sve hrvatske turističke djelatnike i iznajmljivače.

- Splitsko sam dite, a kao klinka sam voljela voziti motore. Moji roditelji imali su nekog Tomosa koji sam uspješno (ili neuspješno) 'krala' iz garaže. Tada sam imala 11, odnosno 12 godina i mogu reći da mi je ta ljubav ostala i danas. Vozim i dalje motore - rekla je u početku zanimljivog razgovora Barbara Marković.

Istaknula je da čak zna i popravljati motore, a u mladim danima imala je dečka koji je bio zaluđen tim vozilima.

- Znam čak i popravljati motore. Kako samo odrastala, stalno sam se vozikala motorima, a i moj tadašnji dečko bio je zaluđen njima. Osim toga, moja ljubav je i pjevanje, ali i plesanje. Žao mi je što se nisam malo više 'dala' u tu umjetnost. Dugo sam skupljala ploče i uvijek sam bila obožavateljica kvalitetne glazbe - otkrila je.

'Uvijek mi je bila želja raditi i putovati'

U nastavku se osvrnula na svoje srednjoškolske dane. Rekla je da je završila Turističku školu u Splitu.

- Bili smo generacija koja nije imala puno novaca, ali bilo je draži u tome svemu. Svi smo bili slični, nije bilo puno novaca, ali, nešto je bilo u tome. Nije bilo društvenih mreža i svi smo se nalazili, družili smo se uživo - prisjetila se.

No, nakon srednjoškolskog obrazovanja odlučila se uhvatiti u koštac s turizmom.

- Nakon srednje škole počela sam se aktivno baviti turizmom. Radila sam za jednu kruzersku agenciju. Znate, uvijek mi je bila želja raditi i putovati. U početku sam bila djelatnica u duty free shopu. Za početak, bilo mi je super, to su bili neki moji počeci. U svakom slučaju, ja sam željela samo putovati i uz to raditi - iskreno će Marković.

'Sada se puno lakše pronalaze ovakvi poslovi na brodovima, ali…'

Dugo godina bila je djelatnica u kruzing kompanijama. Proputovala je gotovo cijeli svijet, a otkrila je i neke zanimljive anegdote koje će pamtiti do kraja života.

- Meni je bilo otkriće upoznavati ljude na brodovima, a sve kroz posao. Od 19 do 27 godine sam to radila, a najljepše mjesto koje sam posjetila bio je Portoriko. Ta ruta mi se baš dojmila, bilo je to pravo otkriće. Tada sam prvi put 'zagazila' u Latinsku Ameriku, i ti ljudi, ta zemlja me fascinirala. Njihovi plesovi, zabava… Fascinantno, jednostavno - fascinantno. Ta spontanost me oduševila. Naravno, još je bilo predivnih zemalja koje sam posjetila, ali Latinska Amerika mi se posebno dojmila - kazala je u nastavku.

Tvrdi da današnji mladi mogu puno lakše pronaći poslove kojima se ona bavila, no, priznala je da je danas puno drugačija situacija.

'Postala sam pratitelj na ekskurzijama'

Naime, kaže da se taj kruh teško zarađuje, izuzetno je naporno i onaj tko se odluči ići njezinim poslovnim stopama, mora posjedovati veliku radnu naviku.

- Sada se puno lakše pronalaze ovakvi poslovi na brodovima nego što je to bio slučaj u mom vremenu. Gledajte, nije se lako baviti ovom strukom. Moj radni dan započinjao bi u 5 sati ujutro i trajao bi do ponoć. Često je bilo vrlo iscrpljujuće, a uz sve to, nemate slobodnog vremena. Dok ste na brodu, dok imate ugovor, vi stalno radite. Nije ni lako, ni jednostavno biti pristojan i ponizan. Moram priznati, samo jednom sam imala jednu malo neugodniju situaciju s gostom, ali na kraju je sve dobro prošlo - otkrila je.

Osim toga, prisjetila se neobičnog poslovnog iskustva s gej kruzera.

- Oni se jako dobro zabavljaju i ostavljaju najčešće najbolje napojnice - kazala je između ostalog u podcastu.

Nakon dugogodišnjeg staža na kruzerima vratila se u Split te se posvetila svojoj kćerki Zari. Ubrzo nakon toga dobila je novi poslovni angažman.

- Nakon kruzera, vratila sam se doma, rodila sam kćer Zaru i posvetila sam se njoj. Poslije sam postala pratitelj na ekskurzijama za mlade. Obično sam u tom periodu putovala u Španjolsku, Francusku i Italiju. Bilo mi je lijepo, guštala sam u tome - kazala je.

'Već više od 10 godina radimo edukacije'

Otvaranje turističke agencije bio je njen novi poslovni korak.

- Da, ubrzo nakon svih ovih poslova konačno sam odlučila otvoriti svoju turističku agenciju, no od vremena korone malo sam je zanemarila i kod mene su na prvo mjesto došli neki drugi prioriteti. Trenutno sam predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja i malo više se time bavim - istaknula je kroz razgovor.

Otkrila je kako je postala predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

- Po povratku iz Amerike upoznala sam direktora Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Oni su formirali edukacije za vlasnike obiteljskog smještaja. Ja sam već tada imala bogato turističko iskustvo. Direktom mi je predložio da vodim taj dio turistički segment. Evo, sada već više od 10 godina radimo edukacije koje su uglavnom locirane na području SD županije, ali, imali smo aktivnosti i na razini cijele Hrvatske - podvukla je Barbara Marković.

'Moramo se odlučiti što želimo biti. Uvijek će u visokoj sezoni biti svega'

Govoreći o turizmu i turističkim potencijalima, osvanula se i na grad podno Marjana. Smatra da se Splićani moraju odlučiti što žele biti tijekom turističke sezone.

- Moramo se odlučiti što želimo biti. Uvijek će u visokoj sezoni biti svega; od mladosti, do partyja. Uvijek ćemo imati i dobno mlade i starije turiste, bogate i malo manje bogate… Moramo kvalitetno iskoristiti vrijeme prije centralnog dijela sezone i period nakon toga. Ti gosti nam donose mnogo novca, uz naravno sve one koji nam dođu tijekom cijelog ljeta - rekla je između ostalog.

Kroz opušteni razgovor uputila je brojne zanimljive, ali i korisne savjete svima onima koji se žele baviti turizmom ili se već sada bave ovakvim djelatnostima.

Što je sve otkrila i koliko je njezino iskustvo uistinu bogato, pogledajte u novom splitskom podcastu PodKaST.

Novi PodKaST na rasporedu je u utorak, 17. svibnja 2022. godine, a idući gost je tajnik SDP-a Split i njihov kandidat za poteštata Davor Matijević. Početak razgovora predviđen je u 21 sat i 30 minuta uz izravan prijenos.


Vaša reakcija na temu