Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Vozite u Austriju? Kazna koje nema kod nas mogla bi vam izbiti iz džepa čak 2000 eura

Vozite u Austriju? Kazna koje nema kod nas mogla bi vam izbiti iz džepa čak 2000 eura

Mogu vam i oduzeti vozilo

U jeku zimske turističke sezone austrijska policija upozorila je vozače da moraju propisno postaviti i osigurati svoju skijašku opremu tijekom putovanja jer u protivnom mogu biti kažnjeni visokim kaznama. Ako policajac smatra da su skije loše pričvršćene, može izreći kaznu do 500 eura, a u kombinaciji prekoračenja brzine s nekim drugim prekršajima, poput famozne kazne za onečišćenje zraka od 2000 eura, možete dobiti i zabranu upravljanja vozilom, javlja T-portal.

Austrijski policajci tretiraju zimsku opremu kao što su skije, skijaške daske i pancerice kao teret koji mora biti osiguran tijekom vožnje, piše Siol. Nepropisno pričvršćen teret može biti opasan u slučaju nezgode i može ozbiljno ozlijediti putnike u vozilu. Ako se vozite u polupraznom automobilu i samo gurnete skije preko preklopljenog stražnjeg sjedala, tada vas austrijska policija može kazniti i do 500 eura.

Preporučuje se odlaganje skija na krovni nosač ili u krovnu kutiju, što je najsigurnije rješenje za putnike u slučaju naglog kočenja. U krovnu kutiju idealno bi bilo spremiti pancerice i skijaške štapove. Ako skije i drugu opremu spremate u automobil, stavite ih na dno prtljažnika. Zavežite skije trakom i također ih pričvrstite. U za to prikladne torbe možete spremiti skije, daske za skijanje, pa čak i pancerice.

Preporučljivo je imati i lance za snijeg jer u austrijskim planinama ima dosta dionica na kojima je cesta prekrivena snijegom i ledom, a na njima su lanci obavezni, čak i uz zimske gume.

Posebnu pozornost treba obratiti i na ograničenje brzine u ekološkim područjima s niskim emisijama, poput onih na autocestama oko Salzburga. Na tim mjestima, označenim dopunskim znakom IG-L, koji je ispod znaka ograničenja brzine, za prebrzu vožnju možete dobiti i trostruku kaznu.

Prva je kazna za prekoračenje brzine, čiju će visinu odrediti policija, druga je za onečišćenje zraka i iznosi 2000 eura, a sve to može biti dopunjeno zabranom upravljanja vozilom, što policija rješava oduzimanjem ključeva ili stavljanjem lisica na upravljač vozila.

Uz sve to, obratite pozornost na austrijske automatske radare, a oni, osim prekoračenja brzine, mogu pratiti i druge prekršaje. Automatskim radarskim fotografiranjem moguće je sankcionirati i nekorištenje sigurnosnog pojasa ili telefoniranje tijekom vožnje bez hands-free opreme.

Vaša reakcija na temu