Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Zadarska tvrtka osmislila graf koji će svi pomno pratiti: Detaljno pokazuje kamo ide turistička sezona

Zadarska tvrtka osmislila graf koji će svi pomno pratiti: Detaljno pokazuje kamo ide turistička sezona

Aplikacija upravljanja rezervacijama, cijenama i gostima

Aplikacija upravljanja rezervacijama, cijenama i gostima zadarske tvrtke Rentlio otkriva vrlo zanimljive podatke o vjerojatnoj sudbini turističke sezone. Inače je to vodeća domaća aplikacija za male hotele, hostele, apartmane i sobe. Na tržištu je već pet godina, donosi RTL.

Ovi Zadrani su na samom početku koronakrize objavili TrendTracker - graf koji pokazuje broj rezervacija i otkazivanja smještaja diljem Hrvatske, a koji olakšava upravljanje krizom svima u turističkoj industriji kroz pružanja pravovremenih tržišnih informacija i koji u svojoj bazi ima 7000 smještajnih jedinica (koje nisu sve samo iz naše zemlje). 

'Trend Tracker prikazuje podatke u realnom vremenu o trendu oporavka turističkog tržišta temeljem omjera novih i otkazanih rezervacija za cijelu korisničku bazu Rentija.

Kad je vrijednost Trend Trackera iznad 1 znači da je u promatranom danu pristiglo više novih rezervacija nego je bilo otkaza postojećih rezervacija. Promatrajući podatke na grafu vidljivo je kako se već krajem veljače osjetno smanjio broj novih rezervacija dok je sama vrijednost Rentlio Trend Trackera dotakla najnižu točku polovinom ožujka. Broj otkazanih rezervacija 17. ožujka bio je čak 20 puta veći od broja novih rezervacija koje su naši korisnici primili', pojašnjava osnivač Rentlia, Marko Mišulić.

'Krajem prošlog mjeseca započeo je blagi rast, a prvi ozbiljniji pozitivni signali nastupili su u posljednjih desetak dana. Tad je vrijednost Trackera prvi put od početka krize prešla vrijednost 1. Iako veseli vidjeti te pozitivne trendove koji su nastupili u zadnja dva tjedna treba istaknuti kako smo zapravo tek na pola puta do neke normale. Kad usporedimo podatke s istim razdobljem prošle godine vidimo kako je lani u prvih šest mjeseci prosječna dnevna vrijednost Trend Trackera iznosila 2. To znači da je u prvoj polovini prošle godine na razini dana u prosjeku pristizalo dvostruko više novih rezervacija nego što se dogodilo otkazivanja postojećih rezervacija', rekao je Mišulić. 

Pitali smo ga što očekuje od ove sezone, budući da je prvo bilo 'jedno veliko ništa od ljeta' po svim medijima, pa je rečeno da će svaki peti Nijemac doći u Hrvatsku, pa sada ipak neće...:

'Što se tiče očekivanja za ovu turističku sezonu treba uzeti u obzir kako se val otkaza rezervacija u ožujku i travnju najvećm dijelom odnosio na boravke do kraja lipnja. Većina rezervacija za drugi dio ove godine nije bila otkazana tijekom ožujka i travnja. Zato je iznimno bitno sad pratiti kretanje Trend Trackera jer, ukoliko vrijednost opet krene uzastopno padati, to će značiti da je nastupio period otkazivanja rezervacija i za ovaj glavni, ljetni dio sezone, objasnio je za RTL.

Vaša reakcija na temu