Više od dva desetljeća Kaštelani njeguju svoj brend crljenka kaštelanskog, vrhunskog vina čiji je predak nadaleko čuveni kalifornijski zinfandel.
I kada se 2000. u vinogradu Kaštelanina Ivice Radunića otkrio trs koji je potvrdio ovu tezu, suradnja i zajedničko djelovanje na brendiranju crljenka i rođaka - uz potporu i kalifornijskih znanstvenika te profesora sa zagrebačkog Agronomskom fakulteta kao i domicilne Udruge štovatelja crljenka kaštelanskog - rezultirala je da danas svi znaju sve o crljenku, vinovoj lozi i vinu uzgajnom na padinama Kozjaka, na plodnim kaštelanskim poljima, koji za svoju kvalitetu samo niže komplimente i nagrade - naravno. A sada se krenulo i dalje - pokrenut je projekt 'Zin island route', odnosno 'Morski puti crljenka kaštelanskog i rođaka.'
'Nastavljamo suradnju, povezujemo lozu rođaka - od plavca malog koji je obilježje hvarskih vinograda pa dobričića koji je izvorna šoltanska vrsta, pri čemu svi imaju zajedničku crtu kvalitetnog grožđa, odnosno vina - u novu avanturu koja je upravo u tijeku, plovidbu od Kaštela do Šolte pa do Hvara, precizno do Starog Grada, do antičkog polja Agera', ističe Srećko Radnić uime Klastera 'Zora', koji desetljećima radi na prepoznavanju crljenka kaštelanskog.
Već su realizirane 'Priče o destinaciji i crljenku', osmišljen je i virtualni muzej crljenka kaštelanskog, napravljena ilustrirana 'Priča o junaku', priređena brojna kušanja tradicijskih jela 'Kaštelanski ribarski žmuli i pjati', organiziran 'Tradicijski ribolov' i izvršen međugeneracijski prijenos tradicijskih ribolovnih vještina i znanja, izrađen 'Plan upravljanja obalnim pojasom i prilagodbom na klimatske promjene za prostor Grada Kaštela'... Mnogo je toga, dakle, napravljeno, ali se planiraju i nove akcije pod egidom 'Hrvatska, domovina Zinfandela.'
'Istraživanje porijekla kalifornijskog zinfandela, koje je pokrenula doktorica Caren Meredit na kalifornijskom agronomskom fakultetu, u suradnji s profesorima Maletić i Pejić na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, i koja je rezultirala jednom lijepom spoznajom kako je taj zinfandel ustvari crljenak kaštelanski, naše gore list te da su on i dobričić, naš šoltanski, dio obitelji plavca malog, sve se zakotljalo novim prekrasnim pričama. A to su revitalizacija crljenka kaštelanskog, 'buđenje' i ulaganje brojnih kaštelanskih vinara i vinogradara. Nakon toga se revitalizirao i dobričić, stvorila se nova generacija šoltanskih vinara i vinogradara.
Znači, ta prva priča na relaciji Kalifornija-Hrvatska potakla je dvije nove priče u Kaštelima i na Šolti. Super je ideja da se posjećujemo, razmjenjujemo iskustva, radimo na daljnjem napretku naših proizvoda i promociji, naravno', direktan je bio Vicko Kaštelanac, jedan od najagilnijih šoltanskih vinara kao i top-uljar.
Dočekao je Kaštelanac u Stomorskoj Kaštelane i sa žmulom vina, dobričića dakako, uz svoju novu knjigu o svim tajnama vinarstva i vinogradarstva 'Priča o otoku i jednoj vinskoj sorti', dok je on dobio paket crljenka kaštelanskog.
Suradnja se nastavlja, i to uz podršku gradova Kaštela i Stari Grad te Općine Šolta, turističkih zajednica Kaštela, Starog Grada i Šolte, uz Klaster 'Zora' i Udrugu vinara. Potporu daju i Splitsko-dalmatinska županije te Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije.
Kaštelani su sa otoka Šolte svoju plovidbu 'Morski puti crljenka kaštelanskog - Zin island route' nastavili prema Hvaru, prema starograjskom zaljevu. Žele 'provjeriti' kakva je situacija i s plavcem.