Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović ZRAČNA LUKA SPLIT Kada se mogu očekivati linije do Sjeverne Amerike?

ZRAČNA LUKA SPLIT Kada se mogu očekivati linije do Sjeverne Amerike?

Nakon uspješne prve sezone američki United Airlines najavio je već za 1. svibnja 2022. letove između New Yorka i Dubrovnika

U prvih desetak dana listopada kroz splitsku zračnu luku prošlo je 80 tisuća putnika, gotovo kao i prije pandemije. Ove godine nosi titulu najprometnije u Hrvatskoj, no sa zimskim redom letenja preživjet će samo 8 izravnih letova. Za sada nema najave ni izravnih letova s Amerikom iako je to velika želja turističkih djelatnika, ali i Hrvata nakon skorog ukidanja viza.

Nakon uspješne prve sezone američki United Airlines najavio je već za 1. svibnja 2022. letove između New Yorka i Dubrovnika. Američko je tržište postalo naše najjače izvaneuropsko tržište. Dostigli su 55 posto noćenja iz vremena prije pandemije, kažu statistike.

- Nama u Splitsko-dalmatinskoj županiji je to itekako zanimljivo, a mogu reći i šire, s obzirom na završetak Pelješkog mosta vjerujem da će svim američkim turistima biti jednostavnije i dostupnije doći na ostale destinacije koje nisu vezane samo uz Dubrovnik - ističe za HRT predsjednik Županijske komore Split Jože Tomaš

Najava ukidanje viznoga režima za Hrvate i želja za većim brojem američkih gostiju u Splitu, Hvaru, Trogiru, nanovo su aktualizirali priču o izravnim letovima i prema Resniku, ove godine najprometnijoj hrvatskoj zračnoj luci.

- Mislim da je jednostavno vrijeme da i HTZ i Ministarstvo turizma počnu raditi na tome. Mi samostalno nemamo dovoljno kapaciteta, ali smo spremni pripomoći i sudjelovati da produžimo sezonu - kaže gradonačelnik Trogira Ante Bilić

Moguće povezivanje s drugom stranom Atlantika priželjkuju i u samoj Zračnoj luci. Da nije bilo pandemije, Split bi bio već povezan s Kanadom.

- Očekujemo da će ove olakšice koje su se dogodile oko ukidanja viznoga režima zapravo doprinijeti činjenici da smo mi sljedeći na redu na uspostavi takvoga leta - smatra pomoćnik direktora Zračne luke Split Pero Bilas

Splitska je pista kraća od dubrovačke za 600 metara no to nije problem, kažu u Resniku.

Kao i kod drugih avioprijevoznika, problem je sama destinacija koja svojim sadržajima generira želju za letovima, a tu srednja Dalmacija kada nema sunca i mora, itekako kaska.

Zato će ova zima biti jednako tužna kao i prijašnje, osim u vrijeme božićnih blagdana. Hrvati će u SAD nakon ukidanja viza putovati primjerice preko Venecije, koja nudi itekako primamljive izravne letove.

Vaša reakcija na temu