Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Na nebu iznad Havaja pojavila se misteriozna spirala, pogledajte video

Na nebu iznad Havaja pojavila se misteriozna spirala, pogledajte video

'Kada sam otvorio Slack, vidio sam snimku. Izgledalo je nevjerojatno'

Krajem siječnja ove godine se na noćnome nebu iznad Havaja pojavila sablasna plavkasta spirala. Mada ovaj fenomen nalikuje na scenu iz znanstveno-fantastičnih filmova u kojima vanzemaljci kreiraju neku vrstu 'svemirskih vrata' kako bi stigli do Zemlje ili koji prikazuju procjep između paralelnih svemira, njegov uzrok ima prirodne korijene, odnosno vjerojatno je povezan s lansiranjem satelita SpaceX.

Japanski Nacionalni astronomski opservatorij je ovu misterioznu spiralu uočio 18. siječnja, neposredno nakon što je SpaceX lansirao raketu Falcon 9 koja je prenosila veliki vojni satelit. Astronom Ichi Tanaka se te večeri bavio nekim drugim istraživanjem te nije isprva primijetio formiranje ovog čudnovatog oblika pred 'nosom' teleskopa Subaru, sve dok mu netko nije poslao snimku zaslona s YouTubea.

'Kada sam otvorio Slack, vidio sam snimku. Izgledalo je nevjerojatno', rekao je Tanaka za The Guardian. Zvjezdarnica je zatim na Twitteru podijelila fotografiju ovog vrtloga i objavila video snimku spiralne formacije koja leti iznad vulkana Mauna Kea, a zatim se raspršuje.


'Subaru-Asahi Star Camera snimila je misterioznu leteću spiralu iznad Maunakee na Havajima. Izgleda da je spirala povezana s lansiranjem novog satelita tvrtke SpaceX', objavio je teleskop Subaru na Twitteru.

Još uvijek nema službene potvrde da se uistinu radi o lansiranju satelita, ali svi dokazi vode u tom smjeru. Naime, ovo nije prvi put da se nakon lansiranja SpaceX-a iznad naših glava formirao takav oblik. Sličan fenomen je primijećen u lipnju 2022. iznad Queenstowna na Novom Zelandu također poslije lansiranja na Floridi.

S obzirom na to da je SpaceX lansirao satelit iz Cape Canaverala na Floridi, postavlja se pitanje zašto je onda ovaj fenomen uočen iznad Havaja. Ispod objave teleskopa Subaru našlo se nekoliko komentara s ilustracijama crvotočine, ali i konkretnih objašnjenja. Primjerice, Scott Tilley je napisao da lokacija spirale iznad Havaja odgovara lokaciji drugog stupnja rakete Falcon 9.

Radi se o dijelu rakete koji gura satelit do orbite, nakon čega se odvaja raketni potisnik (prvi stupanj) i pada natrag na Zemlju. Stranica SpaceWeather navodi da je tajanstvena spirala vjerojatno nastala kada je prvi stupanj rakete ispuštao gorivo prilikom spuštanja.

Kompanija SpaceX je odgovorna za mnoga internetska 'viđenja vanzemaljaca'. Naime, rakete Falcon 9 su na nebu stvorile razne šarene i eterične formacije, a sami sateliti koji u dugačkom nizu prolaze nebom često ponukaju promatrače na Zemlji da dignu uzbunu.

Kada Muskovi sateliti lete iznad našeg područja, Hrvatski astronomski savez još uvijek zna primiti upite o neobičnim zbivanjima na noćnome nebu i kako sam navodi - 'primati poruke cijelu noć', prenosi Index.

Vaša reakcija na temu