Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRETJERANA REAKCIJA Bliski susret ruskih i američkih borbenih zrakoplova iznad Aljaske, Rusi objavili video

PRETJERANA REAKCIJA Bliski susret ruskih i američkih borbenih zrakoplova iznad Aljaske, Rusi objavili video

Međunarodni zračni prostor kod Aljaske poznat je i kao 'Zona identifikacije zračne obrane' (ADIZ), te se prostire 200 milja

U srijedu je iznad Aljaske došlo do bliskog susreta američkih i ruskih borbenih aviona. Američki zrakoplovi F22 Raptori, uz podršku KC-135 Stratotankera (zrakoplova specijaliziranog za dolijevanje goriva borbenim zrakoplovima u letu) te nadzornog zrakopova Boeing E-3 Sentry, poznatijeg i kao AWACS, u dva su navrata presreli ruske formacije koje su ušle u nadzirani zračni prostor pokraj Aljaske, prenosi Jutarnji list.

Kako je izvijestio NORAD, agencija zajedničke zračne komande SAD-a i Kanade, najprije je u nadzirani zračni prostor ušla formacija sastavljena od dva bombardera Tupoljev TU-45, uz dva borbena lovca Suhoj Su-35 te A-50 kontrolnim zrakoplovom. Pet vojnih zrakoplova ušlo je u nadziranu zonu dvadeset nautičkih milja od obale Aljaske. Krenula je i druga formacija koja se sastojala opet od dva bombardera, te kontrolnog zrakoplova Beriev A-50, a ovog puta bili su na 32 milje od obale. Ruski su se zrakoplovi zadržali na međunarodnom zračnom području, te nisu ulazili u američki zračni prostor koji se proteže 12 milja od obale.

Međunarodni zračni prostor kod Aljaske poznat je i kao 'Zona identifikacije zračne obrane' (ADIZ), te se prostire 200 milja. Američki zračni prostor počinje na dvanaest milja od obale.

Kako javlja The Aviationist, reakcija američke vojske koja je na ruske zrakoplovne formacije poslala svoje presretače, pomalo je pretjerana ako se zna da se zrakoplov nisu ni najmanje približili zabranjenoj zoni, jer su se zapravo približili Aleutskim otocima, sačinjenim od 14 vulkanskih i 55 manjih otoka, a koji su prilično daleko od kontinenta.

Portal objašnjava kako su Rusi vrlo vjerojatno bili u izviđačkoj misiji čiji je cilj prikupiti informacije o zračnoj obrani, a takve misije na redovnoj bazi poduzimaju i Sjedinjene Američke Države. Ruska vlada objavila je i video američke akcije presretanja ruskih borbenih zrakoplova.


Vaša reakcija na temu